Primul salajean amendat pentru lipsa anvelopelor de iarna

Politistii salajeni au dat prima amenda unui sofer prins conducand, zilele trecute, pe un drum inzapezit, un autoturism neechipat cu anvelope de iarna. Acesta a fost sanctionat contraventional cu amenda in valoare de 603 de lei.

Purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Politie Judetean Salaj, Tincuta Dumuta, ne-a declarat ca soferul a fost depistat conducand masina prin localitatea Mesteacanu. “Conducatorul auto a fost sanctionat contraventional pentru neechiparea autoturismului cu anvelope de iarna. De asemenea, politistii au ridicat certificatul de inmatriculare pana la prezentarea dovezii privind dotarea masinii cu anvelope adecvate sezonului rece”, a declarat purtatorul de cuvant.

Salajeanul prins fara cauciucuri de iarna pe drumurile publice a avut posibilitatea sa achite amenda, in termen de 48 de ore de la semnarea procesului verbal, la jumatate. Pe langa plata amenzii, acesta va trebui sa cumpere obligatoriu cauciucuri de iarna pentru a putea circula in legalitate. Suma de plata se ridica la cateva sute de lei. Aceasta a fost prima si singura sanctiune contraventionala aplicata, pana la aceasta data, pentru neechiparea masinilor cu cauciucuri de iarna, de la intrarea in vigoare a legii.

Potrivit legislatiei in vigoare, conducerea masinilor pe drumurile publice acoperite cu zapada, gheata si polei, indiferent de anotimp, fara ca acestea sa fie dotate cu anvelope de iarna constituie contraventie. Aceeasi fapta incadreaza autovehiculul de transport marfa cu o masa totala maxima autorizata de mai de mult 3,5 tone si al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de noua locuri pe scaune, inclusiv cel al conducatorului auto, fara ca acestea sa fie echipate cu anvelope de iarna pe rotile axei sau axelor de tractiune sau fara a avea montate pe aceste roti lanturi sau alte echipamente antiderapante omologate. Sanctiunea consta in 9 pana la 20 de puncte-penalizare, respectiv amenzi intre 603 si 1.430 de lei. Pe langa amenda, contravenientilor li se retine certificatul de inmatriculare sau inregistrare ori dovada inlocuitoare a acestuia si vor elibera o dovada inlocuitoare fara drept de circulatie. De asemenea, politistii vor retine placutele de inmatriculare sau inregistrare. Acestea vor fi restituite proprietarului sau utilizatorului autovehiculului in momentul prezentarii de catre acesta a dovezii incetarii motivului pentru care au fost retinute.

Recomandari

Alte Articole