Mii de salajeni sunt asteptati sa-si ridice carnetele de munca

Peste 8.400 de carnete de munca zac inutil in arhivele Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Salaj. Posesorii de drept, atat persoane fizice cat si administratorii societatilor comerciale, sunt asteptati cu anii sa se prezinte la sediul institutiei pentru ridicarea carnetelor de munca. Daca majoritatea au liber la preluarea acestor carnete, peste 400 de salajeni le vor putea ridica doar in baza deciziei date de instantele judecatoresti. Firmele la care au lucrat fie au fost radiate, fie suspendate, lasand neincheiate raporturile de munca intre angajator si angajat.

Purtatorul de cuvant al ITM Salaj, Mariana Pop, a declarat ca aceste persoane vor trebui sa se adreseze instantelor de judecata impotriva firmelor la care au fost angajati. “La aceasta data, avem in evidente 421 de carnete de munca ce nu pot fi completate din lipsa documentelor, provenind de la societati radiate sau suspendate. In aceste cazuri, administratorii firmelor nu au depus statele de plata ale angajatorilor de mai multi ani si nu au efectuat lichidarea acestora. Persoanele aflate in aceasta situatie isi pot ridica documentele aflate la noi numai in baza deciziilor judecatoresti”, ne-a declarat purtatorul de cuvant.

Cei care se adreseaza instantelor de judecata in acest sens nu vor trebui sa plateasca cheltuielile de judecata, calea de atac fiind litigiile de munca. Instanta va cita partile implicate in proces, in cazul firmelor radiate sau suspendate, judecarea facandu-se in lipsa fostilor administratori.

Salajenii avand carnetele de munca necompletate nu pot face dovada vechimii in munca, respectiv anii lucrati inainte de 31 decembrie 2010, pentru intocmirea dosarelor de somaj, pensionare etc.

Potrivit sursei citate anterior, pentru neridicarea carnetelor de munca nu percep niciun fel de sanctiuni. Tot ceea ce pot sa faca inspectorii de munca este sa trimita posesorilor notificari in vederea prezentarii la sediul institutiei si preluarii acestor documente.

La aceasta data, ITM Salaj are in arhive nu mai putin de 7.168 de carnete de munca neridicate de catre titularii a caror activitate a incetat anterior datei de 31 decembrie 2010, precum si 831 de carnete de munca completate ramase de predat angajatorilor sau titularilor. Acestea vor ramane pe perioada nelimitata in arhivele institutiei salajene, pana ce persoanele in cauza vor binevoi sa le ridice.

Recomandari

Alte Articole