Incendiu nestins de cateva zile la groapa de gunoi din Criseni

Desi au trecut patru zile de cand au luat foc resturile de gunoi menajer de la rampa din Criseni, inca nu s-a aflat cine se face vinovat de declansarea incendiului. Din deponie mai razbate si acum fumul spre pasunile si terenurile detinute de agricultorii din Criseni cultivate cu porumb si floarea soarelui. Pentru poluarea mediului, firma care depoziteaza deseurile menajere in zona a fost amendata.
La groapa de gunoi din Criseni, in noaptea de duminica spre luni s-a declansat un incendiu de proportii. Cu toate ca pe timpul noptii pompierii au intervenit pentru stingerea focului, flacarile nu s-au stins. Din cele aflate de la Lucian Jacodi, purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Salaj, gunoaiele ardeau in profunzime, motiv pentru care cinci echipaje au intervenit nu doar duminica, ci si luni si marti. “Pompierii au mai fost solicitati sa intervina si la alte gropi de gunoi in ultima vreme, cum ar fi cea la Cehu Silvaniei in acest an, precum si la rampa de la Criseni, pentru un incendiu minor. Acum insa situatia a fost mult mai complicata, pentru ca focul a cuprins o suprafata intinsa si a durat mai multe zile. Deocamdata, nu se cunoaste cauza incendiului”, a sustinut Lucian Jacodi.

Mana criminala?
Directorul companiei AVE Salaj Ecoserv, Ema Bob, nu a exclus posibilitatea ca focul sa fi fost aprins intentionat. In acest sens, adminstratorii rampei de la Criseni au depus la Postul local de Politie din Criseni un denunt, la care inca nu au primit niciun raspuns.
“Gunoaiele nu s-au autoaprins, cineva probabil a pus foc la baza rampei. Luni dupa amiaza, paznicul a vazut un om in zona unde ardea focul mocnit. Deseurile au ars cu flacari pana luni la pranz, de atunci este doar fum si aburi. Acum totul este monitorizat, mai ales ca peste zona incendiata s-au descarcat mai multe remorci cu pamant pentru a asana suprafata respectiva. Din totalul de 4,35 de hectare pe care le administram, a ars mai putin de un hectar, in partea de jos a rampei. In prezent, noi depozitam deseurile menajere in partea de sus a rampei”, a mentionat Ema Bob.

Fumul nu a deranjat locuitorii
Evenimentul s-a finalizat si cu o amenda, deoarece, firma AVE a fost nevoita sa plateasca pentru daunele provocate de necunoscuti. Csutak Nagy Erzsebet, comisarul sef al Garzii de Mediu, ne-a spus ca s-a constatat faptul ca arde rampa si ca, prin urmare, s-a produs poluarea mediului, motiv pentru care s-a dispus stingerea focului, acoperirea zonei cu pamant si plata unei amenzi de catre administratorul rampei.
Prim-edilului comunei Criseni, Major Andrei, ne-a informat ca fumul nu a fost resimtit de locuitorii din Criseni si nu a deranjat pe nimeni. Poate culturile de pe terenurile agricole sau pasunile. Primarul a subliniat ca nu are nicio raspundere in zona, aceasta fiind inchiriata Consiliului Judetean Salaj pentru inchiderea rampei, dar a monitorizat deponia in permanenta. Nici acesta nu a exclus posibilitatea ca cineva sa fi dat foc gunoaielor, dar nu a putut aprecia cine sa fi fost. “Am stat de vorba cu tiganii care sunt acolo si ei mi-au spus ca nu sunt vinovati de acest incident, ca putea fi oricine. Ei sustin ca nu au niciun interes sa faca acest lucru, pentru ca din asta traiesc. Sorteaza PET-urile pentru o firma care le recicleaza si primesc atata cat sa le ajunga pentru o zi, pentru painea cea de toate zilele, tigari si ceva bautura”, a aratat Major Andrei.
Nici politistii nu au avansat date sigure despre incendiu. Mariana Cristea din cadrul Compartimentului Relatii Publice al Inspectoratului Judetean de Politie Salaj, a confirmat faptul ca referitor la acest incident a fost depusa o plangere de catre administratorii societatii AVE si ca la ora actuala se fac cercetari pentru stabilirea cauzelor si imprejurarilor in care a izbucnit incendiul.
Cu siguranta se va afla, pana la urma, cine a dat foc gunoaielor. Nu stim insa cum au intrat in perimetrul rampei cei care au pus focul pentru ca zona a fost imprejmuita si pazita. Faptul ca acum o parte din gardul sarma este taiat se justifica prin aceea ca a fost nevoie sa se permita accesul autospecialelor cu apa. Pe de alta parte, este greu de inteles ce interes ar avea cei care scormonesc, zi de zi, printre gunoaie sa le dea foc, de vreme ce tocmai de pe urma lor traiesc.

Recomandari

Alte Articole