Rezistenta Bisericii din Soimuseni pune enoriasii in pericol

Biserica de lemn din Soimuseni, singurul lacas de spiritualitate din sat, ar putea fi restaurata cu fonduri de la stat in cursul anului viitor. Proiectul a fost lansat de administratia locala din Letca deoarece biserica reprezinta un pericol pentru localnici. Din cauza starii avansate de degradare, turla edificiului risca sa se surpe in orice moment. Potrivit informatiilor furnizate de primarul din Letca, Petru Cozma, lucrarile de restaurare ar putea demara in cursul anului viitor.

“Biserica de lemn din Soimuseni, datata din jurul anului 1.500, de altfel, cea mai veche de pe teritoriul comunei, este in stare avansata de degradare. Fiind singurul lacas de cult al comunitatii, oricand se poate ivi o situatie dramatica daca acesta nu este reabilitat. Imobilul are nevoie urgenta de refacerea structurii de rezistenta, a fundatiei si a turlei, si, in limita fondurilor disponibile, ar fi nevoie sa fie restaurata pictura”, a apreciat Petru Cozma.

Cei peste 180 de credinciosi din Soimuseni vor putea participa la slujbele religioase in vechiul lacas, dupa refacerea bisericii de lemn, spre sfarsitul anului viitor. Avand experienta restaurarilor bisericilor de lemn din Letca si Toplita, prim-edilul a estimat ca in functie de rimtul de repartizare a fondurilor de la bugetul de stat, lucrarile pot fi finalizate in maxim sase luni.

Alaturi de proiectul pentru Biserica din Soimuseni, s-a aprobat la nivelul judetului Salaj ca in cursul anului viitor sa mai fie finantate lucrarile de restaurare de la Cetatea Bathory din Simleu Silvaniei, a sediului Primariei Municipiului Zalau si a Bisericii de Lemn din Brusturi comuna (Creaca).

Recomandari

Alte Articole