Culmea minoritatii! Nu cunosti limba maghiara, nu esti angajat!

 Secretarul comunei Carastelec a fost respins la angajarea pe un post similar, de secretar, si reclama faptul ca a fost discriminat. Una din probe consta in traducerea unui text din limba romana in maghiara, situatie la care acesta nu s-a asteptat. Functionarul sustine ca daca stia ce nivel de pregatire se cere pentru acest concurs nu ar fi participat.

Florian Mocan este secretarul comunei Carastelec din anul 2005 si a candidat pentru postul de secretar de la Primaria Pericei, deoarece functia a ramas vacanta dupa ce fostul secretar s-a pensionat la inceputul lui 2011. Concursul s-a organizat in 29 aprilie 2011, la Bucuresti, de catre Agentia Nationala a Functionarilor Publici (ANFP).

„Daca stiam ce se cere cu exactitate, referitor la cunoasterea limbii maghiare, nu ma prezentam la concurs. Nu de nebun m-am dus pana la Bucuresti si nici de disperat. Mi s-a parut un gest incalificabil sa nu fie precizate clar conditiile de concurs. Pe site-ul Primariei Pericei scria „cunoscator al limbii maghiare”. Cand am vazut ca proba de concurs consta in traducerea unui text de jumatate de pagina A4, mi-am dat seama ca nu am cum sa-l traduc. Am scris la celelalte subiecte, dar am luat doar 47 de puncte. Am facut contestatie pentru modul in care s-a organizat concursul, nu pentru nota primita. Era normal sa ni se spuna ca avem de dat un examen in limba maghiara, asa cum se spune clar la orice concurs”.

Secretarul de la Carastelec ne-a spus ca nu intelege cum a stiut limba maghiara si nu a intocmit acte gresite pentru cetateni, intr-o comuna in care peste 90 la suta din populatie este formata din maghiari, si de ce la Pericei, unde nu sunt decat cu putin peste 50 la suta maghiari, cunostintele sale de limba maghiara nu sunt suficiente.

Florian Mocan a depus in luna mai o contestatie la Consiliul National impotriva Discriminarii, dar nu a primit nici pana acum raspuns, cum nu a primit nici de la cei de la ANFP. Pe de alta parte, a depus, in luna septembrie, actiune in instanta impotriva primarului de la Pericei si a ANFP. Primul termen l-a avut pe 19 octombrie, dar s-a decis amanarea dezbaterii pentru 9 noiembrie. Pana la aceasta data ANFP trebuie sa trimita instantei, sub sanctiunea amenzii, actele referitoare la concurentii lui Florian Mocan care fac dovada vechimii si indeplinirii conditiillor impuse pentru concurs. Primaria Pericei a depus cu o zi inainte o intampinare la actiunea secretarului comunei Carastelec, prin care justifica nevoia unui salariat care stie limba maghiara: in perioada anterioara au fost intocmite gresit acte de stare civila, motiv pentru care, de prea multe ori a fost nevoie sa se recorecteze, prin instanta, numele detinatorilor.

Primarul comunei Pericei, Boncidai Csaba, ne-a spus ca conditiile de partipare la concurs au fost stabilite si solicitate de administratia locala, ulterior aprobate de ANFP. Acesta a sustinut ca pe site-ul administratiei locale toate mentiunile referitoare la concurs au fost postate. „S-a scris in anunt ca participantii trebuie sa stie sa vorbeasca si sa scrie in limba maghiara, nu s-a specificat nivelul de cunoastere. Am fost interesati sa avem un secretar care vorbeste limba maghiara pentru ca au fost intocmite gresit multe acte de stare civila pentru care a fost nevoie sa cerem in instanta rectificarea numelor sau prenumelor”, a sustinut Boncidai Csaba.

Prefectul Salajului, Vegh Alexandru este de parere ca la o comunitate in care peste 20 la suta din populatie este de etnie maghiara functionarul public trebuie sa cunoasca limba acestei comunitati. „Criteriul a fost postat pe site si Florian Mocan a stiut la ce se duce ca e nevoie de cunoasterea limbii maghiare. Legea 215 mentioneaza ca in cazul in care peste 20 la suta din totalul populatiei sunt maghiari, sedintele de consiliu local se pot desfasura in limba maghiara. Nu cred ca nu ar fi putut face cele 85 de puncte, fara a pune la socoteala limba maghiara, pentru a trece concursul. Lasam la aprecierea instantei daca a fost sau nu discriminare. Nu este suficient daca stie primarul, pentru ca acesta de multe ori este nevoit sa plece din primarie, pentru diferite proiecte sau activitati. Mare parte a problemelor din primarie le stie si le rezolva secretarul”, a aratat Vegh Alexandru.

Conditiile puse de reprezentantii Primariei Pericei nu au fost salutate de secretarul judetului Cosmin Vlaicu. Acesta a invocat legislatia in vigoare si a aratat ca masura luata de administratia locala a fost neavenita. „Fiind o chestiune aflata pe rolul instantelor, este de preferat inainte de a ne pronunta, sa asteptam solutia data de acestea. Potrivit prevederilor HG 1206/2001, articolul 15, in unitatile administrativ-teritoriale in care cetatenii care apartin minoritatii au o pondere de peste 20 la suta din totalul populatiei, este obligatoriu ca in aparatul propriu al primarului, in compartimentele care au atributii privind relatiile cu publicul, sa fie incadrate persoane care cunosc limba minoritatii respective, pe baza de concurs. Stiind insa ca secretarul unitatii administrativ-teritoriale este si functie de conducere, iar aceasta functie nu se regaseste in aparatul propriu al primarului (conform Legii 215 articolul 77), instituirea unei astfel de conditii, de catre organizatorii concursului, apare ca disproportionata, neavenita si incalca accesul persoanelor la ocuparea de functii publice”, a sustinut Cosmin Vlaicu.

Postul de la Pericei a ramas vacant de la finele anului trecut, cand fostul secretar a plecat in pensie. Tot atunci s-au mai pensionat alti doi salariati. La data organizarii concursului de la Bucuresti, in Salaj au fost vacante doua posturi de secretar de comuna, la Pericei, respectiv la Fildu de Jos.

Recomandari

Alte Articole