Traiesc pe strada tragand de maneca trecatorilor iar, cu mana intinsa, cer pomana. Este viata grea dusa de cersetori zi de zi, in vesminte rupte si peticite, fara a tine cont de vremea rea, de ploaie sau frig, intr-o mizerie de nedescris. Cu toate acestea, nu putini sunt acei care au facut din asta o meserie. Cersetoria a devenit, treptat, o buna sursa de venit. Autoritatile lupta in van cu cersetorii care, odata trimisi la domiciliu, se reintorc pe strada.
Amenzi de peste 15.000 de lei
Aceeasi situatie o intampina si agentii de politie locala din municipiul Zalau. Potrivit informatiilor furnizate de purtatorul de cuvant al Politiei Locale Zalau, Lucian Trif, de la inceputul anului si pana la finele lunii septembrie au fost aplicate peste 170 de sanctiuni pentru apelarea la mila publica de catre persoane apte de munca. „In primele noua luni ale anului in curs, agentii de politie locala au amendat 94 de persoane care au apelat la mila publica desi sunt apte de munca. De asemenea, au fost aplicate 81 de avertismente cersetorilor. Valoarea totala a sanctiunilor contraventionale aplicate pe aceasta linie este de 15.150 de lei”, ne-a declarat Lucian Trif.
Doar ca sanctiunile contraventionale sunt rar achitate de persoanele amendate pentru cersetorie. Dupa un anumit interval de timp de la incheierea procesului verbal, acestea sunt transferate la Serviciul de Taxe si Impozite Locale. Iar cum majoritatea cersetorilor sunt oameni ai strazii sau care traiesc in colibe la marginea orasului, drumul catre plata acestor taxe este, deseori, inexistent. Dupa cum ne-a declarat purtatorul de cuvant al PL Zalau, majoritatea persoanelor care apeleaza la mila trecatorilor provin din cartierele Valea Mitii si Ortelec, dar si din localitatile apropiate municipiului.
Trimisi de parinti la cersit
Din nefericire, in multe cazuri chiar parintii isi indeamna copiii la cersit. Micutii provoaca mai usor mila trecatorilor si, in plus, daca sunt sanctionati de oamenii legii, pentru minori, amenda este mult mai mica. Conform sursei citate anterior, amenda pentru apelarea la mila publica de catre persoane apte de munca este intre 100 si 500 de lei, in cazul minorilor aceasta fiind la jumatate. „In acest an, patru minori au fost prinsi la cersit, trei primind avertismente si unul o amenda. Acestia au fost trimisi la domiciliu, unde au fost predati parintilor, sau dusi la Complexul de Servicii Comunitare din municipiu”, a precizat Lucian Trif.
Trei sanctiuni au fost date parintilor care nu au luat masurile necesare pentru oprirea copiilor de la acte de cersetorie. Au fost inregistrate doua amenzi in valoare de 200 de lei fiecare si doua avertismente.
Reprezentantii Politiei Locale Zalau atrag atentia populatiei sa nu incurajeze cersetoria, sa refuze a da bani acestor persoane. Oamenii ar trebui sa cunoasca faptul ca, de multe ori, banii dusi seara acasa de catre copiii aflati la cersit sunt cheltuiti de parintii acestora pe alcool si tutun.
Se castiga, nu gluma!
Fenomenul cersetoriei este des intalnit in zonele aglomerate ale municipiului, unde se gasesc, in permanenta, cate o mama cu un copil in brate care opreste trecatorii pentru un leu sau un colt de paine. Un copil de numai sapte ani sta in fata unui magazin si asteapta restul primit de trecatori la cumparaturi. Cate un leu de aici, cate unul din alta parte, este suficient pentru ca la final de zi, un cersetor sa numere cateva zeci de lei, mai precis, intre 30 si 60 de lei. Salariul de baza minim brut pe tara este de 670 de lei, din care se retin cotizatiile din asigurari. Prin urmare, aproximativ 550 de lei in mana, lunar. Impartit la 20 de zile lucratoare, un angajat primeste zilnic cate 27,5 lei, pentru o munca cinstita. Si cersetoria presupune multa munca si rabdare, insa nu este o „meserie” laudabila, din contra, fiind prestate de persoane care, in loc sa caute un job onest, cauta mila trecatorilor, cu mana intinsa.