Sute de salajeni isi cer inapoi banii pentru diferenta de taxa auto

Sute de salajeni au solicitat statului, in cele doua saptamani de la intrarea in vigoare a taxei pentru emisii poluante, restituirea diferentei de taxa auto. Conform legislatiei in vigoare, proprietarii de autovehicule urmeaza a primi, in cursul acestei luni, diferenta dintre taxa de prima inmatriculare sau taxa de poluare si valoarea actualei taxe pentru emisii poluante.

Potrivit informatiilor furnizate de reprezentantii Directiei Generale a Finantelor Publice Salaj, un numar de 665 de salajeni a solicitat restituirea diferentelor de taxa auto incepand din 13 ianuarie si pana vineri. Cererile contribuabililor vor fi solutionate in termenul prevazut de normele legislative, sumele urmand a fi restituite in termen de 45 de zile de la inregistrare.

Legea privind taxa pentru emisii poluante provenite de la autovehicule stabileste ca proprietarii de masini care au achitat, in intervalul 1 iulie 2008 si 12 ianuarie 2012, o taxa auto mai mare decat cea actuala, pot solicita restituirea diferentelor. Pentru acestea, contribuabilii trebuie sa se prezinte la organele fiscale teritoriale cu un formular-tip de restituire a diferentelor de taxa, precum si cu urmatoarele documente, in original sau copie: documentul doveditor al platii taxei pe poluare sau taxei speciale pentru autoturisme, anume chitanta fiscala sau ordinul de plata, precum si extrasul de cont, copia cartii de identitate a vehiculului si a certificatului de inmatriculare, cu prezentarea, in original, a acestora. Proprietarii de masini care nu mai detin chitanta prin care sa faca dovada achitarii acesteia pot obtine o copie a documentului direct de la institutia unde a fost efectuata plata.

Diferenta provenita dintre cele doua taxe se va restitui solicitantului doar contribuabililor care nu au restante la stat. Normele de aplicare a legii privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule stabilesc ca, dupa primirea cererii de restituire, organul fiscal sa verifice “datele din evidenta analitica pe platitori, sub aspectul existentei unor obligatii fiscale neachitate inregistrate de catre contribuabil”. Daca urmare verificarilor se constata existenta unor astfel de datorii, suma solicitata va fi restituita numai dupa efectuarea compensarii acestor obligatii fiscale restante.

Pentru a afla daca taxa auto platita pana la intrarea in vigoare a taxei pentru emisii poluante este mai mare decat cea actuala, cei interesati pot compara valorile pe site-ul www.anaf.ro. Aproximativ 15.800 de salajeni au achitat in contul taxei de poluare peste 45 de milioane de lei pentru inscrierea masinilor pe drumurile publice, incepand cu data de 1 iulie 2008 si pana la intrarea in vigoare a legii privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.

Pe de alta parte, aproape 4.700 de salajeni au solicitat statului prin instantele de judecata restituirea intregii taxe auto platita inca din ianuarie 2007. Dintre acestia, peste 1.200 au castigat recuperarea taxei de inmatriculare si poluare, suma totala de restituit fiind de peste 3,6 milioane de lei.

Recomandari

Alte Articole