Bucurie de Sânt-Ilie în rândul credincioșilor din satul Vârteșca (Galerie FOTO)

Drum strâmt neasfaltat, plin de gropi, abia că zărești câte o piatră, magazin alimentar pentru ”târguieli” nici atât, de telefonie fixă ori mobilă nu poate fi vorba, biserică refăcută din temelii dar preot la trei săptămâni, este portretul unui cătun sălăjean, Vârteșca, de care locuitorii începutului de mileniu au parte. De altfel, plăcuțele care ar trebui să indice în ce localitate te găsești, lipsesc cu desăvârșire, nimeni n-are vreo explicație, iar autoritățile locale și județene ridică din umeri, și spun că nu sunt bani.

Preot la trei săptămâni
Pentru cele 12 familii de rit ortodox din cătunul Vârteșca, comuna Zalha, județul Sălaj, ziua de Sânt – Ilie, a fost una specială. Cei aproximativ 20 de enoriași prezenți la slujbă, oameni simpli, dar cu frică de Dumnezeu, au avut parte de o slujbă oficiată de doi preoți; preotul paroh Ioan Greblă aflat în prag de pensionare și preotul deja pensionat, însă delegat la parohia Zalha cu filiile Vârteșca și Valea Lungă, Nicolae Revnic.
Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul este sărbătorit în fiecare an pe 20 iulie. Sfântul Ilie mai este cunoscut ca cel ce a adus prin rugăciunea sa, seceta asupra poporului din Israel si apoi ploaia care a salvat poporul de la moarte. Potrivit tradiției populare românești, Sânt – Ilie era o divinitate a Soarelui și a focului. Se spune că Sânt –Ilie provoacă tunete, trăznete, fulgere, ploi torențiale și incendii, leagă și dezleagă ploile.
Pe Valea Someșului, oamenii credincioși și cu frică de Dumnezeu, nu lucrează la muncile câmpului, întocmai pentru a nu avea pagube provocate de furia naturii.
Deși locuitorii din Vârteșca n-au preot decât o dată la trei săptămâni, biserica mică și ea, devine neâncăpătoare. Credincioșii, puțini la număr, așteaptă cu nerăbdare ziua în care le vine „rândul” să aibă preot în biserică pentru a oficia slujba după rânduială și a le spune cuvânt de învățătură. ”Ce să facem, îi bine cum îi, dacă nu să pote să vie popa în fieșcare duminică, ne mulțumnim și așe. Noi așteptăm să ne vie rându să avem popă să ne facă on mniez de slujbă și să ne spuie predică, mno. Amu s-o nimerit că o vinit poptii amândoi, tumna de Sfântu Ilie, nu știm cum să-i mulțamnim la Dumnezo, da, alțî îs buieci, nu ca și noi. Da, stăm aici în fundu aiesta și nu ne cotă nime în lume, că dacă nici drumu nu-i bun, tățî își strâcă mașinile, vai de capu nost”, a mărturisit cu amărăciune Maria, o localnică.

În 2010 biserica a fost încendiată în întregime
Reamintim că biserica de lemn din Vârteșca a ars în totalitate, în urmă cu patru ani. Iar de atunci, cele 12 familii de enoriași, au pus mână de la mână, au primit și ajutoare, iar în prezent, lăcașul de cult este refăcut din temelii. În filia Vârteșca cu Hramul Sfinților Mihail și Gavriil, aparținătoare parohiei Zalha, se poate săvârși sfânta liturghie, chiar și o dată la trei săptămâni. ”Numai așa ne putem împărți, nu putem fi în trei locuri în aceeași zi. Credincioșii înțeleg situația, îi înțelegem și noi, asta-i viața” a menționat preotul Nicolae Revnic.
Credincioșii spun că au primit ajutoare și de la alte parohii, subvenție de la APIA pentru cleja bisericii, acolo unde are practic biserica pământul arondat. ”Am primnit bani de la APIA di pă pământu bisericii, di la cleje așe îi spunem noi, ne-o mai dat și deputatu Nosa, da numai 20 de milioane. Am mai căpătat donații. Numai iconostasu o fost 180 de milioane bani vechi, parchetu o fost scump, băncile, la pictură (…) nu ne-am permis pictor, că îi tare scump. O pictat pă pânză la Dej, apoi le-o lipit pa părețî. Încă mai avem de lucrat, nu-i gata, numai la anu o resfințâm, o costat mulțî bani până amu ” a povestit cântărețul de la strană, Ion Prodan.
Valoarea totală a investiției de până acum, a depășit deja cu mult un miliard de lei vechi.

Andreea POCOL

Recomandari

Alte Articole