Guvernul a hotarat declansarea procedurilor de expropriere a terenurilor din comunele Ip si Marca situate pe amplasamentul viitoarei Autostrazi Transilvania, precum si a celor de pe raza localitatilor Spinus, Ciuhoiu, Salard si Tamaseu din judetul Bihor care si ele fac parte din Sectiunea 3 C Suplacu de Barcau – Mihailesti.
Primarul comunei Marca, Dumitru Rosan, ne-a declarat ca parcelele se afla atat in intravilan, cat si in extravilan, pentru pregatirea santierului fiind totodata defrisate si aproximativ 5 hectare de padure. „In prezent, se lucreaza in zona localitatii Port, unde trebuie ridicat un zid de sprijin pentru un versant inclus in viitoarea constructie. Trebuie ca dealul respectiv sa fie stabilizat, astfel incat sa nu existe pe viitor alunecari de teren care sa puna in pericol autostrada”, a declarat edilul.
Pe teritoriul celor doua comune salajene, lucrarile la constructia celei mai lungi autostrazi din Romania vor fi demarate imediat dupa Anul Nou, a declarat Dumitru Rosan.
Autoritatile centrale si Compania Bechtel intentioneaza ca pe teritoriul celor doua comune sa fie construit initial un tronson de cinci kilometri, pretul de constructie fiind de 6,9 milioane de euro/kilometru, ne-a declarat deputatul Lucian Bode. „Tronsonul 3 C a fost renegociat cu compania Bechtel, care il va construi la pretul de 6,9 milioane de euro/kilometru. In aproximativ doua, trei saptamani, va urma o noua hotarare de guvern privind acordarea restului de despagubiri aferente pentru Ip si Marca, cele doua localitati din Salaj pe unde va trece autostrada”, a declarat Lucian Bode, precizand ca termenul de finalizare a celor cinci kilometri este 2013.