Ce n-au văzut oamenii de când e satul pe faţa pământului, apare acum înaintea porţilor şi trotuarelor. Doi kilometri de asfalt din totalul de 10 muşcă din vechiul drum plin de gropi, noroi şi praf în zilele cu secetă. Cei mai bătrâni spun că e minunea vieţii lor!
”În satu aiesta, de când o apărut pă Pământ, oamenii o trăit numa’n mol şi praf”! ”N-am gânit c-oi trăi să umblu pă asfalt, da ia c-oi umbla, fără să mă hâzăsc pă pantofi!” ”O pus până amu măi hăt piatră cu ajag de n-am putut deştide ferestile de praf”! ”Vai bine-a fi şi de multă vreme l-am aşteptat!” Sunt vorbele bătrânilor din Lozna, de pe Uliţa Domnească, în timpul turnării covorului de asfalt.
Dacă în centrul comunei Drumul Judeţean este asfaltat şi oferă condiţii civilizate de trafic şi viaţă nu acelaşi lucru s-a putut spune despre Drumurile Comunale. Praful în zilele seci de vară sau noroiul în perioadele ploioase ale anului au obligat oamenii să poarte mai mult cizme sau să locuiască fără geamuri deschise. Primul tronson comunal de drum cu probleme leagă Lozna de podul din Letca şi trece prin mijlocul câmpului – vital pentru legătura cu judeţele Cluj şi Maramureş. Pe mai bine de un kilometru asfaltul a fost turnat acum trei săptămâni iar mersul cu maşina acum nu mai este o problemă.
Conform proiectului, în Comuna Lozna sunt cuprinşi pentru asfaltare 10 km de drum. Cel mai lung este Drumul Comunal Lozna-Valea Loznei, care trece şi prin satul Preluci. Primii doi kilometri de asfalt au văzut lumina zilei însă restul abia la primăvară.
”Din cauza lucrărilor de apă şi canalizare suntem obligaţi să amânăm lucrările de asfaltare la restul drumului, până ce vom face traversările cu ţevi. Abia apoi vom putea continua asfaltarea,” a declarat şeful comunei, primarul Augustin Sabău.
Valoarea investiţiei este de aproximativ 1.ooo.ooo E iar primii doi kilometri asfaltaţi au fost suportaţi din bugetul local.
Mircea MUREŞAN