Aproape 350 de solicitari a inregistrat Serviciul Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare (SMURD) din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) „Porolissum” al judetului Salaj, de la infiintare, respectiv din luna decembrie a anului trecut, si pana in prezent. Majoritatea interventiilor au fost la cazuri cum ar fi: persoane cazute pe strada, prezentand fracturi, entorse sau contuzii, la asistarea persoanelor ranite in accidente rutiere, precum si la diferite cazuri medicale implicand, deopotriva, adulti si copii.
Purtatorul de cuvant al ISU Salaj, Lucian Jacodi, a declarat ca apelurile de urgenta au fost receptionate prin numarul unic de urgenta 112 si repartizate dispeceratului SMURD. „De la infiintarea SMURD Salaj, respectiv data de 19 decembrie, si pana la finele saptamanii trecute, s-au inregistrat 347 de interventii. Dintre solicitari au fost pentru: acordarea primului ajutor persoanelor prezentand traumatisme cerebrale si faciale, plagi, fracturi, contuzii, afectiuni cardiace; acordarea asistentei persoanelor ranite in urma unor accidente rutiere sau altercatii, precum si celor aflate sub influenta bauturilor alcoolice; si diferite urgente medicale”, ne-a declarat purtatorul de cuvant.
De asemenea, incepand cu luna februarie a anului in curs, s-a intervenit in cateva zeci de cazuri pentru salvarea persoanelor aflate in pericol de hipotermie, acestea fiind preluate de paramedici si transportate la Unitatea de Primire a Urgentelor din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Zalau sau in Adapostul de Noapte din Zalau.
Repartizarea cazurilor de urgenta catre SMURD se realizeaza de catre lucratorii Serviciului de Ambulanta Salaj, in functie de situatiile raportate prin numarul unic de urgenta 112. Solicitarea paramedicilor SMURD se face in functie de gravitatea cazurilor si de disponibilitatea autospecialelor de interventie.
Inca trei autospeciale SMURD in Salaj
SMURD Salaj are in dotare patru ambulante, ce au fost repartizate catre Detasamentele de Interventie Zalau si Simleu Silvaniei si Garzile de Interventie Ileanda si Nusfalau. Potrivit sursei citate anterior, numarul autospecialelor de interventie ar putea fi suplimentat in cursul acestui an, pentru acoperirea tututor zonelor arondate subunitatilor ISU din judet. „Este posibil ca, in cursul acestui an, catre SMURD Salaj sa fie repartizate inca doua ambulante prin programul Ministerului Sanatatii. Aceste autospeciale urmeaza a fi distribuite catre Detasamentele de Interventie Cehu Silvaniei si Jibou”, a afirmat Lucian Jacodi.
SMURD a fost infiintat in cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Porolissum” al judetului Salaj in data de 19 decembrie a anului trecut. La data respectiva au intrat in dotarea acestui serviciu trei ambulante achizitionate prin Programul Operational Regional al Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara „Transilvania de Nord”, ulterior fiind alocata o noua ambulanta printr-un program al Ministerului Sanatatii. Asigurarea asistentei medicale este asigurata, in cadrul SMURD Salaj, de catre 78 de paramedici specializati in acordarea primului ajutor.