Cea de-a cincea editie a manifestarii „Satul Salajean” a avut loc la Complexul Arheologic Porolissum Moigrad in acest weekend. La evenimentul oganizat de Consiliul Judetean Salaj au participat mesteri populari, artisti, bucatari, producatori, precum si reprezentanti ai unor comunitati salajene care si-au promovat elementele de specificitate locala. Nota de diverstiment a manifestarii a fost conturata prin prezenta cunoscutilor umoristi de la Jibou, „Nanasii”, Marcel Muresan si Liviu Petris, precum si a producatorului de emisiuni folclorice, Sergiu Vitalian Vaida. Acesta a realizat in direct, din amfiteatrul roman de la Moigrad, emisiunea „Vine Cluju pe la noi”.
Asa cum aprecia Tiberiu Marc, presedintele Consiliului Judetean Salaj, prin aceasta manifestare s-a dorit atat prezentarea traditiilor, diversitatilor si particularitatilor din satele salajene, ci si promovarea produselor din judet pe piata de consum.
„Am incercat sa aducem la „Satul Salajean” tot ceea ce este mai valoros in judet, cantareti, mesteri populari, fierari, clopari, cioplitori, pictori, precum si pe maestrii bucatari din echipa „Niste Tarani”, care au preparat pentru cei prezenti mancare traditionala, de pe vremea romanilor, pana la cea din vremurile noastre, care se gateste in comunitatile de romani, maghiari, slovaci, ori in familiile de evrei din Salaj. Am ales ca acest eveniment sa se desfasoare la castru pentru ca acesta, odinioara, era locul actiunii, asa cum dorim sa fie si caracteristicile acestei sarbatori. Am dat evenimentului si o valoare comerciala, punandu-i la aceeasi masa pe cei care produc produsele expuse si pe cei care ii vor ajuta sa le promoveze pe piata”, a mentionat presedintele CJ.
Sarbatoarea dedicata satului salajean a fost apreciata ca o reala reusita de directorul Centrului de Cultura si Arta (CCA) al judetului Salaj, Daniel Sauca.
„Centrul de Cultura si Arta al judetului Salaj a fost si in acest an un partener important in organizarea acestei manifestari, ocupandu-se de sectiunile Muzica, Dans popular salajean si de Mestesuguri. A fost o manifestare reusita in ideea sustinerii si prezentarii valorilor satului salajean, iar acest fapt este intarit de promovarea muncii noastre pe postul national de televiziune, in emisiunea „Vine Cluju pe la noi” si la Caravana TVR3. Doresc sa le multumesc tuturor colegilor din CCA pentru ajutorul dat la buna desfasurare a acestei manifestari, precum si mesterilor populari din judetul Cluj care au raspuns invitatiei noastre”, a aratat Daniel Sauca.
Bogracs-ul, la mare cautare
Salajenii, si nu numai, au luat cu asalt standurile, fie pentru a degusta preparate specifice (cum este si Bogracs-ul pregatit de reprezentantii comunei Crasna), fie pentru a admira icoanele, sculpturile, tesaturile, fie pentru a-si cumpara diverse obiecte de artizat si nu numai.
Intre standurile comunitatilor, de remarcat a fost prezenta reprezentantilor locuitorilor din Pericei, care s-au mandrit cu brandul lor local, ceapa de Pericei. La standul comunei Plopis, Hermina Pothora ne-a prezentat si oferit spre degustare, placinta de cartofi („Plisneac”) preparata dupa reteta slovaca, originala din satul Faget. Tot aici, familia Bodea din Iaz a imbiat publicul cu palinca de cirese si sarmale cu pasat, carne tocata si afumatura. Nu departe de standul comunitatii, am regasit-o pe cea mai tanara colectionara de obiecte traditionale, Ligia Alexandra Bodea, care a expus 13 din icoanele pictate de ea (dintre acestea amintim: Buna Vestire, Maica Domnului, Intampinarea Domnului, Adormirea Maicii Domnului, Intrarea in Ierusalim, scene din Praznicar, Maica Indurerata, Domnul Iisus Hristos). Alaturi, Olga Ortan, de la Muzeul Judetean de Istorie si Arta din Zalau a expus icoane pictate pe lemn, innobilate cu foita de aur si unele detalii reliefate cu margele prin anumite substante. Nu a lipsit de la „Satul Salajean” nici mesterul popular din Ciumarna, Ileana Gratiana Pop, care a expus costume populare, papusi imbracate in straie din Salaj, brauri, margele, cercei din hartie, tablouri, medalioane. Alaturi i-a stat Alina Gordan care se pare ca va … „fura” de la Gratiana din tainele cusutului costumelor populare.
Publicul a fost impresionat de obiectele prezentate de mesterii din judetul Cluj, Marinela Grindean (ceramica, picturi, vaze, icoane pe sticla, pe panza, oua incondeiate, specifice Fagetului din apropierea Clujului), Rigo Adorjan, din Bontida (siropuri din fructe, cu conservanti naturali, turte dulci, acadele sau dulciuri spiralate) sau Vidz Tibor din Cluj (care a expus obiecte sculptate in corn de bovine si ceramica).
Inedite li s-au parut participantilor demonstratiile de lucru ale lui Augustin Muresan, din Garbou, care confectioneaza palarii, sau ale fierarului Anton Stoica, din Mirsid. De mentionat este si faptul ca au fost admirate si obiectele colectionarei si producatorului zalauan, Mariana Simon, respectiv, pictura pe sticla, pe piatra, tricotaje si cusaturi romanesti.
Cantecul si dansul popular, mancarea traditionala, concursurile de curatat ceapa si de vorbit ca prin Salaj au dat culoare evenimentului, care a fost bine receptat de publicul prezent, poate nu chiar la cotele numerice la care s-au asteptat organizatorii.