Reprezentantii Fundatiei romano-olandeze „Acasa”, alaturi de oficialitati judetene si cadre medicale, au pus sambata piatra de temelie a unei noi constructii destinata recuperarii medicale a copiilor. Constructia va face parte din Centrul de Recuperare Tratament si Ingrijire „Acasa” Zalau. In acest spatiu vor primi sprijin si asistenta medicala copiii cu deficit motor. Asa cum arata managerul general, Leontin Babtan, scopul realizarii acestei investitii este acela de a „impiedica transformarea unui deficit in handicap, cu repercusiuni directe asupra formei, structurii, soliditatii functionarii organismului fiecarui copil, iar pe de alta parte, asupra starii generale de sanatate a comunitatii locale”. In prima etapa a lucrarilor, va fi amenajata o suprafata de 1.000 de metri patrati, urmand ca ulterior, constructia sa mai aiba un nivel. Reprezentantii fundatiei au mentionat intre facilitatile noii constructii: realizarea unei sali de recuperare (kinetoterapie, electroterapie, hidroterapie, masaj), sali de terapie ocupationala si recuperare senzoriala, cabinete medicale, psihologie si logopedie, saloane, bai, spatii de recreere. Zilnic, aici vor putea beneficia de tratament si recuperare 60 de copii in sistem spitalicesc si ambulatoriu. In acest spatiu se vor acorda servicii de recuperare medicala tuturor copiilor cu patologii psiho-motorii cu substrat neurologic, tulburari de statica vertebrala, traumatisme, sechele post traumatice, post interventii ortopedico-chirurgicale, malformatii congenitale osteoarticulare, patologie metabolica si obezitate. Asa cum au asigurat reprezentantii fundatiei, noua baza de tratament va permite derularea programelor de recuperare medicala, precum si noul progam de recuperare in ambulator, dedicat copiilor din Zalau, activitate implementata in parteneriat cu Primaria Zalau si finantata prin Consiliul Local al Municipiului Zalau. Unitatea, a carei constructie a demarat sambata, are ca termen de finalizare luna noiembrie a acestui an si este estimata la valoarea de 500.000 de euro, la care se adauga un buget necesar pentru dotari in suma de 200.000 de euro. Sustinerea financiara se asigura prin implicarea partenerilor olandezi, de la Fundatia CaSa Olanda, precum si din resurse locale, din donatii si sponsorizari.
Medicul olandez, Jo Sampermans, cel care a pus bazele Centrului „ACASA” din Zalau a subliniat ca noua unitate va permite oferirea asistentei integrate copiilor. „Pacientii nostri vor beneficia de tratament si ingrijire medicala pentru a putea fi reintegrati in societate, ei vin la noi pentru a redeveni membri ai societatii”, a aratat Jo Sampermans. Noul presedinte interimar al Fundatiei „Acasa”, John Kannekens a remarcat implicarea deosebita a personalului care lucreaza in centru si a informat ca, de la deschiderea unitatii, peste 4.000 de persoane au beneficiat aici de tratament si recuperare medicala. Construirea unui nou spatiu pentru copii este justificata de numarul mare de pacienti aflati pe lista de asteptare, peste 3.000, dintre care cei mai multi sunt copii. Jo Sampermans a subliniat implicarea partii olandeze in sustinerea viitorului spatiu de ingrijire medicala a copiilor, care a donat deja suma de 300.000 de euro. O importanta transa de bani, de 100.000 de euro, va fi completata prin implicarea autoritatilor judetene. „Initial, olandezii au spus ca doneaza 220.000 de euro, dar, muncind din greu, au reusit sa adune 300 de mii de euro. Au fost si multi romani care au dat bani in nume propriu si mai avem promisiuni. Mai avem nevoie de aproximativ 100.000 de euro pentru a finaliza constructia. Vrem sa finalizam prima etapa in noiembrie, dar numai daca intre timp adunam acesti bani”, a declarat Jo Sampermans. Valoarea constructiei, in urma negocierii cu firma care executa lucrarile, se ridica la 475.000 de euro, iar aparatura si dotarile necesare implica costuri de 200.000 de euro.
Vicepresedintele Consiliului Judetean Salaj, Csoka Tiberiu a dat asigurari ca banii vor fi alocati din bugetul judetului. „Suntem obligati sa ajutam financiar constructia acestui centru, dat fiind faptul ca CJ raspunde de sanatatea locuitorilor din Salaj. Ar fi o rusine pentru noi sa nu completam aceasta suma in timp optim, pentru ca recuperarea medicala este o prioritate in Romania si in Salaj”, a mentionat Csoka Tiberiu. In acest context, subprefectul Salajului, Onorica Abrudanu a reiterat faptul ca la Centrul „ACASA” „se intampla lucruri extraordinare si ca rezultatele obtinute aici sunt cunoscute la toate nivelele societatii romanesti, nu doar in domeniul medical. Aici performanta este la ea acasa, iar autoritatile locale si judetene trebuie sa depuna toate eforturile pentru a finaliza aceasta lucrare”.
Nu in cele din urma, s-a mentionat implicarea deosebita in cei peste zece ani de parteneriat, a lui Vasile Padurean, cel care a fost pana zilele trecute presedintele fundatiei.