REPORTAJ: Medicii români din vest, sunt deranjați de prejudecățile străinilor faţă de compatrioții lor.

Foto: waz.de

De câteva săptămâni se discută în CDU despre presupusa migrare a sărăciei din România și Bulgaria. În orașul Iserlohn din NRW Germania până în prezent, n-au fost raportate astfel de cazuri deși trăiesc mai mulți români și bulgari printre care și medici precum dr. Ladislau Neagoe și dr. Răzvan Minciu, ambii specializați în urologie. Aceștia au ajuns aici printr-un alt medic compatriot, șeful aceleiași sectii, dr. Nicolae Vesa, la Spitatul Sf. Elisabeta, dar toți trei sunt vizibil afectați de “avantajul popular de a fi român”.

Medicul Răzvan Minciu în vârstă de 34 de ani, a venit în Germania în septembrie 2010 după ce a studiat medicina în România și a lucrat într-o clinică. Dr. Minciu a povestit : “Faptul că nu am câștigat prea mult (aproximativ 200 de euro pe lună), nu a fost suficient pentru mine, dar am ales să vin aici. Am fost nemulțumit de sistemul de guvernare”. Pentru el limba germană n-a fost un obstacol, pentru că a învățat la școală, dar cu toate acestea, a avut mici probleme atunci când s-a lansat. Naționalitatea își spune prețul, astfel că, atunci când trebuie să se identifice, planează respingerea autoimpusă de către interlocutori, reținere și îndoială a acestora.

Cel mai rău este când trebuie să arate pașaportul
Astfel, medicul Ladislau Neagoe a venit în Iserlohn în aprilie 2012, însă povestește cu groază și jenă de faptul că a ajuns să-i fie rușine că este român. „Cel mai rău este când trebuie să prezentăm pașapoartele noastre. Acum trei sau patru ani, n-aș fi crezut, că voi lucra în străinătate. Am avut însă șansa de a menține în continuare legătura cu dr. Nicolae Vesa, care m-a invitat la Iserlohn . Când am văzut cât de bine este aici și care sunt condițiile de lucru, decizia a fost luată”. În România, spre deosebire de Germania, în unitățile spitalicești, spun medicii, lipsesc cu desăvârșire materiale sanitare de la medicamente până la ace, seringi, cathetere, or chiar vată. De altfel, ambii medici, spun clar și răspicat că, au venit în Germania doar pentru a munci, însă și-ar putea imagina să se întoarcă acasă or într-o altă țară: “Noi am venit aici doar pentru a munci. Dacă nu mai e nevoie de noi aici, ne-am putea imagina să ne întoarcem acasă sau într-o altă țară. Este  un nonsens să rămânem aici și să colectăm bani. Știm despre compatrioții noștri, aceștia sunt țiganii. Adesea când este vorba despre România, mulți se gândesc direct la țigani ” au conchis urologii .

„Sloganul” românilor de a fi săraci lipiți pământului și de a trăi în “spatele Lunii”, provoacă medicii să riposteze. ” Sunt noțiuni total false despre România, diferențele între aici și acolo sunt mici „, spune Minciu. Nimeni nu poate alege să se nască într-o familie săracă or de a trăi într-o familie mare: „Toți colegii pe care-i cunosc, locuiesc în apartamente închiriate, au câte o mașină, majoritatea au unul, doi sau maxim trei copii”.
Pentru mulți conaționali, Germania a fost „țara viselor”. Lucrurile însă iau o altă turnură, când este vorba să învețe limba germană, preferând să emigreze în țări mai degrabă cu iz latin, Italia or Spania.

Întrebările curg din nou
Interesul profesioniștilor de a veni în Germania, a fost semnificativ. “Ne place aici, sfătuim prietenii, chiar și colegii de asemenea, să vină”, a declarat medicul Nicoale Vesa. În prezent, sunt peste 2800 de medici de origine română care lucrează în Germania. Acest lucru face ca România să aibă cel mai mare grup de medici străini din această țară. Dr. Nicolae Vesa spune cu mândrie că: „medicii români au o educație foarte bună , aici lipsesc specialiștii”. Prin urmare, medicul –șef Vesa, mai spune de asemenea, că nu numai Minciu și Neagoe , dar deja mai mult de o mână de colegi din țara sa natală lucrează în spitalele catolice din Mark Brandenburg. Și, de asemenea, a ajutat un coleg care a fost în urmă cu aproximativ doi ani, în pragul căutării unui loc de muncă.

Andreea POCOL

Recomandari

Alte Articole