Peste 10.000 de salajeni se afla in evidentele autoritatilor din Sanatate ca suferind de diabet, dintre care aproximativ 2.500 de persoane sunt dependente de insulina. Situatia este atat de grava incat a fost remarcata chiar si la nivel central, ministrul Sanatatii, Ladislau Ritli, precizand in 2011 ca, intr-un ingrijorator top al judetelor cu numar foarte mare de bolnavi, Salajul se afla pe pozitia a doua, dupa Cluj, si este urmat indeaproape de Bihor si Sibiu.
In Romania, 3,5 la suta din populatie sufera de diabet, fiind diagnosticate la nivel national aproximativ 610.000 de persoane care sufera de aceasta boala. Patru judete au fost date ca exemplu negativ, anul trecut, cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului, pentru numarul mare de persoane diagnosticate cu diabet si toate patru sunt din Ardeal. Intre ele, din pacate, se numara si Salajul. „Judetele cu incidenta cea mai importanta sunt Cluj, Salaj, Bihor si Sibiu – cele mai mici rate le au Giurgiu, Vrancea, Bistrita, Harghita. 3,5 la suta din populatie are aceasta afectiune – 610.000 de locuitori in 2010”, a declarat in 2011 ministrul Sanatatii, Ritli Ladislau.
Si nici nu este de mirare ca suntem in fruntea judetelor cu numar enorm de diabetici, atata vreme cat, potrivit statisticilor Directiei de Sanatate Publica (DSP) Salaj, peste 10.000 de salajeni au aceasta boala. „La finele anului 2011, erau in evidentele cabinetului de nutritie si diabet 10.013 diabetici (5.438 din mediul rural, n.r.), din care 2.245 sunt insulino – dependenti. Pe grupe de varsta, situatia se prezinta astfel: 47 de cazuri sunt la segmentul 0 – 14 ani, 6.393 de cazuri au fost depistate la persoane care au varste intre 15 – 64 ani, in timp ce 3.573 de imbolnaviri sunt la persoane care au peste 65 de ani”, a declarat purtatorul de cuvant al DSP Salaj, Mihai Cheseli.
Potrivit sursei citate, din totalul de bolnavi, 1.069 au primit acest diagnostic in 2011, 219 dintre ei fiind insulino – dependenti. „Din cazurile depistate anul trecut, zece sunt la grupa de varsta 0 – 14 ani, 662 de cazuri – la grupa de varsta 15 – 64 ani, in timp ce 397 de imbolnaviri au fost la persoane cu varste peste 65 de ani”, a explicat purtatorul de cuvant al DSP Salaj.
Potrivit conducerii DSP Salaj, situatia din judet este ingrijoratoare dat fiind ca boala afecteaza in special populatia activa – aproape 6.000 de bolnavi facand parte din grupa de varsta 15 – 64 ani.
In Salaj, depistarea si monitorizarea bolnavilor de diabet se face cu dificultate, din cauza ca exista doar doi medici specialisti. Ca urmare, o parte din atributiile care ar trebui sa fie efectuate de specialisti in boli de nutritie sunt preluate, in teritoriu, de catre medicii internisti desemnati.
Diabetul este o tulburare a metabolismului, adica a proceselor prin care organismul utilizeaza mancarea digerata pentru crestere si pentru obtinerea energiei. Majoritatea alimentelor ingerate sunt descompuse pana la glucoza, care este forma sub care exista zaharul in sange si principala sursa de combustibil pentru organism. Dupa digestie, glucoza trece in fluxul sangvin, unde este folosita de catre celule pentru crestere si pentru obtinerea energiei. Pentru ca glucoza sa poata patrunde in interiorul celulelor este nevoie de prezenta insulinei – un hormon produs de pancreas. In momentul alimentatiei, pancreasul produce in mod automat cantitatea adecvata de insulina pentru a deplasa glucoza din sange in interiorul celulelor. La persoanele cu diabet, pancreasul fie produce prea putina insulina sau chiar deloc, ori celulele nu raspund in mod adecvat la insulina care este secretata. Ca urmare, organismul pierde principala sa sursa de combustibil, chiar daca sangele contine cantitati mari de zahar.
Diabetul poate fi de tip 1 – bolnavii sunt dependenti de insulina, de tip 2 – este asociat frecvent cu obezitatea, varsta mai inaintata ori antecedente in famile cu diabet sau poate fi diabet gestational – care apare in timpul sarcinii.
Medicii opineaza ca o greutate corporala in limite normale reduce riscul de aparitie a diabetului, la fel cum un stil de viata sanatos previne imbolnavirea.