200 de ani de la ridicarea bisericii de lemn din Lozna Reviewed by CD on . La prăznuirea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Preasfințitul Părinte Petroniu a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica mare a parohiei Lozna, protopopiatul Jibou La prăznuirea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Preasfințitul Părinte Petroniu a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica mare a parohiei Lozna, protopopiatul Jibou Rating: 0
Ești aici: Acasă » Articole Recomandate»200 de ani de la ridicarea bisericii de lemn din Lozna

200 de ani de la ridicarea bisericii de lemn din Lozna

200 de ani de la ridicarea bisericii de lemn din Lozna

La prăznuirea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Preasfințitul Părinte Petroniu a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica mare a parohiei Lozna, protopopiatul Jibou, fiind înconjurat de un frumos sobor de 21 de preoți și diaconi. Evenimentul a fost prilejuit de împlinirea a 200 de ani de la ridicarea bisericii vechi din localitate, biserică ce are ca octotitor pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie.

Biserica de lemn din Lozna a fost ridicată în 1813, conform unei plăcuțe comemorative amplasată pe balustrada corului. În toamna anului 1905, bisericuța a fost vizitată de marele istoric Nicolae Iorga, care ne-a lăsat o primă descriere, cu o analiză critică și concisă a picturii, nu mult după săvârșirea ei. „Lozna are o bisericuță de lemn, care poate fi destul de veche, dar a fost stricată cu totul printr-o zugrăveală copilărească făcută de un meșter din Nicula. Bietul om, din cât se pricepea, a făcut sfinți noi, a tămânjit cum e mai rău pe cei vechi și a împodobit și păretele din afară cu un strașnic Sânt Ilie pe carul de foc. Astfel, această zugrăveală unică are interes întru aceia că arată care pot fi ideile despre artă ale unei minți simple pe care n-a înrâurit-o nici-o școală.”

În ultimii ani, biserica a fost supusă unor ample lucrări de restaurare sub coordonarea părintelui paroh Vasile Avram. Finalizate în anul 2009, acestea au făcut ca biserica să își recapete frumusețea de odinioară. În cadrul acestor lucrări, acoperișul de tablă a fost înlocuit cu unul de șiță, structura turnului supraînălțat a fost refăcută, tencuiala bisericii a fost reparată și zugrăvită într-o nuanță de albastru iar de pe stâlpii pridvorului a fost îndepărtat materialul care le acoperea frumoasele decorații sculptate.

Clip to Evernote

Comentează

© 2013 TRANSILVANIA TV Network Mixed By Fabrik

Sus