Evitati "colindatorii" cu mana lunga!

Mai mult decat in perioada obisnuita a anului, in timpul sarbatorilor de iarna hotii profita de neatentia cetatenilor si dau lovitura. In unele cazuri, infractorii sunt deghizati chiar si in colindatori, furand de la persoanele care le deschid cu buna-credinta usa locuintei. Pentru a nu le deveni victime sigure, politistii salajeni vin cu sfaturi. Acestia recomanda populatiei sa acorde maxima atentie persoanelor care suna la usa si celor pe care le poftesc in casa. Copiii trebuie instiintati sa nu deschida usa nimanui in lipsa persoanelor majore din casa, sa nu tradeze ca sunt singuri. La plecarea de acasa, nu trebuie lasate bilete in usa pentru a nu atrage atentia ca nu este nimeni in locuinta. Cheile nu trebuie lasate sub pres sau in cutia de scrisori. Daca sunt de incredere, de preferat ca vecinii sa urmareasca locuinta atunci cand proprietarii lipsesc, in mod special in noptile de Craciun si Revelion.

Cetatenii sunt sfatuiti sa fie atenti si cand merg la cumparaturi, sa nu lase niciodata portmoneul la vedere sau in bagaje, deasupra cumparaturilor. Locul cel mai sigur pentru pastrarea portmoneului este buzunarul de la piept, din interiorul vestimentatiei. Sunt de evitat vanzatorii de “chilipiruri”, de cele mai multe ori produsele sunt fie contrafacute, fie provin din savarsirea unor infractiuni. De asemenea, nu trebuie lasati nesupravegheati copiii in spatiile aglomerate. In cazul disparitiei minorilor, trebuie anuntat imediat agentul de paza al magazinului respectiv sau personalul magazinului. Apoi, imediat, se anunta cazul la cea mai apropiata unitate de politie sau la numarul de urgenta 112.

Trebuie avut grija de bunurile personale in locuri publice aglomerate, la piata, in magazine etc. In mijloacele de transport in comun, calatorii trebuie sa tina bagajul asezat in partea din fata, sa supravegheze atent buzunarele si geanta in care tin banii si documentele personale, pentru a preveni furtul acestora. Nu se afiseaza ostentativ bunurile de valoare pentru a nu da de gandit infractorilor. Nu se raspunde la provocari cu violenta, in cazul iscarii unor astfel de conflicte, se anunta politia.

Recomandari

Alte Articole