13 şoferi care nu au acordat prioritate de trecere pietonilor s-au ales cu permisul suspendat

Copil de 9 ani, lovit de o mașină pe o trecere de pietoni din Zalău

Neacordarea priorităţii de trecere pietonilor angajaţi în traversarea regulamentară a drumului public, prin locurile special amenajate şi semnalizate, aflaţi pe sensul de deplasare a autovehiculului sau tramvaiului, se sancţionează conform Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 195/2002, cu 4-5 puncte amendă (580-725 lei) şi suspendarea dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, pentru o perioadă de 30 de zile.

Pentru depistarea şi sancţionarea conducătorilor auto care comit această abatere, poliţiştii rutieri vor acţiona în trafic, folosind pentru filmare şi aparatura tehnică montată pe echipajele din dotare.

Prima cauză generatoare de producere a accidentelor rutiere grave în municipiul Zalău este neacordarea priorităţii de trecere pietonilor aflaţi în traversarea drumului public prin locurile special amenajate şi semnalizate.

Astfel, în perioada 1 ianuarie-28 februarie a.c., poliţiştii au desfăşurat pe acest segment 31 de acţiuni, iar pentru abaterile constatate au fost aplicate 13 sancţiuni contravenţionale, fiind reţinute tot atâtea permise de conducere.

De asemenea, în perioada de referinţă, din această cauză au fost înregistrate trei accidente de circulaţie grave, în urma cărora două persoane şi-au pierdut viaţa, iar o altă persoană a fost rănită grav.

Începând din luna februarie, poliţiştii din cadrul Biroului Rutier desfăşoară zilnic acţiuni de impunere a legii, pentru conştientizarea şoferilor cu privire la riscurile nerespectării acestei prevederi legale.

Pentru a preveni astfel de evenimente, recomandăm conducătorilor auto să reducă viteza şi să conducă cu atenţie sporită în zona trecerilor pentru pietoni, să acorde întotdeauna prioritate pietonilor angajaţi în traversarea străzii în mod regulamentar şi să adapteze viteza de deplasare la condiţiile meteo-rutiere pentru a putea opri în siguranţă la trecerile pentru pietoni.

O atitudine preventivă în trafic vă poate feri de evenimente rutiere negative.

Recomandari

Alte Articole