Justitia il reconfirma Filonas Chis in fotoliul de director

Justitia a facut dreptate directorului Casei Judetene de Pensii, Filonas Chis. Acesta ramane fara probleme pe cea mai inalta functie din institutie, dupa ce, mai mult de doi ani, a luptat prin instante pentru a-si apara si recastiga drepturile avute in calitate de functionar public.

Inalta Curte de Casatie si Justitie s-a pronuntat definitiv, vineri, in cazul ordinului de demitere al directorului Casei Judetene de Pensii Salaj, Filonas Chis. Desi acesta castigase procesul de anulare a ordinului la Curtea de Apel Cluj, Guvernul, Ministerul Muncii si CNPAS au facut recurs la instanta suprema.

Filonas Chis, a fost demis din functie de doua ori in sase luni. Prima actiune in contencios-administrativ a fost depusa la finele lui 2009 la Curtea de Apel Cluj, dupa ce, in prealabil, a facut plangere. De atunci a avut doua actiuni in instanta impotriva sentintei de suspendare din functie si alte doua impotriva anularii drepturilor salariale cuvenite. In urma cu cateva zile, Inalta Curte de Casatie si Justitie i-a dat castig de cauza, mentinand, in parte, decizia Curtii de Apel Cluj de anulare a ordinului de demitere a sa din functia de director al Casei Judetene de Pensii Salaj. Instanta de la Bucuresti a mentinut decizia de la Cluj si in privinta platii salariilor, indemnizatiilor si sporurilor de care el a fost lipsit de la demitere pana la repunerea lui in functie. Nu i s-a dat castig de cauza in ce priveste acordarea de daune morale (in valoare de 10.000 de lei) si plata cheltuielilor de judecata.

“Justitia a luat o decizie corecta si a facut un act de dreptate. Instanta a remarcat ceea ce am subliniat in cadrul recursului, respectiv, continuitatea functiei publice, in care ma aflu din anul 1999. In toata aceasta perioada am fost functionar public, cu exceptia anilor cat am fost parlamentar. Ordonanta 37 din 2009 a aruncat in aer functia publica, netinand cont de statul functionarilor publici. Astfel, s-a revenit la o stare de normalitate”, a declarat Filonas Chis.

Ordinul de demitere din functia de director al Casei Judetene de Pensii Salaj a fost primit in 14 octombrie 2009, la aproape un an de cand se instalase in fotoliul de director dupa expirarea mandatului de parlamentar social-democrat. Filonas Chis a dat in judecata Guvernul, Ministerul Muncii si Casa Nationala de Pensii. In martie 2010 a castigat procesul iar in luna mai a fost repus in functie, pentru ca la trei zile sa fie demis din nou. Filonas a castigat recursul facut de Guvern, minister si Casa de Pensii la Inalta Curte de Casatie, iar in noiembrie 2010 obtine la Curtea de Apel Cluj anularea ordinului de destituire.

A fost repus in functie in 9 ianuarie 2011, dar, ulterior, Guvernul, Ministerul Muncii si Casa de Pensii au facut recurs. In final, Filonas Chis a castigat definitiv si procesul de anulare a ordinului de destituire la instanta suprema. Directorul CJP Salaj si-a recastigat un drept, ramane ca de acum sa vegheze la respectarea drepturilor celor 86.000 de pensionari inscrisi la CJP Salaj.

Recomandari

Alte Articole