Oferta slaba pe piata muncii din Salaj

Inceputul de an vine cu o oferta slaba de locuri de munca pentru somerii din judet. La finele saptamanii trecute, potrivit informatiilor furnizate de directorul Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Salaj, Romeo Sarca, in Salaj erau vacante doar 49 de joburi.

Dintre acestea, cele mai multe sunt pentru muncitorii necalificati, iar celelalte sunt pentru meseriile de lacatus mecanic (sase locuri de munca), operator masini unelte (un loc) si sofer (doua locuri). Din totalul joburilor disponibile, cele mai multe, 47, sunt ofertate in Zalau, si doar doua in Panic. 30 de joburi sunt libere la firma SC Diaridor Maxim SRL si 15 la SC Carbonmade Industries SRL. Pentru saptamana aceasta nu se ofera niciun loc de munca persoanelor cu studii superioare, ci doar celor cu studii medii.

Numarul mic de locuri de munca disponibile din aceste zile se mentine pe trendul descrescator inregistrat in ultima perioada, in Salaj, de oferta joburilor libere de pe piata muncii. Din datele oferite de reprezentantii AJOFM Salaj, in data de 21 decembrie 2011 erau 80 de locuri de munca vacante, in 14 decembrie-67, in 7 decembrie 42 (cele mai putine din aceasta perioada), in 23 noiembrie 51 si la inceputul lunii noiembrie-53.

Chiar daca la nivel de judet au fost perioade cand s-au inregistrat prin AJOFM Salaj si cate 190-200 de locuri de munca disponibile, seful institutiei nu este de parere ca situatia ar fi iesita din comun.

“De remarcat este faptul ca si in anii precedenti numarul locurilor de munca vacante din perioada iernii a fost foarte scazut. S-au facut disponibilizari in domeniul constructiilor si transporturilor, si, pe de alta parte, in aceste zile firmele fac inchideri de an si analiza comenzilor pentru 2012. Din luna martie, se va constata o crestere a ofertei de joburi pe piata muncii”, a apreciat Romeo Sarca.

Directorul AJOFM Salaj a precizat ca nu doar locurile de munca anuntate prin agentie sunt vacante. Sunt inca multe firme care nu au inteles ca trebuie sa respecte legislatia. Potrivit Legii 76/2002, art. 10, agentii economici sunt obligati ca in termen de cinci zile de la vacantarea unui loc de munca sa anunte AJOFM, iar pentru nedeclararea acestora la agentie sunt pasibili de amenzi intre 3.000 si 5.000 de lei. Romeo Sarca a avertizat ca de anul acesta conducerile societatilor care anunta joburile disponibile in alte locuri si nu informeaza AJOFM Salaj, vor fi sanctionate.

Nu in cele din urma, interlocutorul nostru ne-a spus ca vor fi intensificate intalnirile cu reprezentantii tuturor unitatilor economice din judet pentru cunoasterea ofertei reale a locurilor de munca disponibile (avand in vedere ca anul 2011 a inregistrat un trend pozitiv al indicatorilor economici in judet, ceea ce ar duce la cresterea numarului de locuri de munca libere), despre identificarea de noi posibilitati de incadrare, de Legea 76/2002 si legea uceniciei.

Recomandari

Alte Articole