Dascalii salajeni, alesi pe spranceana directorilor

Angajarea cadrelor didactice reprezinta o adevarata provocare pentru conducerea unitatilor de invatamant ramase cu posturi vacante pe parcursul anului scolar. Potrivit reprezentantilor Inspectoratului Scolar Judetean Salaj, aceste posturi pot fi ocupate atat de cadrele deja existente in sistem cat si prin concursuri la care poate participa orice persoana dornica sa devina profesor. La ora actuala, opt posturi sunt disponibile in scolile si gradinitele salajene.

 

Incepand din acest an scolar, angajarea cadrelor didactice se realizeaza direct la nivelul unitatilor de invatamant cu personalitate juridica. Acestea sunt noile prevederi cuprinse in Legea Educatiei Nationale, care elimina consursurile de titularizare si de suplinitori organizate la nivel national. Prin urmare, pentru posturile devenite vacante in cursul anului scolar se pot inscrie si persoane care nu au sustinut anterior aceste examene.

 

Potrivit inspectorului scolar general al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Salaj, metodologia actuala specifica faptul ca unitatea de invatamant decide modul de ocupare a locurilor vacantate in timpul anului scolar. „Daca decizia de ocupare a posturilor libere era a Inspectoratului scolar, incepand din acest an, acest lucru revine directorului si consiliului de administratie pentru fiecare unitate scolara in parte. Conform Legii Educatiei Nationale, exista doua etape pentru ocuparea posturilor vacante. In primul rand, un post vacant poate fi ocupat de catre candidatii care au participat la concursurile de titularizare si suplinire incepand din 2008 si pana anul acesta, de catre pensionarii care au activat in sistem ori repartizat in regim de plata cu ora pentru cadrele existente deja in unitate. Mai precis, conducerea scolii poate sa nominalizeze pe post o anume persoana calificata. In cazul in care dupa aceasta etapa posturile raman vacante, scoala poate sa organizeze un concurs in acest sens”, a declarat inspectorul scolar Abrudan.

 

Prin urmare, la concursuri pot sa participe orice persoane indiferent daca s-au prezentat sau nu la concursurile nationale organizate anii trecuti, sustine inspectorul de resurse umane din cadrul ISJ Salaj, Viorel Lungu. „Orice persoana care indeplineste conditiile de calificat, si anume care promoveaza concursul organizat de unitatea de invatamant, va putea fi incadrat pe post. Consursul este similar celui de titularizare. Conducerea scolii va desemna o comisie de evaluare si o comisie de corectare, in cadrul carora va fi inclus si inspectorul de specialitate. In functie de rezultatele obtinute de candidati, cel mai bun rezultat va conferi detinatorului postul vacant”, ne-a declarat Viorel Lungu. Totodata, acesta a precizat ca noile criterii de incadrarea cadrelor didactice este, inca, un element de noutate, punand dificultati si in judetele pilot. „Fiind primul an in care ne confruntam cu o noua metodologie privind miscarea personalului didactic, pasii vor fi mai greu de realizat. Insa asiguram ca toate vor fi facute in conditiile stabilite prin lege”, a adaugat Viorel Lungu.

 

Posturile libere se anunta la avizierul Inspectoratului Scolar si pe site-ul institutiei. La ora actuala, la nivelul judetului Salaj sunt disponibile opt locuri ramase vacante in aceste saptamani de scoala anul acesta. Cele mai multe sunt pentru limba engleza, cate unul la scolile din Maeriste si Horoatu Cransei si doua la Cehu Silvaniei. De asemenea, doua posturi pentru educatoare sunt libere la Ciocmani si Muncel, un post de maistru-instructor mecanica la Sarmasag si un post de limba germana. Candidatii vor trebui sa-si depuna dosarele la unitatile scolare unde se organizeaza concursul.

 

Conform Legii Educatiei Nationale, incepand din acest an, profesorii vor fi evaluati anual de catre directori si in functie de rezultate li se vor prelungi, sau nu, contractele la catedra. Salarizarea se va face in functie de performanta. Accesul in meserie va fi conditionat dupa absolvirea facultatii de urmarea a inca doi ani de studii masterale pedagogice, la care se adauga un an de practica intr-o scoala sub indrumarea unui cadru didactic. Invatatorii si educatorii fara facultate au la dispozitie zece ani pentru completarea studiilor. In caz contrar, vor fi scosi din sistem. Cu 30 de zile inainte de ocuparea unei catedre libere posturile scoase la concurs trebuie anuntate in presa centrala si locala impreuna cu cerintele de angajare. Personalul auxiliar si cel platit cu ora va fi angajat in baza unui CV si a unui interviu.

Recomandari

Alte Articole