”Organizare decentă, arbitraj trișat, pile, plictiseală, dar și voie bună” la această concluzie au ajuns mai mulți elevi competitori participanți la întrecerea sportivă a anului din județul Sălaj, Cupa Văilor. În acest an, evenimentul sportiv a avut loc în Șimișna, o parte din probele sportive s-au desfășurat la Școala gimnazială din localitate, altă probă în spatele Căminului Cultural și celelalte la Complexul – stațiunea – Rodina Aqua Șimișna. Și vremea a ținut cu competitorii, fenomenele meteo n-au ieșit din decor.
Cum orice elev pornește la luptă cu gândul spre succes și de a câștiga trofeul, la final a fost bucurie pe fețele unora, tristețe pe fețele altora. Fiecare comună participantă la întrecerea sportivă, n-a plecat cu tolba goală ci s-a ales cu câte un premiant indiferent de locul pe care l-a obținut. Dar, până la urmă elevii competitori și-au dat seama că n-a fost decât o întrecere sportivă, în care au avut ocazia să-și măsoare forțele, iar ceilalți școlari care doar au asistat, au avut ocazia să cunoască alți elevi din alte comune.
La evenimentul sportiv Cupa Văilor au participat, pe lângă susținătorii competitorilor din comunele învecinate, localnici de diferite vârste, și mai bine de 40 de dascăli. Ștabii de frunte ai județului Sălaj, precum prefectul județului Ionel Ciunt, președintele Consiliului Județean Tiberiu Marc, Inspectorul Școlar General al Inspectoratului Școlar Judetean Sălaj Gheorghe Bancea, au lipsit cu desăvârșire, deși inițial au promis că vor participa. ”S-a terminat campania electorală, nu mai interesează pe nimeni”, a declarat telefonic sub formă de glumă cu o seară înaintea competiției directorul Instituției de Învățământ din Șimișna, Ioan Pop. Din partea autorităților locale, au fost prezente, secretarul Primăriei Șimișna Florin Bor, viceprimarul urbei Simion Bălan, primarul comunei Cristian Călin Prodan dar și reprezentanții poliției locale și din comunele vecine.
Pe lângă cei 211 elevi competitori înscriși în cursa pentru câștigarea trofeului Cupa Văilor, numărul total al scolarilor de gimnaziu, s-a ridicat la aproximativ 300 din cele opt comune. Aceștia au avut mai multe probe sportive de susținut, printre care: rezistență, viteză, volei, handbal, săritura în lungime, aruncarea mingii de oină și minifotbal. După probele sportive parcurse, câștigătoarea din acest an a Cupei Văilor este comuna Gâlgău. Toți ocupanții locului I la atletism și la jocuri participă la faza județeană a Cupei Văilor sâmbăta viitoare. Cupa Văilor de anul viitor se va desfășura în Ileanda.
”S-a trișat la arbitraj”
Tristețe în rândul unor elevi competitori, cărora li s-a „ras la mustață” punctajul la diferite probe. Mai mulți elevi din comune diferite, care au dorit să-și păstreze anonimatul, îi acuză pe profesorii care au arbitrat anumite probe sportive, că au trișat și că punctajul n-a fost unul corect. Astfel, spun elevii ”S-a furat la arbitraj, în favoarea altor comune, ca să le iasă lor punctajul, dar nu este corect, pentru că noi muncim mult pentru rezultate. Ne acuză pe noi când se întâmplă să ne inspirăm la câte o lucrare de control; dar ei de ce ne fură din munca noastră?!” s-a întrebat retoric o elevă dintr-o comună de pe Valea Someșului. Alți elevi puțin mai retrași, s-au declarat și chiar au fost mulțumiți de arbitraj dar și de felul cum a fost organizată competiția din acest an din Șimișna.
”Surpriză pentru Gâlgău – Cupa Văilor”
Ionuț Vaida, profesorul și antrenorul Liceului Tehnologic nr.1 Gâlgău, a declarat pentru Transilvania-tv.ro la finalul competiției cu mândrie, că se aștepta la un loc pe podium, pentru că elevii pe care i-a antrenat au fost bine pregătiți, dar a mărturisit că a fost o surpriză câștigarea trofeului Cupa Văilor. ”La orice competiție elevii vor neapărat să câștige, profesorul așa îi încurajează încă de la începutul antrenamentelor. Nu ne-am antrenat cu elevii decât două săptămâni și doar la orele de educație fizică; pentru că nu reușim să-i adunăm din cauza transportului, copiii fac neveta cu microbuzul școlii”.
Ionuț Vaida cadru didactic și el, respinge ideea lansată de către elevii care au spus că arbitrajul n-a fost unul corect, mai mult, s-a trișat. ”Arbitrajele sunt asigurate de profesori, sunt corecte, acum vă dați seama din tumultuul care există se mai fac mici greșeli dar nu s-a trișat”. ”Cu fetele particip de trei ani, din clasa a – VI – a iau locul I, azi la atletism am fost sigur că vom lua locul I. Am avut emoții și pentru celelalte comune, Ileanda, Zalha, Șimișna care s-au prezentat bine la jocuri, dar Șimișna având prea puțini copii…” Vaida a fost sigur de reușită la competițiile: volei – fete și la fotbal ”Știam că la volei sunt mai buni ai noștri pentru că am fost și la faza județeană unde am luat locul doi pe județ. Cu minifotbalul, sunt copii ăia care în ciclul primar au luat locul doi pe țară la fotbal, normal că trebuia să ia locul I, la astea două probe m-am așteptat, restul a fost surpriză” a conchis profesorul Vaida.
Comercianți – pe baricade
La vestea întrecerii sportive Cupa Văilor din județul Sălaj, care s-a desfășurat pe Valea Someșului în Șimișna, au participat și comercianți cu diferite produse alimentare, veniți tocmai ca să-și sporească veniturile financiare. De la dulciuri, biscuiți, băuturi răcoritoare până la cornuri cu ciocolată și plăcintă caldă coaptă chiar în văzul elevilor. Mirosul plăcintei i-a îmbiat și pe trecătorii ocazionali, nu doar pe elevii participanți la compeția sportivă. ”Ne-am luat plăcintă că nu ne-am adus mâncare de acasă, iar aici la școală nu ne-au oferit decât un corn cu ciocolată, am crezut că ne dă mai mult, că așa a zis primarul”, a precizat o elevă. ”Vai tare bine miroase plăcinta asta cu brânză, că îi musai să mânăm, amu doamne iartă-ne că îi vineri, da ne stă pofta” a declarat Aurelia o trecătoare.
Vă prezentăm mai jos clasamentul final:
Atletism
Rezistență fete:
Locul I – Marc Ioana – școala gimnazială nr.1 Zalha
Locul II – Farcaș Luisa – școala generală nr.1 Lozna
Locul III – Turc Camelia – școala generală nr. 1 Letca
Rezistență băieți:
Locul I – Țânțaș Cătălin – Liceul Tehnologic Ioachim Pop Ileanda
Locul II – Bene Ovidiu – Liceul Tehnologic nr.1 Gâlgău
Locul III – Petruț Robert – școala gimnazială nr.1 Rus
Oină fete:
Locul I – Sava Denisa – școala generală nr.1 Letca
Locul II – Marc Ioana – școala gimnazială nr.1 Zalha
Locul III – Parno Violeta – Liceul Tehnologic nr.1 Gâlgău
Rus Nicoleta – școala gimnazială nr.1 Șimișna
Oină băieți:
Locul I – Hosu Raul – școala gimnazială Lozna
Locul II – Vaida Cristian – Liceul Tehnologic Ioachim Pop Ileanda
Locul III – Ivanov Valentin – Liceul Tehnologic nr.1 Gâlgău
Viteză fete:
Locul I – Marc Ioana – școala gimnazială nr.1 Zalha
Locul II – Micle Amelia – Liceul Tehnologic Gâlgău
Locul III – Bercea Naomi –Liceul Tehnologic Gâlgău
Viteză băieți:
Locul I – Țânțaș Cătălin – Liceul Tehnologic Ioachim Pop Ileanda
Locul II – Hosu Raul – școala gimnazială Lozna
Locul III – Prodan Alexandru – școala gimnazială Zalha
Jocuri pe echipe
Minifotbal:
Locul I – Liceul Tehnologic nr. 1 Gâlgău
Locul II – Școala gimnazială nr.1 Șimișna
Locul III – Liceul Tehnologic Ioachim Pop Ileanda
Handbal fete:
Locul I – Școala gimnazială Șimișna
Locul II – Școala gimnazială Letca
Locul III – Liceul Tehnologic Gâlgău
Handbal băieți:
Locul I – Școala gimnazială Șimișna
Locul II – Liceul Tehnologic Ioachim Pop Ileanda
Locul III – Liceul Tehnologic nr.1 Gâlgău
Volei fete:
Locul I – Liceul Tehnologic nr. 1 Gâlgău
Locul II – Școala gimnazială Letca
Locul III – Școala gimnazială Rus
Volei băieți:
Locul I – Liceul Ioachim Pop Ileanda
Locul II – Școala gimnazială Letca
Locul III – Școala gimnazială Zalha
Clasamentul general pe echipe:
Locul I – Liceul Tehnologic nr.1 Gâlgău
Locul II – Liceul Tehnologic Ioachim Pop Ileanda
Locul III – Școala gimnazială nr.1 Zalha
Andreea POCOL