Reabilitarea cladirii Ambulantei Simleu, o realitate

Ministerul Sanatatii a alocat 400.000 de lei pentru reabilitarea cladirii Ambulantei Simleu Silvaniei, un imobil degradat masiv, cu acoperis de paie si tencuiala desprinsa de pe pereti pe suprafete mari. Ajutorul financiar este, asadar, cat de poate de binevenit, insa greul abia acum incepe pentru conducerea Serviciului Judetean de Ambulanta (SJA) Salaj: lucrarile trebuie finalizate pana la finalul anului, intrucat suma nu se reporteaza pentru 2012.

De ani intregi, Substatia de Ambulanta Simleu Silvaniei functioneaza in conditii improprii, intr-un imobil pe care l-a impartit o perioada de timp cu un operator de gaze naturale. Starea deteriorata a cladirii a facut ca personalul medical sa isi desfasoare ani la rand activitatea in conditii improprii, in incaperi prost luminate si reci. „Acel imobil este foarte vechi, are acoperisul cu paie, in unele locuri s-a desprins inclusiv tencuiala de pe pereti, iar instalatia electrica prezinta probleme, astfel ca sunt necesare reabilitari. Am primit acum de la Ministerul Sanatatii suma de 400.000 de lei, din care putem face acest lucru”, ne-a declarat managerul SJA Salaj, Ioana Tamas.

Numai ca, in ciuda vestii bune pe care o reprezinta ajutorul financiar, conducerea SJA Salaj nu a scapat de stres. Toate lucrarile care pot fi acoperite din banii respectivi trebuie derulate si finalizate pana la finalul acestui an, intrucat fondurile nu se reporteaza pentru 2012. „Suntem presati de timp, dar vrem sa ne incradam in termen. Avem deja estimarile pentru partea de instalatie electrica, stim ce lucrari trebuie facute pentru modernizarea instalatiei si acum incercam sa stabilim si restul necesarului. Vrem sa avem in cel mai scurt timp posibil caietul de sarcini si sa organizam licitatia pentru desemnarea constructorului”, ne-a declarat Ioana Tamas.

Potrivit sursei citate, Substatia de Ambulanta Simleu a primit in folosinta intreaga cladire, adica si jumatatea de imobil ocupata in trecut de operatorul de gaze naturale. „Acesti bani de la Minister arata ca autoritatile centrale privesc acum si spre noi. Este un inceput bun. In timp, vrem sa oferim conditii cat mai bune de lucru tuturor angajatilor nostri”, a spus Ioana Tamas.

Cladirea din Simleu Silvaniei s-a aflat, pana in luna septembrie a acestui an, in administrarea Consiliului Judetean Salaj, dar acesta nu a avut fonduri suficiente pentru a putea investi in reabilitarea si modernizarea spatiului. Odata cu primirea in subordine a Spitalului Judetean de Urgenta Zalau, CJ Salaj a trebuit sa aloce masiv sume de bani acestei unitati, fapt ce a facut imposibila sprijinirea financiara a SJA.

Ca urmare, in septembrie, Guvernul a aprobat un proiect de hotarare privind darea in administrarea Ministerului Sanatatii a imobilului respectiv, astfel incat MS sa poata aloca fonduri pentru lucrari de reabilitare si modernizare.

Situatia spatiilor in care functioneaza restul Substatiilor de Ambulanta nu este deloc roz nici in celelalte orase. „La Jibou, functionam intr-un spatiu pe care l-am primit prin bunavointa conducerii Spitalului Orasenesc, dar care este foarte mic. Soferii de ambulanta stau intr-o incapere mica, unde paturile sunt supraetajate, si care in trecut a apartinut portarului. Pentru medic nu avem o incapere separata, asa cum ar trebui. La Cehu Silvaniei este oarecum mai bine, desi ar fi nevoie de investitii si acolo, pentru a crea conditii de lucru bune pentru personal. Aceste doua cladiri sunt in administrarea Consiliului Judetean, astfel ca, la inceputul anului viitor, vom inainta noi adrese catre aceasta institutie, in speranta ca ne vor putea sprijini financiar”, a declarat Ioana Tamas, care a mentionat ca prioritar la investitii era spatiul din Simleu Silvaniei, unde situatia este cea mai grava.

Recomandari

Alte Articole