55 de ani de la înființarea județului Sălaj

La 16 februarie 1968 se înfiinţa actualul judeţ Sălaj, “actul de naştere” fiind „Legea nr. 2 privind organizarea administrativă a teritoriului Republicii Socialiste România“, adoptată de Marea Adunare Naţională.
Legea, în vigoare şi astăzi, prevedea noua formă de organizare în unități administrativ-teritoriale: județul, orașul și comuna, renunţând la precedentul mod de organizare ce avea ca sursă de inspiraţie unităţile administrativ-teritoriale existente pe teritoriul URSS: regiuni şi raioane.
Propunerea iniţială a Comisiei Centrale de Partid şi de Stat cu privire la organizarea judeţelor şi municipiilor, din luna ianuarie 1968, includea doar 35 de judeţe, iar Sălajul nu se număra printre ele.
Potrivit istoricului Marin Pop, de la Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, personalităţi ale vremii, precum Iulian Domşa şi Emil Lobonţiu, au susţinut în faţa autorităţilor comuniste necesitatea reînfiinţării judeţului Sălaj, având în vedere istoricul şi tradiţiile zonei. Demersul a fost unul încununat de succes, legea promulgată la 16 februarie 1968 incluzând şi judeţul Sălaj.
Judeţul Sălaj are o suprafaţă de 3864,4 kmp, reprezentând 1,6% din teritoriul României, poplaţia rezidenta fiind, conform rezultatele provizorii ale Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor din 2022, de 212.224 de locuitori.
Municipiul Zalău este reşedinţa administrativă a judeţului Sălaj. În judeţ se găsesc trei oraşe (Cehu Silvaniei, Jibou, Şimleu Silvaniei) şi 57 de comune cu 281 sate.

Recomandari

Alte Articole