Statul, dator vandut farmaciilor

Cele mai multe din farmaciile din Salaj sunt in pragul falimentului, acestea avand de primit, de la Casa de Asigurari de Sanatate Salaj, sume considerabile pentru medicamentele compensate si gratuite. La momentul de fata sunt de achitat restante catre farmaciile din judet acumulate din luna noiembrie a anului trecut.

Din cele aflate de la Lucia Calb, presedintele Colegiului Farmacistilor din Salaj, din cauza datoriilor acumulate cateva farmacii sunt in litigiu cu reprezentantii depozitelor farmaceutice de unde au achizitionat medicamentele. Sunt si multe farmacii in insolventa.

„Farmaciile abia pot achita dobanzile calculate la restante, nici vorba sa poata plati datoriile. Depozitele au decis, in majoritatea cazurilor, sa furnizeze medicamentele cu plata pe loc. Sunt farmacii din Salaj, blocate de depozite si din acest motiv nu mai primesc medicamente”, a precizat Lucia Calb.

Din aceasta saptamana, asa cum a sesizat presedintele Colegiului Farmacistilor Salaj, nu mai pot fi procurate unele medicamente pentru tratamentele oncologice, ale osteoporozei si ale diabetului pentru ca la nivel national s-a depasit bugetul alocat pentru aceste programe. Medicamentele respective, nu au alt inlocuitor la acelasi nivel al concentratiilor substantelor componente.

Lucia Calb s-a aratat multumita, totusi, de faptul ca in Salaj eliberarea medicamentelor pentru retetele compensate nu a fost oprita, cum s-a intamplat in alte judete. Medicamentele se distribuie populatiei in functie de valoare stabilita de CAS Salaj pentru care se garanteaza plata restantelor. Pentru luna octombrie, s-au dat medicamente gratuite si compensate pana luni, iar in septembrie pana in data de 12.

Presedintele CAS Salaj, Claudiu Barsan, a admis ca platile catre farmacii s-au facut pana in luna noiembrie a anului trecut si probabil la sfarsitul acestei luni se vor face alte plati, din care va fi achitata, probabil, o parte din facturile pentru luna decembrie 2010. Reprezentantul CAS Salaj a subliniat ca s-a incercat respectarea termenului legal de 210 zile pentru achitarea sumelor restante, dar cu toate acestea s-a inregistrat o intarziere de 10-20 de zile peste intervalul stabilit. Din luna noiembrie si pana acum, CAS Salaj are de platit farmaciilor aproape 40 de milioane de lei, contravaloarea facturilor restante.

„Nu am impus un plafon in functie de care farmaciile elibereaza retete ci este o limita a bugetului de care dispune CAS Salaj si nu putem accepta la plata raportarea peste prevederea bugetara. Farmaciile nu mai elibereaza medicamente gratuit sau compensat din momentul in care noi anuntam ca s-au depasit fondurile prevazute pentru Salaj”, a explicat Claudiu Barsan.

Acesta a aratat ca in perioada urmatoare, in cursul lunii octombrie, in urma unei rectificari bugetare, se vor distribui Salajului fonduri suficiente pentru a acoperi necesarul de medicamente pana la sfarsitul anului. Toate acestea, scriptic. Pentru ca banii vor intra in conturile farmaciilor abia anul viitor.

Recomandari

Alte Articole