Liber la medicamente compensate si gratuite

Dupa ce in ultimele saptamani, salajenii care aveau retete pentru medicamente compensate si gratuite au ramas cu buzele umflate sau au fost nevoiti sa isi cumpere tratamentele din propriile buzunare, acum ei pot rasufla usurati: incepand de astazi se reia eliberarea acestor retete in farmaciile din Salaj. Ca si in alte luni, insa, minunea va dura doar cate zile, pana cand si ultimele fonduri primite de judet vor fi epuizate.

La fel ca in septembrie, nici in octombrie banii destinati, la nivel de judet, medicamentelor compensate si gratuite nu au fost suficienti, astfel ca, din a doua jumatate a lunii trecute, farmaciile au fost notificate de Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) Salaj sa nu mai elibereze asemenea retete. Abia astazi, dupa ce s-a primit o transa suplimentara de bani de la autoritatile centrale, bolnavii se pot prezenta in farmacii pentru a-si ridica aceste tratamente.

Presedintele Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) Salaj, Claudiu Barsan, ne-a declarat ca se asteapta informatii de la Bucuresti in legatura cu modul in care se va proceda pana la finalul anului, dupa ce vor fi cheltuiti si ultimii bani primiti de la centru. „Demaine(astazi, n.r.) se vor elibera medicamente compensate si gratuite. S-au primit ceva bani, putini insa. Am acoperit consumul pe octombrie si au ramas foarte putini pentru noiembrie. Asteptam sa vedem ce informatii ne mai vin”, a declarat Claudiu Barsan.

Ca de obicei, marii perdanti ai intregii povesti sunt bolnavii, ei fiind cei care trebuie sa traga ponoasele din cauza unui sistem plin de hibe. In 2011, fiecare luna a fost caracterizata de aceeasi situatie a fondurilor insuficiente pentru retetele compensate si gratuite. Nici macar la rectificarea bugetara din luna august, Salajul nu a primit destui bani la acest capitol, astfel incat sa o poata scoate la capat pana la finalul anului. Astfel, cei 8,07 milioane de lei nu au ajuns „nici pe o masea”, iar bolnavii au ramas inca o data descoperiti.

In aceste conditii, solutia pentru ca lucrurile sa fie echilibrate pana la finalul anului este o noua rectificare bugetara, de toamna, aceasta fiind varianta dupa care au fost redresate lucrurile in Sanatate si in anii trecuti.

Recomandari

Alte Articole