Primarul comunei Ip a fost trimis in fata instantei

Primarul comunei Ip, Ioan Boer, a fost trimis in judecata pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu contra intereselor publice si abuz in serviciu contra intereselor persoanelor. In dosarul aflat pe rolul Judecatoriei Simleu Silvaniei, a fost trimisa in judecata si Dombi Elena, invinuita de procurori ca a fost implicata in povestea cu iz funciar de la Ip.

Dosarul penal al primarului comunei Ip, Ioan Boer, a ajuns la Judecatoria Simleu Silvaniei. Ieri, reprezentantii instantei simleuane au verificat legalitatea trimiterii in judecata, iar primul termen de judecata a fost fixat in luna martie, edilul ioan Boer fiind trimis in judecata pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu contra intereselor publice si abuz in serviciu contra intereselor persoanelor. La fel, in acelasi dosar, a fost trimisa in judecata si invinuita Dombi Elena, pe care procurorii o invinuiesc ca este implicata in afacerea ilegala pornita de la Legea Fondului Funciar.

Mai exact, este vorba de o reconstituire a dreptului de proprietate conform Legii Fondului Funciar pe pasunea care apartine Composesoratului din Ip – o suprafata de peste 52 de hectare. Acolo au ramas, in urma exploatatiei miniere, niste balti care in timp au ajuns sa fie niste lacuri artificiale, folosite pentru pescuit. “Primarul a vrut sa isi construiasca aici o cabana, o casa de vacanta, dar nu a vorbit cu Composesoratul, pentru a inchiria o parcela de teren sau a o cumpara, ci a considerat ca exista un surplus de teren in zona respectiva. Mai mult, a hotarat ca o parte din acest surplus sa il amplaseze peste suprafata trecuta in titlul de proprietate al Composesoratului”, a declarat procurorul de caz Crin Bologa.

Potrivit sursei citate, primarul Boer a mers si mai departe pentru a se vedea in posesia terenului mult dorit: a identificat in arhiva administratiei locale persoane care au cerut constituirea dreptului de proprietate in 1991. “A gasit patru astfel de persoane: un pensionar din Satu Mare, doua femei din Zauan Bai si inca o persoana din Zauan. Asadar, desi nici macar nu erau persoane din Ip, le-a anuntat ca le constituie dreptul la proprietate exact pe suprafata cu lacuri, cu conditia sa ii vanda invinuitei Dombi Elena terenurile respective”, ne-a declarat procurorul.

Potrivit procurorului, desi trei din aceste persoane nu au dorit terenurile pe care le oferea primarul Boer, acesta a reusit sa ii convinga sa semneze actele in care cumparator era Dombi Elena, plusand cu anumite avantaje materiale (sume de bani, facilitarea obtinerii unor acte, n.r.). Procurorul a mai explicat ca doua dintre cele patru persoane cerusera teren agricol si nu in vecinatatea baltilor, in 1991, iar o alta persoana nici macar nu ceruse vreodata constituirea dreptului de proprietate, ci doar avea acelasi nume cu adevarata persoana care solicitase acest lucru. De asemenea, in cazul pensionarului din Satu Mare, mama acestuia si nu el ceruse in 1991 constituirea dreptului de proprietate la Ip, dupa ce locuise o perioada acolo. In toate contractele semnate cu cele patru persoane, apare numele invinuitei Dombi Elena, la care primarul sta in chirie si cu care – potrivit unor surse care doresc sa isi pastreze anonimatul – edilul se presupune ca ar avea o relatie extraconjugala.

Totodata, pe parcursul cercetarilor, procurorii au constatat ca Ioan Boer a dat dispozitii soferului din Primarie sa le transporte, cu un microbuz scolar aflat in proprietatea Primariei, pe cele patru persoane din Zauan, Zauan Bai si Ip in orasul Marghita, la un notar, cheltuiala fiind suportata din bugetul local.

De cealalta parte, primarul Ioan Boer ne-a declarat ca nu este vinovat de aceste acuzatii, “din moment ce totul s-a facut legal”. “Singura greseala a fost la numele uneia din cele patru persoane, unde este o coincidenta de nume, si unde referentul a trecut datele gresit in document “, a spus primarul.

Acesta a declarat ca tot scandalul a pornit de la Composesorat si de la faptul ca, in 2005, nu au fost masurate terenurile din zona lacurilor. In ceea ce priveste presupusa relatie extraconjugala pe care ar avea-o cu invinuita Dombi Elena, primarul a negat acest lucru, spunand scurt ca nu are “nicio treaba cu ea”.

Ioan Boer a avut o explicatie si pentru folosirea microbuzului scolar la transportarea la Marghita a celor patru persoane care i-au vandut teren lui Dombi Elena: aceasta din urma trebuie sa achite cheltuielile de transport, intrucat ea a beneficiat de drumul respectiv.

Recomandari

Alte Articole