Intersectiile din Zalau vor fi monitorizate

Cele mai aglomerate intersectii din municipiul Zalau vor fi dotate cu sisteme inteligente de monitorizare si control al traficului rutier. Acestea vor detecta soferii care trec pe culoarea rosu la semafor, care efectueaza depasiri neregulamentare sau care incalca limita maxima de viteza. Contraventiile vor fi raportate politistilor, ulterior conducatorii auto fiind sanctionati cu amenzi.

Investitia este cuprinsa intr-un proiect cu finantare europeana de peste 15,4 milioane de lei, intocmit de Primaria Municipiului Zalau. Fondurile alocate vor deservi la achizitionarea aparaturii necesare imbunatatirii circulatiei rutiere in zonele aglomerate si cresterea accesibilitatii zonei. Managerul proiectului, Rodica Ciurte, ne-a declarat ca obiectivul principal il reprezinta imbunatatirea accesibilitatii si a traficului in centrul orasului si asigurarea unui transport de calitate, rapid, sigur si nepoluant. “Prin acest proiect se are in vedere implementarea unui sistem inteligent de management al traficului in 11 intersectii din municipiu. Acestea vor fi dotate cu camere video de supraveghere noi, instalatii de semaforizare, detectori de trafic, precum si cu sisteme de detectie a trecerii pe rosu si sisteme de depasire a limitei legale de viteza. De asemenea, intersectiile semaforizate vor fi echipate cu automate de dirijare a circulatiei si de relationare intre acestea”, ne-a declarat Rodica Ciurte.

Proiectul prevede inca trei intersectii semaforizate fata de cele existente deja in municipiu. Acestea sunt: intersectia strazilor Andrei Saguna si Kossuth (deasupra Parcului Central), intersectia strazilor Tudor Vladimirescu si Gheorghe Lazar (langa Tribunalul Salaj), intersectia strazilor Tudor Vladimirescu si Porolissum (langa Sectia de Boli Infectioase). Celelalte intersectii vizate in proiect sunt pe bulevardul Mihai Viteazul, respectiv: cu strazile Corneliu Coposu – Gheorghe Doja – Unirii (langa sediul primariei); cu strada Tudor Vladimirescu (zona Autogarii Zalau), cu strada Simion Barnutiu (zona Scala), cu strada Pacii (langa “Ciuperca”), cu strada Armoniei (la Uz Casnic), cu strada Tudor Vladimirescu (zona Perla). De asemenea, vor fi amplasate sisteme performante de supravhegere a traficului rutier si la trecerile de pietoni de langa Inspectoratul Teritorial de Munca Salaj (zona industriala) si cea de langa Rominserv Valves.

Potrivit sursei citate, modernizarea intersectiilor va avea un impact pozitiv asupra calitatii vietii locuitorilor din municipiu. Printre obiectivele proiectului se numara si reducerea timpilor de stationare in intersectii, ceea ce duce la un consum redus de carburanti, implicit la reducerea poluarii mediului cu emisii de noxe cauzate de trafic si zgomot asociat traficului, precum si reducerea impactului asupra sanatatii populatiei.

Monitorizarea traficului rutier va fi realizata printr-un centru de comanda si control amenajat la sediul Directiei Generale de Administrare a Domeniului Public din Zalau. “Operatorii dispeceratului vor procesa informatiile preluate din fiecare intersectie si le vor transmite, dupa caz, politistilor rutieri. In functie de contraventiile savarsite, conducatorii auto, pietonii sau biciclistii vor fi sanctionati”, a precizat managerul de proiect.

Proiectul intitulat “Sistem de management al traficului in municipiul Zalau” este finantat prin Programul Operational Regional Axa 1 “Sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor – potentiali poli de crestere”. Bugetul total este in valoare de 15.430.548,66 lei. Contractul de finantare a fost semnat la data de 8 decembrie 2011, durata de implementare fiind de zece luni. Prin urmare, sistemul va fi functionabil cel tarziu in luna octombrie a acestui an.

Recomandari

Alte Articole