Tot mai multi salajeni castiga procesele impotriva taxei de poluare

Judecatorii Tribunalului Salaj sunt sufocati de miile de dosare in care proprietarii de autovehicule solicita inmatricularea fara plata taxei de poluare. Aproape 2.700 de dosare au fost inregistrate, incepand din 2009 si pana in prezent, pe rolul instantei de judecata, aproape jumatate dintre acestea fiind solutionate in favoarea reclamantilor.

Mii de salajeni au luat calea instantelor de judecata pentru inmatricularea autovehiculelor fara plata taxei de poluare. Potrivit informatiilor furnizate de reprezentantii Institutiei Prefectului Judetului Salaj, aproape 2.700 de cauze au fost inregistrate, in anii 2009-2011, pe rolul instantelor judecatoresti, avand ca obiect inmatricularea fara taxa de poluare. “Tribunalul Salaj a inregistrat, incepand cu anul 2009 si pana in prezent, 2.690 de actiuni in instanta pentru inregistrarea autovehiculelor pe drumurile publice din tara. Majoritarea dosarelor au fost deja solutionate”, au declarat reprezentanti Biroului de Presa din cadrul Prefecturii Salaj.

Astfel, dintre actiunile formulate 1.084 au fost respinde, 32 de dosare au fost suspendate, iar alte 178 anulate. De asemenea, o actiune a fost perimata, in timp ce in 46 de cauze reclamantii au renuntat la judecata. De cealalta parte, aproape jumatate dintre salajenii care au inaintat actiuni in instanta au primit castig de cauza. Este vorba de 1.187 de salajeni care si-au inmatriculat autovehiculele fara plata taxei de poluare.

Totusi, nu intotdeauna solutiile judecatoresti date in favoarea proprietarilor de autovehicule sunt agreate de autoritatile salajene. Pana la aceasta data, Institutia Prefectului Judetului Salaj a formulat sute de recursuri la Curtea de Apel Cluj pentru anularea deciziei de inmatriculare a autovehiculelor fara taxa. In majoritatea dosarelor, magistratii clujeni au dat castig de cauza tot proprietarilor de masini. Conform acelorasi surse mentionate anterior, din cele 618 cauze inregistrate la Curtea de Apel Cluj, 368 au fost respinse, 89 au fost admise, restul fiind in curs de solutionare.

Pe de alta parte, instanta clujeana a inregistrate aproape 180 de recursuri inaintate de reclamantii care au pierdut procesele in care au solicitat inmatricularea fara taxa de poluare. Dintre acestea, 148 au fost solutionate, in 91 de cazuri recursurile fiind castigate de proprietarii autovehiculelor.

Instantele de judecata mai au pe rol alte cateva mii dosare in care salajenii cer restituirea sumelor deja achitate in contul taxei de poluare. Este vorba de circa 3.000 de persoane care se lupta cu statul pentru obtinerea sumelor date pentru inmatricularea masinilor, doar cateva sute de dosare fiind solutionate in favoarea reclamantilor. Unul dintre pasii care trebuie urmati pentru returnarea acestor sume este obtinerea unui duplicat al dosarului de inmatriculare si formularea unei cereri de rambursare a taxei la Administratia Financiara. Fara exceptie, raspunsul va fi negativ, insa pe baza acestui document se poate da statul in judecata. Odata cu depunerea plangerii in instanta, reclamantul are mari sanse de castig.

Conform datelor comunicate de Directia Generala a Finantelor Publice Salaj, peste 57 de milioane de lei au achitat salajenii in contul taxei de prima inmatriculare, respectiv actuala taxa de poluare, pentru inscrierea in circulatie a masinilor second-hand aduse din strainatate, incepand din 1 ianuarie 2007 si pana la mijlocul lunii iunie a anului in curs.

Recomandari

Alte Articole