Politistii, la vanatoare de vitezomani!

Viteza excesiva este principala abatere de la regulile de circulatie constatata, anul trecut, de politistii rutieri salajeni. Peste 17.000 de sanctiuni contraventionale au fost aplicate vitezomanilor, reprezentand aproape jumatate dintre procesele verbale intocmite conducatorilor auto. In perioada de referinta, oamenii legii au scris, in medie, zilnic, 113 procese verbale de constatare a contraventiilor savarsite de participantii la trafic.

Peste 5,7 milioane de lei au insumat sanctiunile contraventionale aplicate de politistii rutieri salajeni, pe parcursul anului trecut, participantilor la trafic certati cu legea. Potrivit informatiilor furnizate de Inspectoratul de Politie Judetean (IPJ) Salaj, in anul 2011 au fost constatate peste 41.000 de contraventii in trafic, cu aproximativ 2.000 mai multe decat in anul precedent. “In cursul anului trecut au fost aplicate 41.459 de sanctiuni contraventionale, cu 2.069 mai putine decat in anul 2010. Valoarea amenzilor aplicate a fost de 5.743.800 de lei, fata de anul precedent, cand s-au scris amenzi in valoare totala de 4.396.800 de lei. In privinta cuantumului, trebuie avut in vedere ca, anul trecut, punctul de amenda a fost de 67 de lei, iar anterior, de 60 de lei”, a declarat purtatorul de cuvant al IPJ Salaj, Tincuta Dumuta.

Dintre abaterile de la regulile de circulatie, viteza excesiva se afla in top. Nu mai putin de 17.873 de amenzi au fost scrise pe numele soferilor care au apasat prea tare pedala de acceleratie. Conform sursei citate anterior, dintre sanctiunile aplicate, 343 au fost pentru depasirea vitezei legale cu peste 50 de kilometri pe ora. In aceste cazuri, politistii rutieri au dispus, pe langa sanctiunea contraventionala si suspendarea permiselor auto.

Alte cateva sute de amenzi au fost date conducatorilor auto prinsi la volan sub influenta bauturilor alcoolice. Dintre sanctiunile contraventionale aplicate soferilor, 244 au fost pentru consum de alcool la volan, 29 pentru defectiuni tehnice la autovehicule, 129 pentru nerespectarea culorii rosu la semafor, 79 pentru neacordarea prioritatii la trecerea de pietoni si 47 pentru neacordarea prioritatii de trecere la vehicule. De asemenea, 30 de amenzi au fost date conducatorilor auto prinsi circuland pe sensul opus.

Locul secund privind numarul sanctiunilor scrise participantilor la trafic este detinut de catre pietoni. Politistii rutieri au “pedepsit” un numar de 3.293 de pietoni pentru traversarea strazii pe interzis sau circulatia neregulamentara. Pe a treia pozitie se situeaza motociclistii si mopedistii, care au acumulat, anul trecut, 902 amenzi. In majoritatea cazurilor, acestia au fost sanctionati pentru viteza excesiva sau pentru ca nu si-au echipat corespunzator “motoarele”. Nici biciclistii nu au fost scutiti de amenzi, 578 dintre acestia fiind prinsi circuland neechipati pe drumurile publice ori sub influenta bauturilor alcoolice. In plus, oamenii legii au amendat 169 de carutasi pentru ca au iesit cu vehiculele pe drumuri desi nu aveau montate echipamente reflectorizante.

Savarsirea anumitor contraventii in trafic se pedepseste, pe langa amenzi, si cu masura complementara de suspendarea sau anularea, dupa caz, a permiselor de conducere. Pentru abaterile de la regulile de circulatie, politistii rutieri salajeni au dispus, anul trecut, retinerea a 1.256 de permise auto, in vederea suspendarii dreptului de a conduce. In 262 de cazuri, s-a dispus anularea acestor documente. Totodata, oamenii legii au retras 570 de certificate de inmatriculare pentru defectiuni tehnice, inspectia tehnica periodica expirata sau lipsa rovinietei.

Recomandari

Alte Articole