Seceta face legea în comuna Zalha. Promisiuni în loc de bani pentru aducţiunea de apă! (VIDEO)

Agricultura, lovită de cea mai mare secetă din ultimele sute de ani. Arșița acestei veri, naște situații dramatice. Din cauza secetei, apa a devenit cel mai de preț bun în localitățile în care sute de fântâni au secat, iar recoltele sunt afectate aproape în totalitate şi speranţele năruite. Asta în timp ce banii pentru aducţiunea de apă la care se lucrează, întârzâie să apară. Promisiunile, nu! Până şi mai marii comunei sunt afectaţi de secetă. Din lipsă de apă la grupurile sanitare sunt folosite toaletele din curte, la fel ca pe vremea sfaturilor populare.

Se întâmplă în comuna Zalha din județul Șălaj, care este greu încercată de seceta care a pus stăpânire pe România. Oamenii din comună se confruntă cu o secetă fără precedent, culturile agricole sunt compromise, iar acum se confruntă și cu o secetă a fântânilor din zonă. Aceștia nu mai pot asigura în mare parte, apa necesară uzului casnic, iar despre bietele animale, nici nu mai poate fi vorba. Însă, primarul comunei Zalha, Simion Rogoz, dă asigurări că se lucrează la aducțiunea de apă iar buletinul de analiză este bun și speră totodată, ca în scurtă vreme, apa în zonă să nu mai constituie o problemă.

Deși încă se lucrează la aducțiunea de apă și nu se știe când se va termina, oamenii încă așteaptă „bunul” de care duc lipsă cel mai mult – apa. Ioan Morar un localnic din satul Vârteșca, comuna Zalha a declarat pentru Transilvania-tv.ro, mâhnit dar încrezător că „Tot o măsurat, de acolo până la injiner, dapi de-a jaba, că țădile ia une îs” la fel și Nicolae Ștef din același cătun, „O săcat valea, că ai putut durni în pielea goală” a spus localnicul.

Aceștia spun că dacă va ajunge conducta până la porțile lor, se racordează imediat. „Imediat! Băgăm și în căși facem instalații de apă, numa s-o vedem acole că ne descurcăm noi, așteptăm și de un an de zile că așe îi vorba de instalarea apei; o fost de tătă mninunea, n-o fost apă deloc deloc, să vedem dacă or mai căpăta bani, aieștia capătă ca și coptii cei mnici”, declarația îi aparține unui băștinaș din Valea Lungă, Augustin Mureșan pe numele său.

Oamenii spun că nu mai trimit vitele la păscut în câmp pentru același motiv – nu au apă de unde să bea. Le lasă lângă gospodării și le dau câte o galeată de apă pe zi. Leon Pop tot din Valea Lungă, a precizat că „Fântânile tăite îs săcate, să sfădesc oamenii de la câte o videre de apă”. El a adăugat că la vârsta pe care o are, a prins mulţi ani secetoşi, însă, susține, că un an ca acesta, nu a mai văzut. „Ca și anu aiesta niciodată n-o fost” a conchis Pop.

De asemenea, și edilul comunei Zalha Simion Rogoz admite că în toate direcțiile unde sunt pășunii, sunt arse aproape în totalitate și cea mai mare problemă o întâmpină cu adăpatul vitelor .„În general fiind o cumună cu potențial zootehnic, deci putem spune că și numărul oilor este în jur de patru mii de ovine, în jur de patru mii de fermieri care au și peste 50 de capete. Avem accesat un proiect cu OUG (ordonanța) 48, la care stăm prost că n-am primit bani pentru finanțare; ce am primit anul trecut un milliard, iar anul ăsta tot promisiuni promisiuni, dar încă, practic, proiectul este câștigat și de firma care lucrează în prezent la puțurile de apă. Este desemnat executantul, lucrează chiar acum la puturile de foraj, la primul puț care este de cercetare, s-a terminat și buletinul de analiză este bun” a arătat Rogoz.

Acesta spune că nici măcar în incinta primăriei unde își desfăsoară activitatea nu este apă curentă, nici măcar la toaleta din clădire, și chiar în fânta din curte. „Și în primărie suntem fără apă, iar cu igiena minimă ne descurcăm ca și pe timpuri, grupurile sanitare nu funcționează și folosim toaleta „turceacă” afară (…) a mai spus primarul.

Andreea POCOL

Recomandari

Alte Articole