Inghesuiala la Adapostul de Noapte din Zalau

Ultimele nopti au facut ca temperaturile inregistrate in Zalau sa coboare sub 0 grade Celsius, frigul fiind greu de indurat de cei care nu au acoperis deasupra capului. Cum nu pot ramane prin parcuri, ca in vara, si cum scarile de bloc raman reci, zalauanii fara locuinta si-au indreptat atentia catre Adapostul de Noapte, acesta avand in prezent toate paturile ocupate.

Purtatorul de cuvant al Primariei Zalau, Manuela Ghiurutan, ne-a declarat ca din cele 25 de paturi nu a ramas niciunul liber. Totusi, daca va fi nevoie, vor fi asigurate locuri suplimentare pentru solicitantii care indeplinesc criteriile de admitere in cadrul Adapostului de Noapte, prevazute in Regulamentul de Functionare.

In ciuda faptului ca la centrul din cartierul Simion Barnutiu ar putea gasi paturi curate, grupuri sanitare si hrana, exista si oameni fara locuinta care evita Adapostul de Noapte din cauza regulilor care trebuie respectate aici.

De fapt, ca si in ultimele doua-trei ierni, acest gen de persoane considera ca este greu sa se obisnuiasca sa respecte un program fix si un sistem de norme bine definite. Desi lucrurile ar sta mult mai bine pentru ei daca ar cere adapost, acesti oameni se incapataneaza sa traiasca „liber ca pasarea cerului” in frigul de pe strazi.

Pentru a beneficia de un pat in Adapostul de noapte, solicitantii trebuie sa aiba neaparat domiciliul in Zalau. Unitatea are patru dormitoare, cu o capacitate totala de 25 de locuri, iar asistatii sunt primiti la ora 19. Persoanele cazate beneficiaza de doua mese, una seara si alta dimineata. De asemenea, primesc de la personalul care activeaza in acest centru de urgenta obiecte de igiena personala si, prin donatiile cetatenilor la Centrul de Colectare a Ajutoarelor, beneficiaza si de articole de imbracaminte. Asistatii raman in centru pana dimineata, la ora 7.

Conform Regulamentului de Organizare si Functionare aprobat de consilierii locali in 2004, accesul in cadrul Adapostului de Noapte este interzis persoanelor aflate sub influenta alcoolului sau a altor substante care modifica comportamentul uman.

Recomandari

Alte Articole