Fiecare cu pensionarii sai de lux

Magistratii detin, si anul acesta, suprematia in ceea ce priveste drepturile de pensie acordate in Salaj. Cea mai mare pensie lunara alocata la nivelul judetului se ridica la valoarea de peste 15.000 de lei.

Potrivit directorului executiv adjunct al Casei Judetene de Pensii (CJP) Salaj, Florian But, cele mai mari pensii din judet sunt cele incadrate la legi speciale, respectiv cele privind statutul magistratilor. “Cele mai mari cinci pensii acordate la nivelul judetului variaza intre 13.101 si 15.356 de lei, fiind acordate in baza Legii 303/2004 privind statutul magistratilor. In cazul acestora, drepturile de pensie se calculeaza la valoarea de 80 la suta din venitul brut obtinut pe ultimele 12 luni de activitate anterior iesirii din campul muncii. La aceste venituri se adauga si sporurile obtinute in ultima luna de activitate inainte de pensionare. De asemenea, punctul de pensie se majoreaza cu cate un procent pentru fiecare un an lucrat peste 25 de ani de munca”, ne-a declarat Florian But. Aceste pensii sunt impozabile, beneficiarii lor platind un impozit pe venit si contributii la sanatate.

In privinta pensiilor de stat, cele mai ridicate la nivelul judetului nu depasesc 4.000 de lei lunar. Potrivit sursei citate anterior, cele mai mari cinci pensii de stat acordate sunt cuprinse intre 3.748 si 3.897 de lei. “Persoanele care primesc aceste pensii provin din zone de activitate precum: minerit, din zona industriala cu functii de conducere, medici cu functii de conducere etc. Drepturile de pensii sunt calculate in functie de sporuri, grupe de munca in conditii speciale, toxicitate si complexitatea in desfasurarea activitatii, precum si anii de cotizatie la sistemul public de pensii, in cazurile mentionate fiind vorba stagii de cotizatie intre 38 si 56 de ani”, a mentionat directorul executiv adjunct al CJP Salaj.

De cealalta parte, cele mai mici pensii nu coboara sub suma de 300 de lei. In conformitate cu legislatia actuala, minimul pensiei acordate nu poate fi mai mic decat 300 de lei. “In cazul persoanelor ale caror drepturi nu depasesc aceasta valoare, statul vine in completarea pensiei acordate pana la valoarea minima stabilita prin lege”, a precizat Florian But.

In judetul Salaj, numarul persoanelor incadrate in sistemul public de pensii se ridica la 80.356 de beneficiari.

Recomandari

Alte Articole