Senatorul Gheorghe Pop viseaza studenti pe banda rulanta

Un grup de parlamentari PSD a initiat recent un proiect de lege potrivit caruia absolventii de liceu ar dobandi dreptul de a studia la facultate, intr-un „an pregatitor”, chiar daca nu au reusit sa promoveze Bacalaureatul. Cu alte cuvinte, daca n-au fost in stare sa ia 6 la Bac, sunt perfecti pentru studii universitare.

 

Motorul acestui proiect a fost Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educatiei atat in Guvernul Nastase, cat si intr-unul dintre numeroasele Guverne Boc. Aceasta isi sustine initiativa prin argumente ilare, de genul: „nevoia de a le oferi o solutie celor aproximativ 100.000 de absolventi care nu au promovat”; pe acestia, evident, „nu-i poti lasa in strada” si „nici nu rezolvi nimic daca vor ingrosa numarul somerilor”; pentru ca, zice ex-ministrul, „acesti elevi sunt parasiti de toata lumea”.

 

Cel putin la fel de hazlii au fost si afirmatiile senatorului PSD, Gheorghe Pop, care a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa, ca absolvetii de liceu, care au ratat Bacalaureatul, „nu mai au nicio alta alternativa sau speranta”. „Ce vor face ei, oare?”, se mai intreaba retoric senatorul.

 

Ce nu se intreaba, insa, Gheorghe Pop este de ce un tanar de 18-19 ani, care nu are diploma de Bacalaureat, trebuie sa stea somer si sa astepte astfel de masuri populiste. Evident, exista sute de meserii in care tineirii pot munci si inca dintr-acelea de care Romania are nevoie. Pana la urma, chiar si unii politicieni din PSD trebuie sa inteleaga ca nimeni nu s-a nascut student. Nici parlamentar…

 

„Este o masura rezonabila. Chiar nu cred ca este populista. Cineva trebuie sa le intinda o mana de ajutor acelor copii”, este de parere Gheorghe Pop. Iar noi am adauga ca „masura” este cu atat mai binevenita, cu cat ea se adreseaza cat mai multor tineri, deci cat mai multe voturi…

 

Propunerea legislativa semnata de 42 de senatori PSD a fost depusa, in 28 septembrie, la Camera Deputatilor si vizeaza modificarea articolului 77, alineatul 1 din Legea educatiei nationale 1/2011.

 

Actul normativ stipuleaza ca „absolventii invatamantului liceal cu diploma de absolvire si media de absolvire de cel putin nota 7, care nu au promovat examenul de bacalaureat, au dreptul sa urmeze in universitati, in conditiile aprobate de Senatele universitare, un an pregatitor, potrivit programelor de studii de licenta, organizate legal in universitate si programei de bacalaureat”.

Recomandari

Alte Articole