Somerii salajeni, ademeniti cu oferte de munca in strainatate

Somerii salajeni pot opta pentru joburi sigure si bine platite in strainatate, cu conditia sa cunoasca limba engleza, germana sau rusa, la nivel avansat sau mediu, in functie de job-ul pentru care isi depun CV-ul. Ultima oferta, din luna septembrie, pusa la dispozitia tuturor persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca, prin reteaua Eures, include joburi in Danemarca, Germania, Polonia, Republica Ceha. Cele mai multe dintre acestea, 40, sunt destinate personalului necalificat, care are cunostinte de baza de limba engleza, in vederea prestarii de activitati ca jupuitor de nurci. Munca se desfasoara intr-una din cele mai moderne companii daneze specializata in prelucrarea si obtinerea produselor din piele si blana.
Contractul se incheie pe perioada determinata, de 40 de zile, iar salariul oferit variaza intre 75 si 100 de euro pe zi in functie de indemanarea si viteza de lucru a angajatului. Tot in Danemarca, se cauta 20 de lucratori calificati pentru munca in diferite ferme de crestere a animanelor sau in sere. Pentru aceste posturi se cauta doar absolventi de facultati de agronomie (in diverse specializari), foarte buni cunoscatori ai limbii engleze.
Contractul oferit este pe perioada a 18 luni, iar retributia poate fi in jurul valorii de 1.300 de euro pe luna. O alta oferta a fost facuta, prin Eures, din Republica Ceha, unde sunt 20 de locuri libere pentru muncitori necalificati in transportul si manipularea marfii. Angajarea este conditionata de cunoasterea fie a limbii engleze, fie a limbii ruse, iar remuneratia oferita este de 700 de euro pe luna (contractul fiind pe perioada nedeterminata). Prin intermediul unei firme poloneze se mai cauta un ingrijitor pentru persoane varstnice, pentru Germania si un asistent de ingrijire, pentru Polonia. Daca aplicantul este cunsocator al limbii germane, contractul se poate incheia pentru o perioada de doi pana la cinci ani, iar salariul este cuprins intre 3.680 si 4.800 de zloti polonezi. Mai sunt oferte, de la finele lunii august, si pentru Germania, unde se cauta ingineri in mecanica, aeronautica sau proiectare, salariul fiind negociabil. Angajari se mai fac in Cehia si in Malta. Salajenii care doresc sa plece la munca in strainatate prin reteaua Eures se pot adresa AJOFM Salaj pentru indrumari.
“Ofertele puse la dispozitia somerilor de reteaua Eures sunt sigure si serioase, cu anumite cerinte, deoarece aceasta este o institutie guvernamentala. Locurile de munca sunt verificate de la nivelul Spatiului Economic European prin consilierii Eures. La nivelul AJOFM Salaj, nu avem un feedback al informatiilor referitoare la salajenii care au plecat la lucru in strainatate prin EURES. Tot ceea ce le putem spune somerilor din judet este ca in general, aceste joburi sunt conditionate de cunoasterea unei limbi de circulatie europeana, mai putin pentru activitatile din agricultura. Nici CV-ul nu este luat in considerare daca este completat in limba romana. Dupa ce informatiile din acest document ajung la angajator, el va lua direct legatura cu solicitantul”, a mentionat Romeo Sarca, directorul AJOFM Salaj.
Reiteram faptul ca Eures – reprezinta o retea de cooperare intre serviciile publice de ocupare a fortei de munca europene si a fost creata pentru facilitarea liberei circulatii a lucratorilor in cadrul Spatiului European si Elvetia. Parteneri ai serviciilor publice de ocupare in cadrul acestei retele sunt sindicatele, organizatiile patronale si alti actori implicati in piata muncii. Reteaua este coordonata de Comisia Europeana.

Recomandari

Alte Articole