Ziua Internaţională de Comemorare a Holocaustului (VIDEO-Galerie FOTO)


Odinioara, in micul oras transilvanean de la poalele Magurii Simleului, traia o insemnata comunitate de evrei. Astazi, in oras, se mai pastreaza Sinagoga transformata in primul Muzeu al Holocaustului din Transilvania de Nord, Cimitirul evreiesc si Scoala evreiasca. Implicarea majora in salvarea Sinagogii l-au avut Mihaela Gross din Nusfalau si doctorul Ioan Puscas din Simleu Silvaniei.
Astazi, chiar daca in Simleu mai traieste doar un singur evreu, radacinile fostei comunitati rezista datorita cunoasterii de catre cei tineri a istoriei, a faptelor condamnabile, savarsite impotriva evreilor.

Un rol importanta in comemorarea evreilor care au trait pe aceste meleaguri il are in fiecare an Colegiul National ,,Simion Barnutiu’’ din Simleu, care este infratit cu Liceul ,,Brener ‘’ din Petach Tikva.
Ziua Internaţională de Comemorare a Holocaustului a devenit o manifestare importanta pentru Simleu Silvaniei, pe care muzeul impreuna cu Primaria o organizeaza din 2009, pentru a sensibiliza societatea si tanara generatie asupra unui fenomen tragic cunoscut sub numele de Holocaust, pentru a nu mai repeta greselile comise si pentru un viitor pasnic si mai bun. Activitatile comemorative organizate cu aceasta ocazie sunt evocari prin arta: poezie, muzica, teatru, un omagiu adus celor aflati in suferinta in timpul Holocaustului.
Evenimentul a debutat anul acesta cu vernisajul expozitiei de picturi din Sinagoga in prezenta oficialitatilor locale, judetene si a invitatilor primarului Septimiu Catalin Turcas: Excelenta Sa, Dan Ben-Eliezer, Ambasador al statului Israel, Excelenta Sa, Marek Szczygiel , Ambasador al Poloniei, Aurel Vainer, presedintele Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania, Nicolae Decsei, Robert Schwartz, presedinti ai F.C.E. Satu-Mare , Cluj si Oradea.
Expozitia de picturi realizate de copii, membri ai cercului SILVAN-ART , intitulata ,,Suferinta si speranta’’ aduc prinosul de recunostiinta celor care au suferit in urma Holocaustului, dar si speranta si incredere in viitor. Tinerele vlastare au sesizat marea durere umana si au transpus propriile reflectii despre Holocaust la varsta lor. Activitatile comemorative organizate de Primaria orasului Simleu Silvaniei si Muzeul Memorial al Holocaustului, dedicate implinirii a 70 de ani de la deportarile evreilor din Transilvania de Nord si Ziua Internationala de Comemorare a Holocaustului, au continuat la Casa Oraseneasca de Cultura cu ceremonia oficiala.
Dupa momentul solemn de intonare a imnurilor de stat ale Romaniei, Israelului si Poloniei, a urmat momentul de aprindere a celor sase lumanari in memoria celor sase milioane de evrei ucisi in timpul Holocaustului. Rugaciunea a fost rostita de rabinul Zvi Kfir. Au urmat discursuri ale oficialități lor și invitaților speciali.
Program comemorativ:
Interviu realizat cu Elly Berkovits Gross-supraviețuitoare a Holocaustului din Simleu Silvaniei (trăiește astăzi la NewYork), recital de poezii Elly Berkovits Gross prezentate de elevii implicați în Proiectul de infrățire dintre Colegiul Național ,,Simion Bărnuțiu’’ Șimleu Silvaniei și Liceul ,,Brener’’ Petach Tikva;
Manifestarea s-a incheiat cu concertul comemorativ realizat de Formația „Mazel Tov” din Cluj-Napoca condusă de Dirijorul Vasile Socea.

Foto şi video – Ovidiu TEIERU

Recomandari

Alte Articole