Salajul are si o mafie a alcoolului

Doua instalatii de procesare a alcoolului, mii de kg de zahar, 3.750 litri de substante alcoolice, sume de bani in lei si valuta, au fost descoperite de politistii de combatere a criminalitatii organizate salajeni, la locuintele unor persoane suspectate ca fac parte dintr-o retea specializata in producerea si vanzarea de produse alcoolice contrafacute.

Politistii Serviciului de Combatere a Criminalitatii Organizate Salaj din cadrul B.C.C.O. Cluj sustin, in urma activitatilor desfasurate, ca reteaua destructurata era implicata in traficul cu produse alcoolice, fiind constituita pe raza judetului Salaj. Potrivit unui comunicat emis de Directia de Combatere a Criminalitatii Organizate, Sorin B., de 31 de ani, Florian B., de 55 de ani si Lucretia A., de 42 de ani, toti din comuna Sig, sunt suspectati ca au achizitionat importante cantitati de zahar, pe care ulterior l-au procesat in instalatiile de producere a alcoolului de la domiciliile lor, fara sa fi fost autorizati in acest sens.

Ulterior, alcoolul obtinut era vandut catre diferite persoane de pe raza judetelorArad, Bihor, Timis, Mures si Cluj. Pentru a imbunatati caracteristicile organoleptice, suspectii au adaugat peste alcoolul obtinut diferite arome (esente) de fructe, fiind vandut ca tuica, cu suma de 12 lei/litru.

Din investigatiile efectuate a reiesit ca zaharul era procurat fara forme legale din localitatea Ludus, judetul Mures, de catre Sorin B., prin intermediul unor angajati ai unei fabrici de zahar. Acesta a cumparat cantitati mari de pana la 20 de tone, platind pe loc intreaga contravaloare a marfii, ulterior zaharul fiind transportat pana in localitatea salajeana Mal, cu autotrenul, iar aici era vandut direct din tir persoanelor care se ocupau cu producerea de substante alcoolice din acea localitate.

Sorin B. isi achizitiona recipiente tip pet-uri de 0,5, respectiv 1 litru de la o societate de profil din localitatea Maeriste, in care ambala produsele alcoolice, fiind astfel mai usor de manipulat, disimulat si transportat in vederea comercializarii.

De asemenea, din cercetari a reiesit ca, pentru transportul alcoolului, suspectii foloseau diferite autovehicule tip „transporter’’ sau autoturisme de teren ce aveau spatii special amenajate in interiorul autovehiculelor, pentru a nu fi depistate la un eventual control efectuat de catre organele abilitate.

Pentru probarea activitatii infractionale, in 29 octombrie anul curent., Sorin B. a fost prins in flagrant, in Huedin, in timp ce se deplasa spre Sebes, cu unul din autoturismele sale. In urma controlului autoturismului au fost gasiti 530 de litri de substante alcoolice ambalate in 360 de pet-uri de 0,5 litri si 330 de pet-uri de un litru.

Totodata, in baza autorizatiilor de perchezitie emise de Tribunalul Judetean Salaj, politistii S.C.CO. Salaj, impreuna cu inspectori vamali au efectuat doua perchezitii domiciliare la locuintele lui Sorin B. si Lucretia A., unde au fost identificate: doua instalatii de procesare a alcoolului, 23 de saci a 50 de kilograme fiecare si 500 de kilograme de zahar vrac, 3.750 de litri de substante alcoolice, 44.230 de lei, 1.500 de euro si 20 de dolari.

Atat substantele alcoolice identificate, cat si autoturismul cu care se deplasa suspectul care a fost prins in flagrant au fost ridicate in vederea confiscarii.

In baza mandatelor de aducere emise de catre procurorul din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Salaj, au fost aduse pentru audieri patru persoane, care alaturi de alte cinci persoane sunt cercetate pentru savarsirea infractiunilor prevazute de Legea 571/2003 (Codul Fiscal) – producerea de produse accizabile ce intra sub incidenta sistemului de antrepozitare fiscala in afara unui antrepozit fiscal autorizat de catre autoritatea fiscala; detinerea de catre orice persoana in afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul Romaniei a produselor accizabile supuse marcarii si Legea 241/2005 (Evaziune Fiscala) – ascunderea sursei impozabile sau taxabile.

In urma probatoriului administrat in cauza, fata de trei dintre suspecti s-a luat masura interdictiei de a nu parasitarapentru o perioada de 30 de zile.

In acest caz, cercetarile continua in vederea stabilirii intregii activitati infractionale a suspectilor.

 

Recomandari

Alte Articole