Zeci de accidente de muncă în Sălaj

Prefectul județului, Ionel Ciunt, a participat joi, 26 noiembrie, la şedinţa lunară a comisiei judeţene de dialog social pentru patronate şi sindicate, care a avut următoarele puncte pe ordinea de zi: neconformități constate în urma controalelor efectuate în domeniul legislației muncii, sănătății și securității muncii, situația privind accidentele de muncă în județul Sălaj precum și prezentarea proiectului de Strategie Națională pentru Dialog Social și a Planului de măsuri pentru Dialog Social.
În acest context, Luminița Nemeș, inspectorul șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă, a prezentat un raport al activității instituției, pentru primele zece luni ale anului în curs.
Din datele prezentate rezultă că la începutul anului 2015 exista un număr de 4.458 de angajatori activi și un număr de 46.427 de contracte de muncă active, iar la sfârșitul lunii octombrie numărul angajatorilor activi era de 4. 715, în timp ce numărul contractelor înregistrate era de 48.257.
În primele 10 luni ale anului, Inspectoratul Teritorial de Muncă a desfășurat un număr de 775 de controale în domeniul relațiilor de muncă și 501 controale în domeniul securității și sănătății în muncă.
Printre cele mai frecvente nereguli au fost menționate: munca fără forme legale, nerespectarea condițiilor privind munca suplimentară, nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului săptămânal, încălcarea prevederilor legale privind munca de noapte și nerespectarea dispozițiilor privind garantarea în plată a salariului minim brut.
Față de primele luni ale anului 2014 atât numărul de amenzi cât și numărul de avertismente a avut un trend descendent. În ceea ce priveşte situația accidentelor de muncă, inspectorul șef al ITM Sălaj a precizat că în anul 2015 au fost înregistrate 23 de astfel de accidente, din care, trei mortale și 20 soldate cu incapacitate temporară de muncă.

Recomandari

Alte Articole