Week-end cu zapada pe drumurile Salajului

Cu toate ca a scapat de cod galben ori portocaliu, Salajul a avut parte de ninsori in week-end, astfel ca ieri, drumarii aveau inca de lucru, iar actiunile de deszapezire erau in plina desfasurare. In general, lucrurile au mers mai bine ca zilele trecute, cand cu greu puteai urni autovehiculele de tonaj mare pe panta Mesesului si cand, prin cartierele Zalaului, era un covor alb intact. Pe de alta parte, gerul a continuat sa dea batai de cap salajenilor: in timp ce autoritatile au incercat sa ii adune de pe strazi pe cei fara adapost, multi din acestia au tinut mortis sa ramana in continuare sub cerul liber, furati de ideea libertatii.

Ninsorile inregistrate in Salaj, la finele saptamanii trecute, au fost atat de bogate incat au acoperit judetul cu un covor pufos de omat. In timp ce majoritatea salajenilor au iesit din case doar pentru urgente, drumarii si-au scos utilajele pe trasee inca din cursul noptii, pentru a se asigura ca spre dimineata, caile de circulatie vor fi cat de cat curatate. In week-end, cand ninsorile nu au contenit, actiunile de deszapezire au mers mai greu, dar incepand cu noaptea de duminica spre luni, drumarii au fost cei care au impus un ascendent asupra fortelor naturii.

Ca urmare, pe drumurile nationale din judet, utilajele au adus carosabilul la negru, iar traficul s-a desfasurat fara probleme, desi in conditii de iarna. Directorul Sectiei Drumuri Nationale Zalau, Mircea Crisan, ne-a declarat ca, in afara autovehiculelor care au avut probleme pe Meses in week-end, ieri nu s-au inregistrat alte incidente de acest gen. „Nu am mai avut probleme, nu au fost autovehicule care sa ramana blocate la marginea drumului sau care sa trebuiasca tractate. Am reusit sa aducem carosabilul la negru. Se circula bine, dar conducatorii auto trebuie sa inteleaga ca, totusi, traficul se desfasoara in conditii de iarna. Este important sa aiba masinile pregatite”, a spus Mircea Crisan, precizand ca utilajele vor ramane pe trasee si in zilele urmatoare. „Se anunta zile geroase, fara ninsori. Vom avea oricum utilajele pregatite ca sa intervenim daca va fi necesar”, a declarat seful Sectiei Drumuri Nationale Zalau.

Pe cei peste 270 de kilometri de drumuri nationale din Salaj actioneaza pentru deszapezire 22 de raspanditoare de material antiderapant prevazute cu lama, cinci utilaje unimog cu raspanditor si lama, opt incarcatoare, doua utilaje caterpilar cu lama, un autogreder si un tractor.

 La Zalau, drumarii au invins zapada

Si in Zalau, actiunile de deszapezire au avut mai mult succes de aceasta data. Utilajele puteau fi intalnite pe trasee inca din timpul noptii, prioritara fiind curatarea strazilor in panta, a acceselor catre institutiile publice (in special, catre Spitalul Judetean de Urgenta Zalau, n.r.), iesirile din oras, traseele urmate de mijloacele de transport in comun, ne-a declarat purtatorul de cuvant al SC Citadin SRL, Paul Maghiu.

Ieri, in stocurile SC Citadin SRL a fost adusa si o cantitate suplimentara de sare, dupa ce peste 400 de tone cu sare si nisip au fost consumate pentru deszapezirea strazilor municipiului in perioada 3-6 februarie. „Nu avem probleme cu cantitatea de material antiderapant. Exista incheiat un contract cu salina din Dej si aducem periodic sare, de cate ori este nevoie”, a asigurat Paul Maghiu.

Pentru curatarea strazilor Zalaului de zapada actioneaza 11 utilaje, raspanditoare de material antiderapant, patru pluguri si lame.

 Drumurile judetene, acoperite de zapada

Pe drumurile judetene si comunale din Salaj nu s-au inregistrat ieri probleme. Potrivit informatiilor furnizate de directorul Directiei Tehnice din cadrul Consiliului Judetean Salaj, Mircea Ghiurco, in judet nu s-au inregistrat evenimente deosebite. “De duminica nu a mai nins, motiv pentru care si ieri s-a actionat intens. Nu s-au semnalat blocaje in trafic sau drumuri inchise. Firmele care au preluat in intretinere drumurile judetene nu au raportat evenimente deosebite si nici cetatenii nu ne-au sunat la dispecerat ca ar fi probleme”, a aratat Mircea Ghiurco. Seful Directiei Tehnice a mentionat ca ieri s-a intervenit pe majoritatea arterelor judetene pentru indepartarea stratului de zapada, dupa ce zilele trecute s-a actionat si cu material antiderapant. Firmele care actioneaza pe drumurile din Salaj sunt: Utilaje Lazar Puscas (pe relatiile Simleu Silvaniei-Badacin, Halmasd-Cosniciu-Ip-Zauan-Camar, Simleu Silvaniei-Maeriste-Moiad-Sarmasag-Chiesd-limita cu judetul Satu Mare); Real Construct (Criseni-Bulgari-Salatig-Cehu Silvaniei-limita cu judetul Maramures, limita cu judetul Maramures-Ulciug-Cehu Silvaniei, limita cu judetul Satu Mare-Cehu Silvaniei-Benesat); Transemidor Sarbi (Crasna-Mesesenii de Jos-Aghires-Zalau-Moigrad-Brebi-Creaca, Cizer-Plesca-Crasna-Varsolt); SC Sim Trans Surduc (la Cristolt, Surduc-Briglez-Fabrica-Girbou-Cernuc-limita cu judetul Cluj) si Primaria Agrij (limita cu judetul Cluj-Huta-Bogdana-Buciumi-Bodia-Agrij-Pausa-Romanasi, DN1F-Treznea-Bozna-Agrij). Din totalul de 612 kilometri de drumuri judetene, asa cum a mentionat Mircea Ghiurco, 218 kilometri sunt in intretinerea acestor firme si 400 de kilometri de drumuri judetene sunt deszapezite de primariile de comune.

 Nametii blocheaza satul Valisoara

Ninsorile abundente cazute la finele saptamanii trecute au blocat ieri dimineata, timp de doua ore, drumurile catre satul Valisoara din comuna Letca. Autoritatile locale au fost nevoite sa actioneze pe drumurile comunale care leaga localitatile in care sunt scolari. Edilul de la Letca, Petre Satmari, ne-a informat ca nu s-au inregistrat probleme din cauza blocarii drumului. Pe strazile comunei s-au aruncat 25 de tone de nisip si sare si s-au amplasat pe portiunile in panta gramezi cu material antiderapant.

Localitatile de pe Valea Somesului au fost serios afectate de ninsoare si de temperaturile scazute. Duminica, localnici din Rogna, comuna Ileanda, au solicitat sprijinul primariei pentru a curata de zapada drumul care leaga satul de drumul DJ 109E, fiind inchisa circulatia rutiera catre Dej si Zalau. Prim-edilul de Ileanda, Petru Satmari, ne-a spus ca s-a intervenit prompt cu utilajele din dotarea primariei. Ieri, in Barsauta, unde mai traiesc doar zece oameni, s-a actionat pentru a facilita legatura cu celelalte asezari si cu centrul de comuna, drumul fiind acoperit cu un strat consistent de zapada cazuta duminica. Ileanda are in administrare 43 de kilometri de drumuri comunale si 14 kilometri de drumuri judetene, acestea din urma fiind deszapezite de firma SC Rungis din Dej, care a incheiat un contract cu primaria din Ileanda.

Fara probleme se putea circula ieri, cu toate ca ningea la orele pranzului, si la Halmasd. Primaria, asa cum a afirmat edilul Gavril Puscas, are in adminstrare 23 de kilometri de drumuri comunale si 6,5 kilometri de drumuri judetene (intretinere contractata firmei SC Nelu Invest din Halmasd). Primarul a apreciat ca pe drumurile din comuna se poate circula, cu toate ca acestea sunt acoperite de un strat subtire de zapada. S-au imprastiat peste 25 de tone de nisip.

Nici detinatorii de autovehicule din Hida nu s-au prea bucurat de omatul de pe drumuri. Asa cum a admis primarul comunei, Dorin Petrus, s-a circulat greu, cu toate ca s-a actionat pe traseele cele mai importante. “Nu ne-am permis sa angajam o firma profesionista a carei inteventie, probabil, ar fi fost mult mai eficienta pe aceste drumuri pietruite. Am incercat sa facem economii si sa actionam cat mai bine, dupa posibilitati. S-au imprastiat peste 30 de tone de material antiderapant. Nu sunt zone izolate”.

 Maini si picioare rupte

Ninsorile si frigul din ultimele zile au facut ca pietonii sa circule pe strazi si pe trotuare cu dificultate: unde nu era alunecus, erau troiene si un strat foarte gros de zapada afanata, in care piciorul se afunda ca in aluat. Doar o miscare nesigura era de ajuns pentru ca trecatorii sa se dezechilibreze si sa cada gramada. Rezultatul medical al acestor zile de iarna nu a fost, asadar, deloc unul bun: nu mai putin de 60 de salajeni au ajuns la Unitateade Primiri Urgenta cu entorse, fracturi si contuzii, multe din acestea „dobandite” in urma cazaturilor pe alunecus.

 Scolile raman deschise

Iarna din ultima perioada nu a pus probleme in desfasurarea orelor de curs in scolile salajene. Potrivit inspectorului scolar general al Inspectoratului Scolar Judetean Salaj, Ioan Abrudan, situatia privind scolile afectate de ninsori a fost atent monitorizata. “Ministerul Educatiei ne-a solicitat sa raportam, in cursul zilelor de duminica si luni, orice modificare a programului scolar din judet. Fiind o decizie a conducerii unitatilor de invatamant, am transmis tuturor directorilor scolari o adresa prin care sa ne anunte orice schimbare ar aparea in programul cursurilor scolare din cauza zapezii. Nu am avut nicio sesizare in acest sens”, ne-a declarat Ioan Abrudan.

Totodata, inspectorul scolar afirma ca a luat legatura cu seful Comandamentului Judetean de Iarna, prefectul Alexandru Vegh, pentru a monitoriza situatia din scoli si gradinite.

Din cauza zapezilor care au acoperit weekend-ul trecut intreaga tara, in cursul zilei de luni au fost suspendate cursurile scolare in 2.667 de unitati de invatamant din toata tara. Cele mai afectate au fost judetele Vrancea, Olt si Ialomita, unde inspectoratele scolare judetene au decis suspendarea cursurilor in toate unitatile de invatamant. In Iasi, Botosani si Galati si-au intrerupt programul scolar toate scolile din mediul rural, a anuntat Ministerul Educatiei. In judetul Buzau au fost inchise, luni, toate unitatile de invatamant in afara gradinitelor si scolilor generale din municipiu.

 Cosurile de fum trebuie curatate

Nerespectarea masurilor de prevenire a incendiilor in sezonul rece au pus pe drumuri, in nenumarate randuri, pompierii militari salajeni. Potrivit purtatorului de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta “Porolissum” al judetului Salaj, Lucian Jacodi, cele mai multe interventii au fost pentru stingerea incendiilor provocate prin folosirea necorespunzatoare a cosurilor de fum, ultima solicitare fiind inregistrata la sfarsitul saptamanii trecute, in orasul Simleu Silvaniei. “Perioada sezonului rece este caracterizata de incendii iscate din pricina sistemelor si mijloacelor de incalzire utilizate in cladiri, pentru mentinerea temperaturii mediului interior la anumite niveluri de confort necesare desfasurarii in conditii corespunzatoare a activitatilor economico-sociale si culturale. Din nefericire, in cursul acestui an s-au inregistrat 17 incendii avand drept cauza nerespectarea masurilor de prevenire a incendiilor la cosurile de fum”, ne-a declarat purtatorul de cuvant.

Pentru prevenirea unor astfel de incendii, soldate cu pagube semnate ori chiar cu pierderi de vieti omenesti, oamenii sunt avertizati sa respecte cateva recomandari. Astfel, cosurile vor fi izolate fata de elementele combustibile ale planseelor si acoperisurilor. Nu este permis ca in cosuri sa fie zidite elemente combustibile ale acoperisului, planseului etc. Cosurile se prelungesc deasupra acoperisului cu 0,5 – 0,8 metri, acestea fiind permanent intretinute fara crapaturi si curatate. Este interzis a se folosi cosurile de zid netencuite. Burlanele din metal nu vor fi instalate la o distanta mai mica de 70 de centimetri fata de peretii de scandura sau paianta.

 Morti din cauza intoxicatiei cu monoxid de carbon

Doi zalauani s-au intoxicat cu monoxid de carbon, sambata dimineata, in propria locuinta, din cauza unei scurgeri de gaz de la un convector montat in casa. Cei doi, un barbat in varsta de 62 de ani si o femeie de 54 de ani, care locuiau impreuna, au fost gasiti de fiica si ginerele femeii. Alarmati ca nu mai raspund la telefon, tinerii s-au deplasat la locuinta celor doi, de pe strada 22 Decembrie din municipiu, unde i-au gasit inconstienti si fara suflare.

Potrivit purtatorului de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta “Porolissum” al judetului Salaj, Lucian Jacodi, dispeceratul unitatii a fost sesizat, sambata dimineata, in jurul orei 11, despre faptul ca intr-o locuinta din municipiu au fost descoperite doua persoane intoxicate cu monoxid de carbon. “Paramedicii unei ambulante SMURD s-au deplasat imediat la fata locului, unde, in colaborare cu un echipaj al Serviciului de Ambulanta Salaj, au intervenit pentru resuscitarea femeii de 54 de ani, reusind sa o stabilizeze. In cazul barbatului, manevrele de resuscitare au fost fara rezultat, echipajul fiind nevoit sa declare decesul”, a declarat purtatorul de cuvant. Potrivit sursei citate, femeia a fost transportata la Spitalul Judetean de Urgenta Zalau, pentru acordarea de ingrijiri medicale.

Purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Salaj, Tincuta Dumuta, ne-a comunicat ca cei doi s-au intoxicat cu monoxid de carbon degajat de la un convector de gaz. In acest caz, politistii continua cercetarile pentru a stabili imprejurarile exacte in care s-a produs nefericitul incident.

 Oamenii fara locuinta refuza ajutorul social

Politistii locali zalauani au continuat, la finele saptamanii trecute, operatiunile de cautare a persoanelor fara adapost expuse la frigul extrem. Insa, la fel ca in actiunile anterioare, majoritatea oamenilor strazii au refuzat categoric ajutorul agentilor locali.

Purtatorul de cuvant al Politiei Locale Zalau, Lucian Trif, ne-a declarat ieri ca, in cadrul actiunilor desfasurate weekend-ul trecut, au fost identificate zece persoane fara adapost care locuiesc in spatii improvizate. “Dintre acestea, doar doua au acceptat serviciile sociale oferite. Restul au fost puse sa semneze declaratii pe propria raspundere ca nu sunt de acord sa beneficieze de cazare pe timp de noapte si masa asigurata prin centrul social”, a declarat Lucian Trif.

Potrivit sursei citate anterior, la nivelul municipiului sunt circa 25 de persoane fara adapost. “Noi actionam pentru salvarea persoanelor fara adapost din calea frigului si ninsorilor abundente, insa avem nevoie de acordul lor pentru a le putea indruma spre serviciile sociale”, a precizat purtatorul de cuvant.

Cele doua persoane care au acceptat ajutorul politistilor locali au fost indrumate spre Adapostul de Noapte din cadrul Directiei de Asistenta Sociala Zalau.

 Amenzi “garla” pentru lipsa cauciucurilor de iarna

Peste 20 de sanctiuni contraventionale au fost aplicate de politistii salajeni, in perioada 9 ianuarie – 6 februarie, pentru lipsa anvelopelor de iarna. Potrivit informatiilor furnizate de purtatorul de cuvant al IPJ Salaj, Tincuta Dumuta, 15 amenzi au fost date soferilor prinsi la volanul autovehiculelor cu masa totala admisa de sub 3,5 tone si sapte pentru cei prinsi conducand masini de peste 3,5 tone. “Sanctiunile contraventionale au fost aplicate soferilor, insa au existat cazuri in care firmele detinatoare ale autovehiculelor au fost amendate, pe baza declaratiei soferului ca a fost trimis in cursa de administratorul sau coordonatorul de transport al societatii comerciale, fara ca acestia sa-si indeplineasca obligatiile ce le revin in legatura cu vehiculele si conducatorii acestora”, a declarat purtatorul de cuvant.

Amenda pentru conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zapada, gheata sau polei, fara ca acesta sa fie echipat cu anvelope de iarna, se incadreaza in clasa a IV-a de sanctiuni, respectiv intre 9 – 20 puncte, pentru persoane fizice, iar amenzile pentru persoane juridice se situeaza intre 21 si 100 puncte.

In momentul aplicarii amenzii, politistii retin certificatul de inmatriculare al autovehiculului, pana in momentul echiparii autoturismului cu cauciucuri de iarna, si elibereaza dovada inlocuitoare fara drept de circulatie.

 Accidente rutiere in lant

Trei accidente de circulatie s-au petrecut la finele saptamanii trecute pe drumurile salajene. Unul dintre acestea a avut loc vineri seara, cand Robert T., de 31 de ani, din Zalau, in timp ce conducea un autoturism pe centura ocolitoare a municipiului, din cauza neadaptarii vitezei de deplasare la conditiile de drum, acoperit cu zapada, a pierdut controlul directiei, a parasit partea carosabila si s-a rasturnat in santul din partea dreapta a drumului, suferind leziuni usoare.

Un alt accident s-a petrecut in noaptea de vineri spre sambata, pe DN 1H, intre localitatile Varsolt si Hereclean. V. Zoard, de 25 de ani, din Zalau, conducea autoturismul proprietate personala cand, intr-o curba, din cauza neadaptarii vitezei la conditiile de drum – carosabil acoperit cu zapada – a pierdut controlul autoturismului si a intrat intr-un tub din beton, aflat in afara partii carosabile. In urma impactului, soferul a fost ranit usor.

Al treilea accident rutier s-a petrecut sambata dupa-amiaza, pe strada Tudor Vladimirescu din municipiu. Soferul unui autoturism a intrat in depasirea unei alte masini oprite in apropierea unei treceri de pietoni, lovind usor un pasager care a coborat din autoturismul ce stationa. La fata locului s-a deplasat un echipaj de politie si o ambulanta cu care a fost transportat ranitul la spital. Politistii continua cercetarile pentru stabilirea cauzelor si imprejurarilor in care s-au produs evenimentele rutiere.

Recomandari

Alte Articole