În ultima şedinţă a CJ Sălaj, consilierii judeţeni au aprobat două proiecte prin care se va extinde, reabilita şi dota ambulatoriu de specialitate din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău, respectiv se va dota cu aparatură medicală cea mai mare unitate spitalicească din Sălaj, valoarea totală a investiţiilor prognozate a fi realizate atât din fonduri proprii cât şi fonduri europene ridicându-se la peste 60 de milioane de lei.
Consilierii judeţeni din Sălaj au aprobat şi devizul general în faza de studiu de fezabilitate, pentru obiectivul de investiţii „Extindere, reabilitare şi dotare Ambulatoriu integrat de specialitate din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău”, având valoarea totală de 27.913.620 lei, inclusiv TVA.
Potrivit referatului ce a însoţit proiectul de hotărâre ambulatoriul de specialitate, deşi dispune de o structură complexă de specialităţi deservind populaţia întregului judeţ, funcţionează într-un spaţiu necorespunzător din punct de vedere tehnic. Mai exact, clădirea este veche de 35 de ani, perioadă în care nu s-au efectuat decât lucrări de întreţinere curentă; starea necorespunzătoare a finisajelor interioare (finisaje învechite şi deterioarate) ce nu permit igienizarea corespunzătoare a spaţiilor; instalaţii interioare vechi, depăşite din punct de vedere tehnic; clădirea nu este reabilitată şi izolată termic; accesul necorespunzător al pacienţilor la cabinetele medicale, suprafeţele zonelor de aşteptare insuficiente; uzura fizică şi morală a aparaturii şi echipamentelor de specialitate.
„Acest proiect, pe care vi-l supunem aprobării, se referă la ambulatoriul de specialitate, reabilitarea şi extindere, iar componenta de dotare nu are elementul de dotare cu aparatură medicală, în acest proiect. Dotarea cu aparatură medicală este subiectul altui proiect, atât pentru ambulatoriul de specialitate, cât şi pentru spital. Sunt două proiecte. Intenţia noastră este ca să finalizăm cât mai repede acest proiect. Dacă se poate, în 10 luni, dacă nu în maxim 12 luni. Am ţinut cont în tema pe care am dat-o proiectantului, de celelalte două proiecte care privesc dotarea. Am propus acest proiect în această formă de finanţare pentru a urgenta lucrările. Sunt în ambulatoriu câteva constrângeri legate de spaţiul în care îşi desfăşoară activitatea şi care are destul de puţine posibilităţi de a fi modificat, dar adresabilitatea către ambulatoriu este cea mai mare dintre toate. Anul trecut au fost peste 114.000 de cazuri în ambulatoriu. Spitalizarea de zi este una dintre categoriile de servicii care sunt şi în strategia naţională de sănătate. Prin urmare există un transfer de la spitalizarea continuă către spitalizarea de zi şi ambulatoriul de specialitate, ca şi strategie de finanţare şi de acordare a serviciilor medicale”, a precizat, în cadrul şedinţei, Tiberiu Marc, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Sălaj.
Un al doilea proiect aprobat a vizat devizul general în faza de studiu de investiţie, pentru proiectul „Dotare cu aparatură medicală a Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău” având valoarea totală de 33.307.350 lei, inclusiv TVA.
Primul proiect urmează a fi finanţat din bugetul propriu al judeţului, în vreme ce pentru al doilea va fi promovat pentru a fi finanţat din fonduri externe nerambursabile, în cadrul POR Axa prioritară 8,. Dezvoltarea infrastructurii sanitare şi sociale.