Tichetele de cresa, subiect tabu pentru autoritatile salajene

Tichetele de cresa sunt un ajutor financiar fara prea mare importanta pentru salajeni. Sau deloc. Cel putin, la nivelul municipiului Zalau, niciun parinte nu a prezentat la cresa un astfel de tichet care sa-l scuteasca de la plata cheltuielilor aferente ingrijirii copilului. In realitate, acesta este rezultatul lipsei de informare a cetatenilor cu privire la sprijinul acordat de stat. De altfel, tichetele de cresa sunt la fel de ascunse si in randul autoritatilor locale si judetene.

Mamele care se intorc din concediul de maternitate mai devreme de doi ani ar trebui sa stie ca pot beneficia de un ajutor financiar de la stat pentru trimiterea copiilor la cresa. Doar ca, la nivelul judetului Salaj, nimeni nu cunoaste informatii precise despre acordarea acestor tichete de cresa. Nu doar stimulentul de insertie pe piata muncii este singurul beneficiu pentru parintii care se intorc la lucru din concediul pentru cresterea copilului inainte de termen. Pe langa acest ajutor, statul acorda inca o facilitate care le permite acestora sa solicite angajatorilor tichete de cresa, pentru a sustine o parte din costurile ingrijirii copilului in lipsa mamei. De aceste tichete, in valoare de 370 de lei, pot beneficia atat angajatii de la privat, cat si cei din sistemul bugetar.

Salajencele par sa nu fie interesate de o asemenea facilitate. Sau poate habar nu au ca pot beneficia de tichete de cresa. La singura cresa de stat din municipiul Zalau, ce functioneaza in cadrul Gradinitei Voinicel, niciun parinte nu s-a prezentat cu astfel de tichete. „Niciun parinte care are copilul inscris la cresa nu beneficiaza de acest avantaj. Conform legislatiei in vigoare, parintii trebuie sa solicite aceste drepturi firmei sau institutiei de stat la care lucreaza. Intr-adevar, in anii trecuti am avut persoane care au adus tichete de cresa de la firmele mari din oras, cum sunt Transurbis si Michellin. Totusi, cred ca lipsa de informare a parintilor, dar si situatia financiara a firmelor sau institutiilor, sunt cauzele pentru care anul acesta nu am primit niciun tichet”, ne-a declarat directorul Iulia Puie.

Insa nu doar parintii nu cunosc prea multe despre aceste tichete de cresa. Si autoritatile locale si judetene sunt departe de a-si asuma responsabilitatea privind acordarea acestui ajutor de la stat. Dupa cum ne-a comunicat consilierului juridic al Agentiei Judetene pentru Prestatii Sociale Salaj, Marinela Cipleu, tichetele de cresa nu sunt de competenta institutiei. „Noi nu tinem evidenta acestui ajutor de la stat pentru beneficiarii de indemnizatii pentru cresterea copilului care se reintorc la munca inainte de implinirea varstei de doi ani a minorului”, a declarat sursa mentionata.

Reprezentantul AJPS a facut trimitere la Legea 193/2006 privind acordarea tichetelor cadou si a tichetelor de cresa. Potrivit prezentei, tichetele de cresa se acorda angajatilor din cadrul societatilor comerciale, regiilor autonome, societatilor si companiilor nationale, institutiilor din sectorul bugetar, unitatilor cooperatiste, precum si persoanelor fizice care incadreaza personal pe baza de contract individual de munca. Acestea se aloca in limita prevederilor bugetului de stat sau, dupa caz, ale bugetelor locale, pentru unitatile din sectorul bugetar si, potrivit prezentei legi, pentru celelalte categorii de angajatori, in limita bugetului de venituri si cheltuieli aprobat. De asemenea, prevederile legale atesta ca pot beneficia de tichetele de cresa angajatii care nu beneficiaza de concediul si de indemnizatia acordate pentru cresterea copilului in varsta de pana la doi ani, respectiv de pana la trei ani in cazul copilului cu handicap.

Nici purtatorul de cuvant al Primariei Municipiului Zalau, Manuela Ghiurutan, nu ne-a putut oferi mai multe detalii legate de acordarea acestor tichete de cresa, mentionand ca nu revin in atributiile administratiei locale.

Cei interesati de tichetele de cresa nu trebuie decat sa depuna angajatorului o cerere in care sa isi ceara dreptul, actul care sa demonstreze inscrierea copilului la cresa, o declaratie pe proprie raspundere care sa certifice ca celalalt parinte sau tutore nu beneficiaza de tichete sau de concediu pentru cresterea copilului si indemnizatie si o copie a certificatului de nastere al copilului. Suma individuala acordata pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de trei ani sub forma tichetelor de cresa se asigura integral din costuri de catre angajator. Astfel, angajatorul care achizitioneaza direct de la o unitate emitenta necesarul de tichete de cresa achita prin transfer bancar atat contravaloarea nominala a tichetelor de cresa, cat si pretul imprimatului reprezentand tichetul de cresa, inainte de livrare.

Recomandari

Alte Articole