Ana Blandiana si Andrei Marga sunt asteptati la Zalau

Andrei Marga si Ana Blandiana sunt invitati la o intalniri cu scriitorii, oamenii de cultura si nu numai, din Zalau. Potrivit informatiilor furnizate de directorul Centrului de Cultura si Arta al judetului Salaj, Daniel Sauca, in cursul lunii februarie va participa la o conferinta in urbea de la poalele Mesesului fostul ministrul al Educatiei Nationale, Andrei Marga, iar in luna aprilie, iubitorii de literatura o pot intalni, tot la Zalau, pe poeta Ana Blandiana.

Reiteram faptul ca Andrei Marga, rector al Universitatii Babes Bolyai din Cluj, este una dintre cele mai cunoscute personalitati din domeniul filosofiei in Romania. A publicat numeroase volume de filosofie, iar scrierile sale sunt cunoscute in tara si in strainatate. A fost distins cu Ordine della Stella della Solidarieta Italiana (Italia, 2009), Medaglia Pontificia. Anno I. BenedictusXVI (Vatican, 2006), Medaglia Pontificia. Anno XXVI. Joannes Paulus II (Vatican, 2005), Das Grosse Verdienstkreuz (Germania, 2003), Gra-Cruz da Ordem National do Merito (Portugalia, 2000), Ordinul National Pentru Merit, rangul Mare Cruce (Romania, 2000), Grand Officier de lOrdre National du Merit (Frantta, 1999), precum si cu premii, titluri onorifice si medalii in Slovenia, Ungaria, Israel, S.U.A., Franta, Moldova, Germania, Azerbaijan. A primit Premiul Fundatiei Sara and Haim Ianculovici (Israel, 2008), Premiul Herder (Germania-Austria, 2005) si alte premii internationale.

Ana Blandiana, pe numele adevarat Otilia Valeria Coman, s-a nascut in 25 martie 1942 la Timisoara. A debutat in 1959 in revista „Tribuna” din Cluj cu poezia „Originalitate”, semnand pentru prima oara Ana Blandiana. In urma unui denunt trimis de la Oradea tuturor publicatiilor din tara, in care se cere interzicerea ei ca „fiica a unui dusman al poporului”, pierde pentru urmatorii ani dreptul de a intra la facultate si de a publica. Despre aceasta perioada Ana Blandiana va scrie mai tarziu: „Am fost cunoscuta ca poet interzis, inainte de a fi cunoscuta ca poet”. Inainte de revolutia din 1989, faimoasa disidenta si aparatoare a drepturilor omului, a avut curajul sa-l infrunte direct pe Nicolae Ceausescu prin declaratii publice in interviuri acordate postului de radio Europa Libera si unor publicatii din strainatate.

De-a lungul anilor, poeta a publicat numeroase volume de poezie, iar grupaje de poeme i-au fost traduse in reviste si antologii din Anglia, S.U.A., Italia, Spania, Franta, Belgia, Germania, Austria, Olanda, Finlanda, Polonia, Ungaria, Bulgaria, Cehoslovacia, Brazilia, Cuba, Turcia, Siria, Grecia, China, Japonia, Israel, Albania. Dupa 1989, acestor traduceri li se adauga eseurile literare si articolele de analiza politica aparute in marile ziare germane sub semnatura Anei Blandiana, ca si nenumarate conferinte, lecturi publice, interviuri, interventii la colocvii, simpozioane si mese rotunde in principalele tari europene. I s-a decernat Premiul pentru poezie al Uniunii Scriitorilor din Romania in 1969; Premiul pentru poezie al Academiei Romane, 1970; Premiul pentru proza al Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti, 1982; Premiul International „Gottfried von Herder”, Viena, 1982; Premiul National de Poezie, 1997; Premiul „Opera Omnia”, 2001; Premiul International „Vilenica”, 2002.

Recomandari

Alte Articole