Radu Capilnasiu: "Exista o strategie de dezvoltare a Zalaului"

Un nou invitat la emisiunea „Agenda electorala” de la Radio Transilvania Zalau, primarul municipiului, Radu Capilnasiu, candidatul USL pentru inca un mandat de primar al Zalaului. In aceasta pagina va oferim cateva fragmente, editate, din dialogul purtat cu interlocutorul mentionat, interviul integral putand fi vizionat pe .

„Cred ca cei care au totusi experienta in administratie pot sa spuna lucruri concrete”

Rep.: Inca o saptamana de campanie. Cum a fost pana acum?

Radu Capilnasiu: Pana acum, pot sa spun ca a fost o campanie relativ linistita. Sigur, o nota discordanta in toata aceasta campanie o face partidul lui Dan Diaconescu, dar asta este, pana la urma probabil este nevoie si de asa ceva. Ca sa putem sa facem diferenta. Ca sa putem face comparatie.

Rep.: O campanie linistita…

R.C.: Relativ linistita. Desigur, sunt intalniri, tot felul de promisiuni, proiecte, programe. Daca intri in detalii, iti dai seama ca unele nu au nimic in spate. Poti sa propui orice, ca vei face din Zalau un nou El Dorado, problema e sa stii de unde iei acei bani pentru dezvoltare, sa stii cu cine vei lucra pentru a realiza aceste planuri. Pana la urma, cred ca cei care au totusi experienta in administratie pot sa spuna lucruri concrete si sa faca, sa acopere aceste proiecte prin realizari.

„Nu cred ca am dezmintit promisiunile facute in 2008”

Rep.: Care sunt argumentele dvs. pentru a fi votat in 10 iunie pentru un nou mandat de primar al Zalaului?

R.C.: In primul rand, faptul ca nu cred ca am dezmintit promisiunile facute in 2008. Daca o sa ne uitam peste pliante, peste ceea ce am propus, am promis zalauanilor, marea majoritate a acestor proiecte s-au indeplinit. Desigur ca mi-as fi dorit mai mult, se putea si mai mult in conditii favorabile, in conditiile in care nu am fi avut uneori blocate proiecte la nivel guvernamental. Fireste, uneori avem si noi limitele noastre si facem si noi greseli, este inevitabil, suntem oameni, nu suntem masini, roboti, dar alt lucru care este important: exista o strategie a orasului, o strategie de dezvoltare si economica si sociala, pe care deja am implementat-o, pe care o continuam. In cadrul acestei strategii, sunt etape care, fara sa vrei, nu le poti realiza intr-un singur an, intr-un singur mandat. Sunt etape care trebuie sa le parcurgi. Si sunt in curs de derulare aceste etape.

„Mi-am propus sa continui proiectele aflate deja in derulare. Multe dintre ele se vad”

Rep.: Ce v-ati propus?

R.C.: In primul rand, mi-am propus sa continui proiectele aflate deja in derulare. Multe dintre ele se vad. Sunt lucrari. Imi pare rau, inca o data spun, ca proiecte care au fost depuse pe fonduri europene au stagnat, din 2009, cand au fost depuse, au fost semnate pe partea de finantare abia in aceasta iarna. De atunci au trecut trei ani pana la semnarea lor. In plus, sunt proiecte care au fost depuse deja de multi ani, cum ar fi reabilitarea salii de sport de la Grupul Scolar „Voievod Gelu”, cum ar fi reabilitarea termica a blocurilor, sunt de peste doi ani depuse si aceste proiecte la Ministerul Dezvoltarii. Sper ca in conditiile actuale, avem un ministru al Dezvoltarii chiar din Zalau, Eduard Hellvig, desigur am si discutat cu el deja aceste probleme, vom reusi sa dam drumul la cat mai multe proiecte, incat sa dam o noua fata orasului, si, pe de alta parte, sa avem castiguri in ceea ce inseamna reducerea costurilor de intretinere la blocuri si, desigur, asigurarea unui buget mai restrans pentru astfel de cheltuieli pentru majoritatea familiilor care vor beneficia de aceste reabilitari termice.

„S-au facut deja la Simleu reabilitari termice pe Ministerul Dezvoltarii, ori proiectele noastre au stat intr-un sertar la Ministerul Dezvoltarii”

Rep.: Ati fost acuzat deja pe aceasta tema…

R.C.: Mi se pare de-a dreptul hilar sa faci acuze, in conditiile in care provii dintr-un partid… Si pot sa va dau exemplu: s-au facut deja la Simleu reabilitari termice pe Ministerul Dezvoltarii, ori proiectele noastre au stat intr-un sertar la Ministerul Dezvoltarii. Si se stiu. Sunt lucruri chiar importante in oras care ar schimba imediat estetica orasului, chiar pe bulevard, vorbim de blocurile Galerii, Lira Cristal si asteptam sa facem aceste prime proiecte tocmai pentru ca ar fi fost un bun exemplu, si sunt convins ca ar fi continuat. De fapt, au venit pe urma si alte cereri, insa le-am oprit, am spus ca pana nu reusim sa deblocam aceasta problema vizavi de minister, nu are rost sa cheltuim bani de pomana pe proiectare. Proiectarea a fost suportata din bugetul local. Nu avea rost sa faci o gramada de cheltuieli si pe urma toate aceste proiecte sa fie depasite, sa trebuiasca sa le reactualizezi. Daca dureaza ani pana la implementarea lor, toate aceste proiecte trebuie reactualizate.

„E simplu sa arunci o astfel de acuza”

Rep.: Ati fost acuzat si ca nu ati facut soseaua de centura.

R.C.: E simplu sa arunci o astfel de acuza. Este cat se poate de clar: nu s-a putut continua in primul rand soseaua de centura, era un blocaj cu poligonul. Cunoaste toata lumea, a fost destul de mediatizata aceasta problema. Pe de alta parte, nu exista o finantare. Aceasta sosea de centura initial a fost proiectata de catre Ministerul Transporturilor. Daca exista intr-adevar o vointa politica, fiindca faceam parte din strategia de dezvoltare a centurilor la nivelul unor municipii, erau 22 de municipii cuprinse intr-o hotarare inca de pe vremea Guvernului Tariceanu… Nu s-au facut astfel de centuri decat la Cluj, cu problemele care sunt acolo, dar nu o sa intru in partea asta, pentru ca nu are niciun rost, sa discutam despre probleme tehnice care pot sa apara inevitabil la o investitie. Dar eu spun ca ceea ce am realizat noi pana la urma si ne-am grabit sa facem un tronson din soseaua de centura, cei aproape 10 km, arata foarte bine astazi si sunt foarte mari sanse. Deja am discutat cu toate nivelurile din Ministerul Apararii Nationale pentru deblocarea situatiei cu poligonul de la Aghires. Si ieri am avut discutii, si astazi am avut discutii cu reprezentanti ai MApN si saptamana aceasta chiar s-ar putea sa avem vizita d-lui ministru Dobritoiu la Zalau pentru a incheia si a parafa pana la urma aceste intelegeri. Dar, deja exista o foarte mare deschidere. Dl. general Scarlat, de la Brigada „Gemina” de la Cluj, a dat semnalul, a fost la fata locului, a vizitat cele doua poligoane, a inteles foarte clar ca nu poate sa mai existe acest poligon, si, pe de alta parte, la Crasna se poate dezvolta, fara a fi necesara o extindere atat de mare cat se solicita intr-o faza anterioara. Se spunea ca trebuie asigurat teren in echivalent s.a. Pana la urma, chiar si acest teren, am mai spus-o la un moment dat, erau tot felul de suspiciuni, ca noi vrem sa facem cine stie ce afaceri cu terenurile, am spus: daca se doreste, niciun fel de problema, si Ministerul Apararii are la ce sa-l foloseasca, sa dam acest teren la dispozitia ministerului, sa se dea doar avizul pentru continuarea soselei de centura si acelui baraj de retentie de pe Valea Zalaului, retentie a apelor provenite din ploi in special atunci cand apar ruperi de nori in Meses si care stim, intotdeauna ne-au creat mari probleme. De fapt, exista o astfel de gandire de realizare a unor baraje de retentie pe toate paraiele care vin din Meses. Ar trebui vreo cinci astfel de baraje si desigur, neaparat, decolmatarea, curatarea barajului de la Bradet, care, tot asa, de la inundatiile din 2010, tot au fost promisiuni ca va fi curatat. Acest baraj este in administrarea celor de la Imbunatatiri Funciare. Investitia a fost facuta de catre aceasta institutie. Sigur, acuze pot sa arunci foarte usor. Nu va fi usor de gasit finantare pentru etapa a doua, dar sunt convins ca vom reusi in viitorul apropiat sa rezolvam aceasta problema, dupa deblocarea situatiei cu poligonul de la Aghires.

„Nu avem o problema din acest punct de vedere”

Rep.: Spatiile verzi. Nu ar fi destule…

R.C.: Intotdeauna mai este de lucru si pot sa spun ca, intr-adevar, avem nevoie de spatii verzi, dar nu este o problema atat de acuta. Exact ca si cu problema capuselor. Apare o isterie din asta nationala si, gata, trebuie sa cream si noi o isterie locala. La Zalau, unde padurea coboara pe oras, nu cred ca este o problema chiar atat de mare de oxigenare. Discutam de metropole, unde distantele pana la paduri sunt de zeci de kilometri. Dar, e nevoie, intr-adevar si in jurul blocurilor de aceste spatii verzi, pe strazi. Pentru ca au dublu rol, odata si de retinerea prafului, si stim ca apare destul praf mai ales cand se construieste, si pe de alta parte de a crea acel ozon necesar. Dar se poate vedea si de pe panoul din centrul orasului, unde da calitatea aerului, ca in general putem vorbi de un aer bun in Zalau, chiar spre excelent. Si asta ma bucura. Inseamna ca nu avem o problema din acest punct de vedere. Din punct de vedere al esteticii spatiilor verzi, lucram la aceste spatii si se poate vedea peste tot ca sunt astfel de lucrari. Vom incerca sa facem o altfel de abordare, o alta organizare din punct de vedere al echipelor, pentru ca in special in aceasta perioada cand apar ploi cu calduri imediate, apare o explozie a spatiilor verzi, de crestere a gardurilor vii, a ierbii, si e necesar sa poti sa intervii mai rapid pentru toaletarea acestor spatii si asigurarea unei estetici a spatiului verde. Chiar astazi am dat dispozitie sa se parcurga din nou si cimitirul, pentru ca si in cimitir erau ierburi mari si, pana la urma, este un loc important pentru toata lumea.

„Am incercat sa adoptam solutii de a creste numarul de parcari fara a distruge spatiile verzi”

Rep.: O alta problema a zalauanilor, se discuta si in campania electorala destul de mult, este cea a parcarilor.

R.C.: Daca ne uitam ce s-a facut in cartiere, in Bradet, acum vreo doi ani, in Dumbrava, pe alte strazi importante, am incercat sa adoptam solutii de a creste numarul de parcari fara a distruge spatiile verzi, asta prin crearea de sensuri unice si crearea posibilitatii de parcare pe strazi, acolo unde latimea partii stradale permite, si astfel a crescut numarul locurilor de parcare. In Dumbrava Nord s-a lucrat foarte mult, anul trecut si in acest an, si s-au rezolvat inclusiv accesele spre blocuri. Continuam, pentru ca n-am finalizat. Sunt, totusi, zone importante care au fost finalizate. In zona centrala, obligatoriu va trebui sa mai suplimentam, pe langa, spre exemplu, parcarea care se creeaza sub complexul comercial, unde va fi si hala agroalimentara, va mai trebui sa gasim solutii de finantare pentru crearea unui parking subteran si supraetajat langa primarie. Acea parcare exista, e adevarat ca nici astazi nu este plina la capacitate, decat in foarte putine momente, atunci cand apar evenimente. (…)

Recomandari

Alte Articole