Incendiu in cartierul Dumbrava Nord din Zalau!

 Un incendiu de proportii izbucnit, ieri, pe un teren din zona industriala a municipiului Zalau, a starnit panica in randul locuitorilor din zona Dumbrava Nord. Un fum dens si negricios a acoperit o buna parte din cartier, astfel ca oamenii au chemat, alertati, echipajele de pompieri.

Purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta “Porolissum” al judetului Salaj, Lucian Jacodi, ne-a declarat ca pompierii militari au fost solicitati joi, in jurul orei 12, pe strada Lupului, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la vegetatia uscata pe un teren din spatele societatii Silcotub. “Pompierii ajunsi la fata locului au constatat ca incendiul se manifesta pe mai multe hectare si ca, lasat nesupravegheat, focul s-a extins la un depozit de cauciucuri din curtea unei societati comerciale”, a precizat purtatorul de cuvant.

 Potrivit sursei citate, persoana care a provocat incendiul a fost identificata si sanctionata contraventional cu amenda de 2.500 de lei, valoarea maxima pentru nerespectarea masurilor privind igienizarea terenurilor prin arderea resturilor vegetale.

 Inca de la inceputul acestui an si pana ieri, in judet au avut loc peste 100 de arderi necontrolate. Numai in ziua de miercuri, pompierii militari au fost solicitati la 11 astfel de interventii in orasele Zalau, Simleu Silvaniei, Cehu Silvaniei si Jibou, precum si in Subcetate, Halmasd, Cheud, Pet, Dersida si Sumal.

 Incendii de proportii au fost semnalate in localitatea Halmasd, unde o persoana necunoscuta a dat foc vegetatiei uscate, focul propagandu-se la litiera padurii din apropiere si la pomii dintr-o livada de visini, si la Simleu, unde au fost afectate de focul scapat de sub control cateva hectare de vita-de-vie. In orasul Cehu Silvaniei, focul s-a extins si a avariat cativa stalpi din lemn de telefonie (Romtelecom), iar la Dersida, focul s-a propagat pe doua hectare la litiera de padure. In localitatea Pet au fost doua incendii, primul la a anexa gospodareasca de la vegetatia uscata arzand acoperisul si gardul care imprejmuia anexa, pompierii zalauani reusind sa opreasca focul inainte ca acesta sa se extinda la intreaga gospodarie; al doilea incendiu a afectat o livada de meri pe aproximativ 70 de hectare de teren.

 In perioada scursa din acest an, pompierii au sanctionat 17 persoane cu amenzi contraventionale de 2.500 de lei fiecare. Totodata, cadrele ISU Salaj, in colaborare cu reprezentati de la Garda de Mediu si de la Agentia pentru Plati si Interventii in Agricultura, continua controalele pentru identificarea si sanctionarea persoanelor iresponsabile, care au igenizat terenuri provocand incendii de proportii in care au fost distruse importante bunuri.

Recomandari

Alte Articole