Anul 2012 va insemna paturi mai putine in spitalele din Salaj, masura pe care vor sa o implementeze reprezentantii Ministerului Sanatatii insemnand o economie la bugetul de stat, dar si o raliere la normele europene din sistemul sanitar. Totusi, in ciuda faptului ca, raportat la cifrele europene, Romania are un numar ridicat de paturi de spital, nu trebuie uitat faptul ca starea de sanatate a romanilor este mai tarata decat cea a francezilor, englezilor, germanilor sau spaniolilor. Traiul aspru, dificultatile financiare si saracia sunt inca factori care afecteaza masiv sanatatea a milioane de romani, care au nevoie majora de servicii medicale in spitalele din intreaga tara.
Autoritatile centrale sunt decise sa continue reforma din sistemul sanitar si sa alinieze Romania cu celelalte state din UE. In acest sens, pentru 2012, reprezentantii Ministerului Sanatatii au in vedere implementarea Planului National de Paturi, o strategie de a reduce numarul de paturi din spitale – sase la mia de locuitori – pana se va ajunge la graficul din restul tarilor Uniunii Europene, unde media este de 5,2 paturi la mia de locuitori.
Mai exact, potrivit Planului National de Paturi, daca pentru acest an, numarul total de paturi aprobat pentru contractare a fost de 129.524, fata de 135.280 paturi in 2010, in 2012, numarul de paturi aprobate va fi de 125.639. Se va ajunge, astfel, la o medie de 5,84 de paturi la mia de locuitori, urmand ca, dupa o viitoare reducere, in 2013 spitalele din Romania sa aiba un total de 123.127 de paturi, ceea ce inseamna 5,72 paturi la mia de locuitori.
Ministrul Sanatatii, Ladislau Ritli, a declarat ca, in prezent, Romania are un numar ridicat de paturi de spital si ca acestea trebuie reduse, asemenea masuri fiind luate peste tot in lume. „Faptul ca este o cladire nu inseamna ca este spital”, a declarat Ladislau Ritli.
Acesta considera ca in sistemul sanitar exista disfunctii majore, mai ales din cauza subfinantarii, a lipsei de transparenta in alocarea fondurilor, dar si din cauza slabei administrari a acestora.
Prefectul Salajului, Alexandru Vegh, ne-a declarat ca se va face o analiza la nivelul unitatilor pentru a se vedea situatia paturilor, dar ca, odata cu reducerea numarului lor, trebuie dezvoltate serviciile colaterale, prin Centre de permanenta, de exemplu, sau prin crearea unor sectii/unitati noi. „Pana in 2013, va trebui ca si Romania sa ajunga la media de paturi din UE, dar acest lucru nu inseamna, insa, ca nu trebuie dezvoltate servicii colaterale”, a declarat prefectul.
Presedintele Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) Salaj, Claudiu Barsan, ne-a declarat ca, deocamdata, se stie numarul de paturi care va fi „taiat” la nivel de judet, dar nu se stie cate paturi vor fi reduse in fiecare unitate. „La nivel de judet, vor ramane 1.030 de paturi, din 1.160 cate sunt in prezent. Deocamdata, nu putem spune cate paturi vor fi reduse din fiecare unitate. Abia dupa ce vom cunoaste bugetul pentru 2012 vom sti mai multe despre acest aspect”, a declarat Claudiu Barsan.
Pentru cele patru spitale din Salaj, reducerea numarului de paturi este o veste cat se poate de proasta.
Managerul Spitalului Judetean de Urgenta Zalau, Laurentiu Barna, ne-a declarat ca, desi a aflat ca numarul de paturi cu care unitatile spitalicesti vor intra in contract cu CJAS va fi mai mic in 2012 decat in acest an, spera ca la nivelul unitatii pe care o conduce lucrurile vor ramane neschimbate. „Noi suntem Spital Judetean de Urgenta, am avut un numar de cazuri externate constant, speram sa ramana la fel. Noi oferim pacientilor servicii de calitate si prompte. Daca se va micsora numarul de paturi, vom merge la negociere cu CJAS”, a declarat Laurentiu Barna.
Acesta a subliniat ca Spitalul Judetean nu are, in prezent, niciun fel de datorii, iar facturile care trebuie achitate sunt cele care se incadreaza in termenul legal. Referindu-se la finantarea sistemului sanitar, Barna a apreciat ca „Sanatatea este un lucru de pret. Daca vom avea norocul sa avem guvernanti buni, care sa colecteze fonduri si sa aloce bani apoi sistemului, va fi totul bine. Daca nu, vom pati ca si cei de pe Titanic”.
Ingrijorare mare si nemultumiri sunt si la Spitalul Orasenesc Jibou, unde iarna a sporit numarul de internari in majoritatea sectiilor. „Aceasta reducere a numarului de paturi nu este o noutate, deja incepand din acest an am avut mai putine paturi pentru care am incheiat contract. Nu imi convine masura, ma ingrijoreaza starea lucrurilor si faptul ca vom incheia contract pe paturi mai putine, mai ales ca bolnavii sunt tot mai multi. Noi avem Sectie TBC, unde bolnavii au adesea o stare materiala delicata, conditii de trai mai vitrege. Ce sa faci cu ei? Sa ii trimiti acasa? Nu stiu in ce maniera se va proceda la implementarea masurii dorite de autoritatile centrale”, ne-a declarat managerul Spitalului Orasenesc Jibou, Gabriela Boldea.
Potrivit managerului jibouan, situatia paturilor este cu atat mai dramatica cu cat, mai ales iarna, numarul solicitarilor din partea bolnavilor creste considerabil. „Iarna, ca grad de ocupare, se depaseste categoric numarul de paturi contractat cu CJAS. Noi am preluat si multi pacienti de la Cehu Silvaniei, dupa ce s-a transformat Spitalul Orasenesc in Centru pentru Ingrijirea Persoanelor Varstnice. Este vorba in special de copii”, a spus Gabriela Boldea.
O oarecare ingrijorare exista si la Simleu Silvaniei, desi reprezentantii Spitalului Orasenesc spera ca masura dorita de Ministerul Sanatatii nu va privi si unitatea lor, dat fiind ca ei deja sunt sub media nationala referitor la numarul de paturi. „Nu cred ca noi si Spitalul Judetean vom intra aici. Noi avem un total de 215 paturi, cu care cred ca vom ramane si in continuare. Ar fi prematur, insa, sa ma pronunt fata de acest subiect”, a declarat purtatorul de cuvant al Spitalului Orasenesc Simleu Silvaniei, Mihail Vigu.
Potrivit lui Mihail Vigu, in medie, la spitalul de sub Magura sunt externate anual peste 6.000 de cazuri (media lunara fiind de peste 500 de pacienti, n.r.).
Nemultumire si la Spitalul de Boli Cronice Crasna, unde anuntata reducere a numarului de paturi nu a cazut bine conducerii unitatii. Managerul acestui spital, Nagy Andrea Erika, ne-a declarat ca masura ii afecteaza direct, atat pe angajatii unitatii, cat si pe pacienti. „Suntem Spital de Boli Cronice, cazurile noastre sunt tot mai multe si vin din intreg bazinul Crasnei. Este foarte greu. Nu ii poti lasa pe bolnavi la poarta, spunandu-le ca s-a epuizat numarul de paturi contractate”, a declarat Nagy Andrea Erika, precizand ca, anual, la acest spital sunt internati in medie aproximativ 720 de pacienti. „In mod sigur ne afecteaza, dar daca aceasta este decizia celor din Minister, asta este, ne supunem”, a conchis managerul spitalului din Crasna.
Asadar, nemultumire, teama si ingrijorare in unitatile spitalicesti din Salaj, unde anul 2012 va aduce schimbari peste schimbari. In timp ce doresc alinierea cu celelalte state UE in ceea ce priveste numarul de paturi din spitale, de cealalta parte a balantei ramane starea de sanatate a romanilor – mai tarata decat cea a altor popoare, care nu au nevoie de atatea de zile de spitalizare si care isi permit mai usor servicii medicale in unitati private. In Romania, insa, in plin secol XXI, traiul aspru, dificultatile financiare si saracia sunt factori care caracterizeaza multe zone si comunitati intregi de romani ce privesc mersul la medic ca pe un lux pe care abia si-l pot permite chiar si in unitatile de stat.