Scade vertiginos numarul virozelor si al pneumoniilor

Temperaturile mult scazute din ultimele zile, insotite de ninsori si uneori chiar de rafale vant, au afectat sanatatea a circa o mie de salajeni, ei fiind diagnosticati de medici cu viroze si pneumonii. Desi cele mai multe imbolnaviri continua sa fie depistate la copii, la nivel de judet, numarul total al cazurilor este in scadere, ne-a declarat purtatorul de cuvant al Directiei de Sanatate Publica Salaj (DSP), Mihai Cheseli. „In saptamana 16 – 22 ianuarie 2012, s-au inregistrat 843 de cazuri de infectii acute ale cailor respiratorii superioare, in scadere cu 21 la suta fata de saptamana precedenta, si 120 de cazuri de pneumonii acute, in scadere cu 18 la suta fata de intervalul de sapte zile anterior. Cei mai afectati au fost copiii, cu 504 de imbolnaviri inregistrate la grupa de varsta 0 – 14 ani”, a declarat purtatorul de cuvant al DSP Salaj.

Din totalul de bolnavi, pentru 45 de persoane medicii au recomandat internarea, restul urmand tratament in regim ambulatoriu, numarul celor spitalizati reducandu-se la jumatate fata de situatia inregistrata in saptamana anterioara.

In acest sezon rece, la nivel de judet nu a fost depistat niciun caz de gripa, spre deosebire de iernile trecute, cand gripa a dat iama printre salajeni si a facut chiar victime. Pana in prezent, au fost imunizate antigripal peste 10.300 de persoane, dar, la jumatatea lunii in curs, Ministerul Sanatatii (MS) a dispus oprirea campaniei de vaccinare si a retras definitiv de la comercializare 350.000 de doze de vaccin suspecte ca nu respecta toate normele. Mai exact, suspiciunea autoritatilor din MS este ca vaccinul produs de Institutul National Cantacuzino nu protejeaza impotriva tuturor celor trei tulpine de virus gripal.

Vaccinul gripal sezonier 2011-2012 recomandat de OMS cuprinde trei tulpini, la fel ca si anul trecut, respectiv A/California/7/2009/(H1N1), care este si tulpina pandemica, A/Parth/16/2009(H3N2) si B/Brisbane/60/2008. In acest sezon rece, in Salaj, nu a fost identificat niciun caz de gripa sezoniera.

Specialistii MS recomanda populatiei ca in aceasta perioada cu fluctuatii frecvente de temperatura, sa asculte sfatul medicilor si sa respecte regulile de igiena, pentru evitarea imbolnavirilor. Astfel, trebuie acoperite nasul si gura cu batista personala in timpul stranutului sau al tusitului, iar batistele nu trebuie in niciun caz imprumutate altor persoane. Mana nu trebuie dusa la ochi sau la gura decat dupa ce a fost spalata cu apa si sapun, iar contactul apropiat cu persoane care prezinta semne clinice evidente de afectiuni acute respiratorii (febra, tuse, stranut, ochii congestionati etc., n.r.) trebuie evitat. De asemenea, specialistii recomanda evitarea, pe cat posibil, a aglomeratiilor, iar persoanele care prezinta simptome asemanatoare gripei trebuie izolate de restul familiei. Acestea trebuie sa se prezinte la medicul de familie pentru stabilirea diagnosticului si a conduitei terapeutice.

De asemenea, daca o persoana are febra si semne de infectie respiratorie (tuse, dureri de cap, greutate la respiratie, dureri musculare, n.r.) trebuie sa se prezinte de urgenta la medicul de familie, iar in lipsa acestuia la un spital de boli infectioase.

Nu lipsit de importanta este consmul de alimente sanatoase, bogate in vitamine, precum si consumul de lichide, inainte de administrarea unor tratamente strict medicamentoase. Acest lucru este cu atat mai important cu cat, potrivit noilor statistici realizate de Comisia Europeana prezentate la sfarsitul anului trecut, peste jumatate de romani au luat antibiotice in ultimele 12 luni, dintre care aproximativ 16 la suta fara a avea o reteta medicala. In locul acestor substante farmaceutice, este mai indicat tratamentul cu „antibioticele naturale”, respectiv cu plante medicinale, vitamine si ceaiuri. Exista atat plante, cat si produse naturale care au o mare putere antibiotica, diferenta dintre antibioticele de sinteza si cele naturale constand in faptul ca acestea din urma nu dau reactii adverse si pot fi administrate nu doar in tratarea infectiilor, dar si in prevenirea lor.

In anotimpul geros este recomandata si cresterea aportului de vitamine si minerale sub forma de tablete, care sporesc imunitatea organismului, dar care trebuie folosite doar la recomandarea medicului. Vitamina A (beta carotenul) este necesara pentru intarirea sistemului imunitar si usureaza respiratia, lipsa acesteia sporind riscul aparitiei infectiilor respiratorii. Vitamina C ajuta la vindecarea organismului, astfel ca in perioada de boala este recomandat consumul ei in forma naturala (citrice, de exemplu). Suplimentele de zinc cresc rezistenta organismului in fata bolilor si grabesc vindecarea pneumoniei, lipsa acestui element sporind riscul imbolnavirilor virale. De asemenea, seleniul este un nutrient important care nu trebuie neglijat in lupta impotriva acestui tip de infectie, stiut fiind ca raceala si gripa ating forme mai grave in cazul persoanelor care sufera de deficienta de seleniu.

Recomandari

Alte Articole