Fiecare profesor care predă geografie sau ecologie sau biologie spune de ”n” ori intr-o viata de dascal urmatoarele propozitii : ” Resursele de apa potabila sunt limitate”. ”Apa e o resursa pretioasa”. Dar oare aceste cuvinte au impact? Le distinge cineva cu adevarat mesajul? Sesizeaza vreun elev pericolul? Constientizeza ideea? Il face responsabil? Ii schimba comportamentul zilnic? Ne-ar placea sa credem ca este asa, dar poate ne mintim frumos singuri…
Acestea fiind circumstantele, ecoambasadorii Scolii Gimnaziale ”Mihai Eminescu” Zalau, s-au gandit la o activitate care sa fie deopotriva placuta si educativa , schimband in acelasi timp si perceptia elevilor despre resursele de apa ale planetei. Despre ce a fost vorba? Simplu… ”ce ar fi daca elevii ar VEDEA cat de limitate sunt resursele de apa potabila?” . Se stie ca modelarea e o metoda didactica eficienta si adduce in registru concret teoretizarile atat de uzitate in invatamantul autohton! Zis si facut! Astfel, sub indrumarea doamnei profesoare de biologie, Daniela Pop, elevii clasei a VI-a A ( diriginte, d-na profesoara Sandru Daniela) au confectionat… siraguri de margele din ..macaroane nefierte ! Si unde e legatura cu rezerva de apa dulce insuficienta? Ingeniozitatea copiilor e proverbiala : din cele 100 de bucati de macaroane , 97 le-au colorat in albastru ( ele reprezentand apa sarata, deci neutilizabila), 2 le-au colorat in alb ( reprezentand apa din ghetari, de asemenea aceasta neputand fi folosita) , o bucata a fost colorata in bleu ( aceasta fiind apa subterana). Apoi au desenat o linie subture turcoaz la un capat al ultimei bucati. Aceasta linie reprezinta toata apa dulce disponibila in lume , un procent infim din totalul de apa al planetei supranumita Planeta Albastra. Prin acest exercitiu simplu , dar foarte efficient educational, elevii au realizat cat de putina si implicit pretioasa e rezerva de apa dulce potabila! Si probabil ca vor realiza si adultii, pentru ca elevii intentioneaza sa utilizeze aceaste margele ecologice in cadrul campaniilor de constientizare stradala.
Ecoprovocarea…continua! Ne ”obliga” sa gandim si sa derulam activitati cat mai diverse, care sa nu plictiseasca si care sa aiba in acelasi timp un puternic measj educational si ecologic! Si daca se contabilizeaza si puncte in clasament, cu atat mai bine!