Bobota a fost, sambata, locul de desfasurare a unei veritabile lectii de istorie, prilejuite de comemorarea unor mari personalitati ale Salajului si tarii. La statuia lui Corneliu Coposu si la Centrul Cultural s-au marcat: 410 ani de la popasul lui Mihai Viteazul la Fantana Cornilor; implinirea a 150 de ani de la sfintirea bisericii din Bobota si redactarea Memorandumului salajean; 125 de ani de la nasterea protopopului Valentin Coposu si 70 de ani de la moartea sa si 16 ani de la trecerea in eternitate a lui Corneliu Coposu.
Dupa ce soborul de preoti a oficiat slujba de parastas, oficialitatile locale, judetene, parlamentari si lideri de la nivel national si judetean ai Partidului National Taranesc Crestin si Democrat au depus coroane de flori la statuia Seniorului din centrul localitatii.
In cadrul simpozionului stiintific organizat de Muzeul Judetean de Istorie si Arta din Zalau in colaborare cu scolile „Gheorghe Sincai” din Bobota si „Corneliu Coposu” din Zalau au fost prezentate imagini si filmari cu marele om politic si s-au facut multe dezvaluiri din viata acestuia.
„Corneliu Coposu a fost o proba de rezistenta romaneasca impotriva comunismului in timpul ocupatiei horthyste, el a luptat pentru a tine treaza speranta salajenilor si ardelenilor refugiati sau expulzati care asteptau eliberarea Ardealului. Salajul este mandru ca in cartea sa de aur, alaturi de Simion Barnutiu, Iuliu Maniu, Gheorghe Pop de Basesti, se inscrie numele lui Corneliu Coposu. Nu intamplator Franta i-a recunoscut meritele acordandu-i „Legiunea de onoare”, cea mai inalta distinctie civila si militara. Pilda vietii sale, otelita la scoala durerii, compartamentul sau impecabil, lipsa interesului pentru putere, trebuie urmata de noi toti”, a spus dr. Ioan Puscas, unul dintre apropiatii Seniorului.
Fostul premier, Victor Ciorbea, a sustinut despre Corneliu Coposu ca s-a indreptat spre singurul partid care reprezenta romanii si Ardealul.
„Corneliu Coposu a fost liderul generatiei de aur care a supravietuit temnitelor comuniste. A fost supus la chinuri absolut abominabile, suferinte pe care cu greu ni le putem imagina, infometare, frig, tortura, izolare totala timp de sapte ani, dar a avut taria sa-si ierte adversarii politici si tortionarii”, a reiterat liderul PNTCD.
Victor Ciorbea s-a declarat foarte optimist in ce priveste revenirea taranistilor pe scena politica a tarii. Cat despre organizatia din Salaj a afirmat ca „asteapta intoarcerea la matca a tuturor membrilor sai”.
Evenimentul a fost organizat de Fundatia Corneliu Coposu, filiala Salaj si Primaria Bobota, in colaborare cu Muzeul Judetean de Istorie si Arta din Zalau, Centrul de Cultura si Arta al judetului Salaj, Alianta Nationala pentru Regatul Romaniei, Scolile „Gheorghe Sincai” din Bobota si „Corneliu Coposu” din Zalau.