Poliţist sălăjean acuzat de abuz (VIDEO) Reviewed by CD on . Un scandal iscat între o firmă de deszăpezire sălăjeană şi organele de poliţie a ajuns până la vârful Ministerului Administraţiei şi Internelor. Pe de o parte, Un scandal iscat între o firmă de deszăpezire sălăjeană şi organele de poliţie a ajuns până la vârful Ministerului Administraţiei şi Internelor. Pe de o parte, Rating:
Ești aici: Acasă » Social»Poliţist sălăjean acuzat de abuz (VIDEO)

Poliţist sălăjean acuzat de abuz (VIDEO)

Poliţist sălăjean acuzat de abuz (VIDEO)

Un scandal iscat între o firmă de deszăpezire sălăjeană şi organele de poliţie a ajuns până la vârful Ministerului Administraţiei şi Internelor. Pe de o parte, patronul firmei sancţionate acuză agentul de poliţie constatator al contravenţiei de abuz, trimiţând o adresă deputatului Mirel Taloş, care a fost, ulterior, transmisă ministrului Administraţiei şi Internelor, Gabriel Bercea. De cealaltă parte, poliţiştii susţin că au dovezi clare care să ateste faptul că agentul acuzat a acţionat conform legii.

 

Legea privind obligativitatea montării anvelopelor de iarnă pe autovehicule în condiţii de drum acoperit cu zăpadă, polei sau gheaţă a condus la un scandal de proporţii între o firmă de deszăpezire din Benesat, judeţul Sălaj, şi organele de poliţie judeţene.

Totul a început de la o sancţiune aplicată, la finele lunii ianuarie a anului în curs, de către agentul de poliţie Ioan Vedinaş, unei firme de deszăpezire pentru faptul că autoutilitara, proprietatea societăţii, nu avea anvelope de iarnă potrivit condiţiilor impuse de lege.

Administratorul firmei Real Construct SRL din Benesat, Nicolae Gurza, susţine că agentul constatator al contravenţiei, Ioan Vedinaş, a sancţionat pe nedrept firma. Pentru a i se face dreptate, acesta a transmis o adresă Camerei Deputaţilor, în atenţia deputatului Mirel Taloş, în care şi-a motivat acuzele aduse agentului Ioan Vedinaş. Mai mult, Nicolae Gurza este decis să acţioneze în judecată poliţistul.

“Subsemnatul Nicolae Gurza, admini-strator al firmei SC Real Construct SRL din Benesat, nr.65, judeţul Sălaj, înregistrată la Registrul Comerţului sub nr.J31/449/2007, cod fiscal RO 21851492, în calitate de prestator în contractul cu Consiliul Judeţean Sălaj, contractul din 12.12.2011 <<servicii de prevenire şi combatere a lunecuşului şi înzăpezirii pe drumurile judeţene din administrarea Consiliului Judeţean Sălaj>>, lotul 4, în data de 18.12.2011, am început activitatea de deszăpezire care constă în punedea de grămezi cu material antiderapant de-alungul sectorului de drum contractat şi deszăpezirea cu utilajele din dotare, tractor cu plug, maşina autoutilitară de transport şi împrăştiat material antiderapant. În timp ce acţionam pentru deszăpezire am fost sunat de agentul de poliţie Vedinaş Ioan, de la Poliţia Cehu Silvaniei, care m-a ameninţat că mă amendează cu 21.000 de lei pentru că nu-i făcută bine deszăpezirea. În data de 22.01.2012, în jurul orei 14, între localităţile Cehu Silvaniei şi Horoatu Cehului, agentul Ioan Vedinaş mi-a oprit autoutilitara cu număr de înmatriculare SJ-11-GRN, proprietatea firmei, aceasta se îndrepta spre baza de aprovizionare să încarce material antiderapant, a cerut şoferului Husti Emil actele maşinii şi a reţinut certificatul de înmatriculare pe motiv că maşina nu e dotată cu anvelope de iarnă, eliberând o dovadă fără drept de circulaţie şi obligându-l pe şofer să semneze ca martor pe procesul verbal. Din această cauză nu s-a putut acţiona pentru deszăpezirea sectorului de drum contractat. Menţionez că în data de 22.01.2012, de la ora 5 până la aproximativ ora 13, a nins abundent. În momentul în care am vrut să acţionăm, agentul Vedinaş Ioan ne-a luat certificatul de înmatriculare, ca să nu putem acţiona.

Am sunat la Consiliul Judeţean pe directorul Mircea Ghiurco, care a zis să mă adresez Poliţiei Zalău, domnului Remus Cliţan. Înainte de a pleca din Benesat, am făcut poze la cauciucurile de pe autoutilitară pentru a putea arăta că sunt anvelope de iarnă. Remus Cliţan m-a trimis la RAR pentru verificarea cauciucurilor. Registrul Auto Român a confirmat că sunt cauciucuri de iarnă. M-am întors la domnul Remus Cliţan care mi-a dat dovada cu drept de circulaţie, spunându-mi să-l sun zilele următoare ca să-mi dea certificatul de înmatriculare.

Din cauza faptului că mi s-a ridicat certificatul de înmatriculare pe nedrept şi nu am putut respecta contractul de deszăpezire cu Consiliul Judeţean Sălaj, consider că s-a făcut asupra firmei mele un abuz din partea agentului Ioan Vedinaş.

Vă rog să luaţi măsurile legale şi îmi rezerv dreptul de a-l acţiona în judecată pe agentul Ioan Vedinaş pentru a-i cere despăgubiri”.

Deputatul Taloş cere lămuriri la Minister

Documentul adus în atenţia deputatului liberal Mirel Taloş a fost, ulterior, transmis de către acesta ministrului Administraţiei şi Internelor, Gabriel Bercea. Parlamentarul a solicitat conducerii ministeriale să deschidă o anchetă în acest caz. “Domnule ministru, am fost sesizat de către societatea comercială Real Construct SRL, comuna Benesat, judeţul Sălaj, în legătură cu un posibil abuz săvârşit asupra societăţii de către agentul de poliţie Vedinaş Ioan, de la Poliţie Cehu Silvaniei. Vă rog să dispuneţi cercetările necesare pentru a stabili adevărul în acest caz, mai ales că firma la care mă refer invocă faptul că a fost impiedicată să-şi desfăşoare activitatea normală de deszăpezire în interesul comunităţii locale, ca urmare a acţiunilor agentului pe care l-am menţionat”, se arată în adresa redactată de parlamentar.

Şoferii înzăpeziţi au sesizat poliţia

În faţa acuzelor aduse de către administratorul firmei responsabile cu deszăpezirea, reprezentanţii Inspec-toratului de Poliţie Judeţean Sălaj susţin că poliţistul Ioan Vedinaş a acţionat potrivit legislaţiei în vigoare. Purtătorul de cuvânt al instituţiei, Tincuţa Dumuţa, ne-a comunicat că agentul principal de poliţie Ioan Vedinaş desfăşura activităţi în teritoriu pentru verificarea activităţilor de deszăpezire. “Duminică, 22 ianuarie anul curent, ninsoarea a acoperit drumurile din judeţul Sălaj. În urma numeroaselor apeluri primite de la cetăţeni, care semnalau înzăpezirea mai multor drumuri, în jurul orei 13.45, agentul principal de poliţie Ioan Vedinaş, de la Poliţia oraşului Cehu Silvaniei, patrula cu autoturismul dotat cu radar pe drumul judeţean 196, pentru a verifica dacă acesta a fost curăţat de zăpada care punea în pericol siguranţa circulaţiei. Pe porţiunea de drum dintre Cehu Silvaniei şi Horoatu Cehului, echipajul rutier a întâlnit autoutilitara marca Ford Tranzit, cu numărul de înmatriculare SJ-11-GRN, despre care poliţistul ştia că aparţine firmei care se ocupă de deszăpezirea acelui drum judeţean. Omul legii i-a făcut semn regulamentar şoferului să oprească, pentru a discuta cu el despre starea drumului, întrucât nu erau urme că s-ar fi acţionat în acest sens. Cu această ocazie, poliţistul a constatat că autoutilitara nu era încărcată, respectiv nu transporta material antiderapant, dovadă în acest sens fiind şi faptul că şoferul nu era însoţit de o altă persoană care să împrăştie materialul pe drumul acoperit cu zăpadă – nici în cabină şi nici în benă”, ne-a relatat purtătorul de cuvânt.

 

Dovada – înregistrarea cu aparatul radar

Potrivit sursei citate anterior, poliţiştii rutieri de la Poliţia Cehu Silvaniei au discutat, anterior, cu administratorul firmei de deszăpezire despre obligativitatea montării anvelopelor de iarnă pe toate cele şase roţi ale autoutilitarei. “Acesta nu s-a conformat şi a lăsat cauciucuri de vară pe două roţi ale axei spate. Din această cauză, poliţistul a aplicat sancţiunea contravenţională prevăzută de art. 102, alin. 1, din OUG nr. 195/2002, republicată, respectiv a amendat firma SC Real Construct SRL Benesat cu 7.000 de lei, însemnând 100 puncte de amendă”, a declarat Tincuţa Dumuţa.

Pentru a certifica faptul că autoutilitara nu era dotată cu anvelope de iarnă, poliţistul a filmat cauciucurile de vară cu aparatul radar din dotare    (care poate fi vizualizat pe site-ul www.magazinsalajean.ro, n.r.).

În baza actului eliberat în 23 ianuarie, de RAR Sălaj, în care se preciza faptul că vehiculul este echipat cu anvelope de iarnă, Nicolae Gurza s-a prezentat la inspectorat pentru ridicarea certificatului de înmatriculare. “Întrucât acesta nu ajunsese la unitate, dovada fără drept de circulaţie, eliberată în momentul ridicării certificatului de înmatriculare, a fost prelungită cu 15 zile. În aceste condiţii, autovehiculul a putut fi pus în circulaţie în aceeaşi zi, pentru ca firma SC Real Construct SRL Benesat să-şi poată îndeplini obligaţiile contractuale de deszăpezire”, a afirmat reprezentantul IPJ Sălaj.

 

Zi tăiată din “statul de plată”

 

Aproximativ 1.000 de lei a pierdut administratorul firmei Real Construct SRL Benesat pentru nerespectarea condiţiilor contractuale încheiate cu Consiliul Judeţean (CJ) Sălaj în vederea deszăpezirii drumurilor, după cum ne-a relatat directorul Direcţiei tehnice din cadrul CJ Sălaj, Mircea Ghiurco. “Conform clauzelor contractuale, s-a luat măsura reţinerii sumei de 1.000 de lei alocate firmei de deszăpezire pentru ziua de acţionare, respectiv 22 ianuarie a anului în curs. Contractul încheiat pentru curăţarea drumurilor în sezonul rece prevede o porţiune de drum de aproximativ 30 de kilometri, respectiv 26,5 kilometri pentru Drumul Judeţean 108 D, ruta Zalău – Cehu Silvaniei, şi trei kilometri pe DJ 108 B, ruta Ulciug – Cehu Silvaniei – limita judeţului Maramureş”, a precizat Mircea Ghiurco.

Firma desemnată pentru deszăpezirea sectoarelor de drum menţionate are în dotare o maşină de împrăştiere a materialului antiderapant şi un utilaj cu lamă. Directorul compartimentului menţionat susţine că aceste utilaje sunt suficiente pentru acoperirea porţiunii de drumuri judeţene pentru care firma are contract de întreţinerea drumurilor pe timp de iarnă. “În momentul verificării societăţii dacă are capacitatea de a onora condiţiile contractuale, s-a dat aviz favorabil, ţinând cont de porţiunea restrânsă de drumuri”, a afirmat Ghiurco.

Amendată în repetate rânduri de poliţişti

Legislaţia în vigoare prevede că organele de poliţie au dreptul să intervină pentru sancţionarea societăţilor comerciale care nu efectuează corespunzător deszăpezirea. În fapt, aceeaşi societate comercială din Benesat a fost sancţionată în repetate rânduri pentru neîntreţinerea drumurilor pe timp de iarnă. Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Sălaj a afirmat că sancţiunile au fost aplicate în zilele anterioare reţinerii certificatului de înmatriculare a utilajului de deszăpezire pentru lipsa anvelopelor de iarnă. “În zilele de 14 şi 16 ianuarie a anului în curs, firma Real Construct SRL a fost sancţionată contravenţional cu amenzi în valoare de 1.470 de lei, fiecare, pentru neasigurarea aviabilităţii părţii carosabile şi neîndeplinirea obligaţiilor de întreţinere a drumurilor pe timp de iarnă”, ne-a spus purtătorul de cuvânt.

Necurăţarea drumurilor pe timp de iarnă conduce la evenimente neplăcute în trafic, uneori soldate cu rănirea sau chiar moartea unor persoane. Potrivit sursei menţionate, sancţiunile aplicate firmei responsabile cu deszăpezirea au fost date în urma producerii a trei evenimente rutiere pe respectiva porţiune de drum, din cauza carosabilului acoperit de zăpadă.

 

Clip to Evernote

Comentează

© 2013 TRANSILVANIA TV Network Mixed By Fabrik

Sus