Tinerii implicaţi in teribilul accident din Zalău, omorati de un şofer beat

Consumul excesiv de alcool, nopţile pierdute in cluburi şi teribilismul de a-şi arăta indemanarea la volan in faţa găştii, chiar dacă se află sub influenţa lui Bachus, sunt calea sigură către pierzanie pentru numeroşi tineri sălăjeni. Cazurile in care poliţiştii au constatat că şofatul a devenit, pentru unii dintre cei ce abia au trecut de 20 de ani, un sport in care adrenalina este pompată odată cu alcoolul ingerat in cantităţi industriale sunt tot mai dese. De la alcoolemii nebuneşti pană la decese survenite in fracţiuni de secundă nu este decat un pas. Un asemenea caz, unde teribilismul şi Bachus au fost cuvinte de ordine, a şocat Sălajul cu doar o lună in urmă: trei tineri şi-au pierdut atunci viaţa, iar alţi doi au ajuns in comă la spital după ce maşina condusă de unul dintre ei, beat criţă, a intrat sub un tir parcat in zona industrială a oraşului.

Tragicul accident de circulaţie in urma căruia trei tineri zălăuani şi-au pierdut viaţa, iar alţi doi au ajuns in stare critică in spital, după ce maşina in care se aflau a derapat sub un autotren parcat pe o stradă din zona industraială a municipiului, nu s-a produs din cauza vitezei neadaptate la condiţiile de drum acoperit cu polei. La o lună de la producerea cumplitului accident, rezultatul autopsiei schimbă radical cauza: consumul excesiv de alcool.

Purtătorul de cuvant al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj, Tincuţa Dumuţa, ne-a declarat că urmare autopsiei realizate in cazul conducătorului auto s-a constatat că accidentul rutier s-a petrecut din cauza conducerii autoturismului sub influenţa băuturilor alcoolice. „In urma analizării sangelui conducătorului auto, Alin M., in varstă de 22 de ani, din Zalău, s-a constatat că acesta avea o concentraţie de 2 grame per litru de alcool pur in sange. Prin urmare, cauza accidentului a fost stabilită drept conducerea unui autovehicul de către un şofer aflat sub influenţa băuturilor alcoolice, şi nu neadaptarea vitezei la condiţiile de drum, carosabil acoperit cu polei, rezultată din primele cercetări”, a declarat purtătorul de cuvant.

Cantitatea ridicată de alcool in sange descoperită de medicii legişti i-ar fi putut aduce ani grei de inchisoare şoferului Alin Manoilă, pentru săvarşirea infracţiunilor de conducere sub influenţa băuturilor alcoolice şi, mult mai grav, de ucidere din culpă a celorlalţi doi pasageri decedaţi in autoturism: Dan Ionuţ Didă, in varstă de 21 de ani, şi Bogdan Petric, de 20 de ani. A plătit insă cu viaţa pentru fapta sa.

Chiar dacă nu viteza neadaptată la drumul acoperit cu polei este cauza producerii accidentului, urmele lăsate pe carosabil de roţile maşinii intrate in derapaj arată că şoferul a incercat să redreseze autoturismul scăpat de sub control. In fapt, oamenii legii au luat măsuri impotriva firmei responsabile de intreţinerea drumurilor din municipiu pe timp de iarnă. „In urma accidentului mortal de circulaţie inregistrat pe strada Simion Bărnuţiu, din municipiu, in luna ianuarie a anului in curs, poliţiştii au sancţionat contravenţional firma Citadin Zalău cu amendă in valoare de 1.470 de lei, pentru nerăspandirea materialului antiderapant pentru combaterea poleiului pe strada respectivă”, a menţionat Tincuţa Dumuţa.

Ceilalţi doi tineri rămaşi in viaţă in urma accidentului, Cristi Cigher şi Ionuţ Breban, in varstă de 18 şi respectiv 19 ani, se află internaţi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Cluj-Napoca. Deşi şansele acestora de supravieţuire au fost extrem de mici, la o lună de la accident medicii spun că starea acestora este din ce in ce mai bună. După cum ne-a declarat directorul de ingrijiri medicale din cadrul unităţii clujene menţionate, Monica Costin, tinerii se află internaţi la Secţia de Terapie Intensivă. „Pacienţii in varstă de 18 şi 19 ani, din municipiul Zalău, nu mai sunt asistaţi de aparatele de ventilaţie artificială. Aceştia respiră singuri. Prognosticul medicilor in privinţa sanşelor acestora este favorabil”, a declarat doctorul Monica Costin.

Reamintim că in urma cumplitului accident, cei doi zălăuani au fost transportaţi in comă la Unitatea de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău, prezentand multiple traumatisme craniene. Ulterior, aceştia au fost transportaţi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Cluj-Napoca.

Potrivit unor surse neoficiale care au dorit să-şi păstreze anonimantul, cei cinci băieţi şi-ar fi petrecut noaptea prin mai multe localuri publice din oraş. La intoarcerea spre casă, şoferul a condus autoturismul pe strada Simion Bărnuţiu unde s-a intamplat tragedia.

Reamintim că trei tineri şi-au pierdut viaţa, iar alţi doi au ajuns in stare critică la spital, in urma unui cumplit accident de circulaţie petrecut in noaptea de 14 spre 15 ianuarie, pe o stradă din municipiu. Tinerii se aflau in acelaşi autoturism cand şoferul a pierdut controlul volanului şi a derapat in spatele unui autotren parcat la marginea străzii. Cei doi tineri aflaţi pe locurile din faţă, precum şi un pasager pe bancheta din spatele maşinii nu au avut nicio şansă in urma impactului extrem de violent. Ceilalţi doi rămaşi in viaţă au fost găsiţi in comă de către echipajele de intervenţie.

Pentru scoaterea victimelor dintre fiarele maşinii a fost nevoie de intervenţia echipajului de descarcerare. Potrivit purtătorului de cuvant al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Porolissum” al judeţului Sălaj, Lucian Jacodi, pompierii militari au intervenit duminică dimineaţă, in jurul orei 3.30, cu o autospecială pentru descarcerări grele, pentru scoaterea tinerilor dintre fiarele contorsionate ale unui autoturism marca Renault Laguna, avand numărul de inmatriculare SJ-03-YCM. Au fost predaţi autorităţilor sanitare, fiind ulterior transportaţi la spital.

Mulţi dintre tinerii din ziua de astăzi, şi nu numai, se cred invincibili in faţa morţii. Aceştia işi asumă riscuri din care fie ajung in stare gravă la spital, fie sub mana medicilor legişti. Teribilismul adolescentin se rezumă pentru mulţi dintre tineri la consumul de băuturi alcoolice, de droguri şi tutun, distracţia prin cluburi pană la ore tarzii in noapte, precum şi alte fapte inafara legii. In unele cazuri, lipsa de interes sau timpul limitat alocat de părinţi pentru educarea copiilor accentuează, spun specialiştii, nevoia copiilor in atragerea atenţiei prin fapte extreme. Din nefericire, tragedia petrecută pe străzile municipiului, in urmă cu aproximativ o lună, este, in parte, rezultatul acestor acte necugetate.

Pentru a evita astfel de situaţii cumplite, poliţiştii atrag atenţia că băuturile alcoolice reduc viteza de reacţie si precizia mişcărilor şi pot determina scăderea acuităţii vizuale şi auditive a conducătorilor auto. S-a constatat că şoferii aflaţi sub influenţa băuturilor alcoolice incalcă frecvent regulile de circulaţie din cauză că şofează cu viteză excesivă, se angajează in depăşiri neregulamentare sau execută viraje in mod periculos.

Recomandari

Alte Articole